Πώς να επιλέξετε κατοικίδιο πτηνό
Στέλλα Πανοπούλου
22/08/2023
Αποφασίσατε να πάρετε ένα πτηνό συντροφιάς – εξαιρετική επιλογή!
Πρόκειται για κατοικίδια που καταλαβαίνουν, δένονται, και μπορούν να μείνουν μαζί σας για χρόνια. Τι πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πριν υιοθετήσετε ή αγοράσετε ένα πτηνό συντροφιάς; Πώς θα διαλέξετε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και στις δυνατότητές σας;
Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που καλείστε να απαντήσετε, και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο πουπουλένιο φιλαράκι. Πόσο καιρό θα δεσμευτείτε ως κηδεμόνας πτηνού; Τι φροντίδα χρειάζεται; Τι χαρακτηριστικά έχει κάθε πτηνό; Ποιος τύπος πτηνού σας ταιριάζει; Είναι καλύτερο να πάρετε ένα ή περισσότερα ώστε να έχουν παρέα το ένα το άλλο;
Πόσο ζουν τα πτηνά;
Τα καναρίνια ζουν περίπου 9-10 χρόνια. Όσο για τα μεγαλύτερα πτηνά, συνήθως έχουν αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Τα κοκατίλ μπορεί να ζήσουν μέχρι 25 έτη, ενώ παπαγάλοι όπως ο Αφρικανικός γκρι και ο Μακάο μπορούν να ζήσουν μέχρι 60 ή 100 χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε κάποιο σχέδιο αποκατάστασης για το πτηνό που θα πάρετε, για την περίπτωση που αυτό ζήσει περισσότερο από εσάς.
Τι φροντίδα χρειάζονται;
Από τη στιγμή που θα φτάσει στο σπίτι σας, ένα πτηνό χρειάζεται προσπάθεια και χρόνο για να προσαρμοστεί, να κοινωνικοποιηθεί, και να νιώσει άνετα στο νέο του περιβάλλον. Ακόμα, για να μη βαριέται, ένα πτηνό χρειάζεται ιδιαίτερη αλληλεπίδραση, καθώς και χρόνο έξω από το κλουβί του. Είναι απαραίτητο να περνάτε κάποιο χρόνο με το πτηνό σας κάθε μέρα, να παίζετε μαζί του παιχνίδια, ακόμα και να του μαθαίνετε κόλπα. Τα πτηνά έχουν έμφυτη την ανάγκη για κοινωνικοποίηση.
Ακόμα, χρειάζεται να καθαρίζετε συστηματικά το κλουβί και όλα τα εξαρτήματά του (ταΐστρες, ποτίστρες, κούνιες κ.λπ.) και να του προσφέρετε καθημερινά φρέσκο νερό και ειδική τροφή. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι τα πουλιά χρειάζονται συνεχώς καθαριότητα καθώς ενδέχεται να βρομίζουν το χώρο. Αυτό είναι μια αλήθεια με την οποία πρέπει να συμφιλιωθείτε πριν αναλάβετε μια τόσο μεγάλη ευθύνη.
Τι χαρακτηριστικά έχουν;
Κάθε πτηνό έχει τη δική του προσωπικότητα. Μπορεί να δεθεί κυρίως με ένα μέλος της οικογένειας, ή με όλα το ίδιο. Μπορεί να αγαπά την προσοχή και τις αγκαλιές, ή μπορεί να είναι πιο αυτόνομο και να θέλει το χώρο του. Όσο για το κελαήδημα, αυτό εξαρτάται κυρίως από τον τύπο και το φύλο του πτηνού – τα αρσενικά πτηνά τείνουν να κελαηδούν περισσότερο. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε το φύλο πολλών πτηνών απλά και μόνο κοιτώντας το, και ενδέχεται να χρειαστείτε σε αυτό την βοήθεια του/της κτηνιάτρου σας.
Τα πτηνά που έχουν μεγαλώσει με κάποιον άνθρωπο να τα ταΐζει με το χέρι, είναι πιο συνηθισμένα στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και αγχώνονται λιγότερο όταν κάποιος τα πιάσει. Τα πτηνά που έχουν ανατραφεί απ’ τους γονείς τους, ενδέχεται να μην έχουν συνηθίσει τόσο τους ανθρώπους και να πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία εκπαίδευσης μέχρι να νιώσουν άνετα.
Μπορείτε να πάρετε ένα μικρό σε ηλικία πτηνό, έτσι ώστε να το εκπαιδεύσετε από νωρίς, ή να πάρετε ένα ήδη εκπαιδευμένο και φιλικό μεγαλύτερο σε ηλικία πτηνό, το οποίο συνήθως θα είναι και φθηνότερο. Βέβαια, είναι πιθανό τα μεγαλύτερα σε ηλικία πτηνά να έχουν αναπτύξει συμπεριφορικά προβλήματα τα οποία μπορεί να διορθωθούν με περισσότερη η λιγότερη δυσκολία.
Πόσα πτηνά να πάρω;
Από τη φύση τους, τα πτηνά ανήκουν σε σμήνη και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Ανάλογα με το είδος τους, ενδείκνυται ή όχι να πάρετε παρέα στο κατοικίδιό σας. Αν διαλέξετε να πάρετε ένα ζευγάρι πτηνών συντροφιάς, ενδέχεται να δεθούν μεταξύ τους και όχι με εσάς. Αν θέλετε ένα κατοικίδιο με το οποίο θα αναπτύξετε μια ιδιαίτερη σχέση και θα το μάθετε να μιλάει, ίσως είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα μόνο πτηνό. Αν επιλέξετε να πάρετε παραπάνω από ένα πτηνά, είναι σημαντικό να ανήκουν στο ίδιο είδος. Αν δύο πτηνά ζουν στον ίδιο χώρο, θέλει προσοχή γιατί υπάρχει περίπτωση το ένα να γίνει πιο κυριαρχικό από το άλλο. Όσο μικρότερα σε ηλικία είναι τα πτηνά, τόσο πιο εύκολο είναι να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους. Υπάρχει πάντοτε η περίπτωση δύο πτηνά να μην τα βρουν μεταξύ τους, ειδικά αν το ένα προϋπήρχε στο χώρο.
Αν θέλετε να φέρετε σε επαφή δύο πτηνά, συνιστάται να ξεκινήσετε τη γνωριμία με τα πτηνά να βρίσκονται σε διαφορετικά κλουβιά. Σύντομα, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, μπορείτε να επιχειρήσετε να τα μεταφέρετε στον ίδιο χώρο. Η πρώτη συνάντηση δεν πρέπει να γίνει μέσα σε ένα κλουβί, αλλά είναι σημαντικό να γίνεται εκτός των κλουβιών. Παρατηρείτε τη συμπεριφορά τους και ετοιμαστείτε, αν χρειαστεί, να τα χωρίσετε. Ποτέ μην αφήνετε μόνα τους ελεύθερα πτηνά μέχρι να βεβαιωθείτε ότι τα πάνε καλά μεταξύ τους.
Παίρνοντας την τελική απόφαση
Προχωρώντας στη δέσμευση με ένα πτηνό, είναι σημαντικό να αποφασίσετε το επόμενό σας βήμα χρησιμοποιώντας τη λογική και τις γνώσεις σας. Χρησιμοποιήστε όσα ξέρετε για να κατευθύνετε ένα παιδί όταν αυτό καλείται να κάνει την επιλογή – βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιλέξετε ένα πτηνό μόνο βάσει της εμφάνισής του. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το πτηνό που θα διαλέξετε είναι υγιές, παρατηρώντας εάν φαίνεται σε εγρήγορση, εάν το φτέρωμά του είναι λείο και γυαλιστερό (εκτός αν πρόκειται για ένα νέο σε ηλικία, οπότε είναι φυσιολογικό να φαίνεται πιο φουντωμένο), εάν τα ρουθούνια του έχουν το ίδιο μέγεθος, εάν τα πόδια του είναι λεία και τα μάτια του καθαρά.
Σας ευχόμαστε καλή τύχη στην επιλογή σας!