Πώς να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιο πτηνό σας να δέχεται τα χάδια
Στέλλα Πανοπούλου
20/06/2024
Υιοθετήσατε πρόσφατα ένα αξιολάτρευτο κατοικίδιο πτηνό και δεν ξέρετε πώς να το ενθαρρύνετε να γίνει αγκαλίτσας;
Το να δεχτεί ένα κατοικίδιο πτηνό τα χάδια και τις αγκαλιές σχετίζεται περισσότερο με το να βρίσκεστε σε επαφή μαζί του και το να κατανοείτε την προσωπικότητά του, απ’ ότι με τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Κάθε πτηνό είναι διαφορετικό ως προς την άνεση που νιώθει απέναντι στους ανθρώπους, και κάποια πουλιά προτιμούν να βάζουν όρια στον προσωπικό τους χώρο. Αν έχετε ένα πτηνό που δεν του αρέσει να το αγγίζουν, θα πρέπει να μάθετε πώς να το προσεγγίζετε έτσι ώστε να αρχίσει να αισθάνεται πιο άνετα με την επαφή.
Κάποια πτηνά, όπως είναι οι παπαγάλοι και τα budgies, είναι πιθανότερο να σας επιτρέπουν να τα αγγίζετε περισσότερο απ’ ότι άλλα είδη. Ακόμα και εντός του ίδιου είδους, όμως, κάθε άτομο έχει διαφορετική προσωπικότητα.
Μπορείτε, φυσικά, να καταφύγετε σε κάποιες τεχνικές εκπαίδευσης για να διευκολύνετε το πτηνό σας να νιώσει πιο άνετα με το άγγιγμα. Είναι προτιμότερο, όπως όταν το εκπαιδεύετε και γι’ άλλες συμπεριφορές, να επαναλαμβάνετε συχνά την εκπαίδευση, και κάθε “δόση” της να διαρκεί για λίγο. Μην πιέζετε το πτηνό σας αν μοιάζει εκνευρισμένο ή κουρασμένο. Σκεφτείτε ότι μπορείτε πάντα να ξαναδοκιμάσετε μια άλλη μέρα.
Μάθετε να “διαβάζετε” το κατοικίδιο πτηνό σας
Όταν εκπαιδεύετε το κατοικίδιο πτηνό σας να δέχεται τα χάδια, πρέπει αρχικά να μπορείτε να “διαβάσετε” τα σημάδια που σας δίνει. Αν το σώμα του γίνεται άκαμπτο και σας κοιτά όσο το πλησιάζετε, αν προσπαθεί να ξεφύγει, να σας σπρώξει μακριά, ή ακόμα και να σας δαγκώσει, τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν νιώθει άνετα με αυτό που συμβαίνει. Κάποιες φορές, όταν πηγαίνετε να ακουμπήσετε το κεφάλι του πτηνού για να το χαϊδέψετε, αυτό μπορεί να το εκλάβει ως απειλή, κυρίως αν πηγαίνετε να ακουμπήσετε το πίσω μέρος. Αν αγνοήσετε τη γλώσσα του σώματος ενός στρεσαρισμένου πτηνού, υπάρχει περίπτωση να σας δαγκώσει, και να αναπτύξει αρνητικές συνδέσεις με τα δάχτυλα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει να του προκαλεί άγχος κάθε φορά που το πλησιάζουν δάχτυλα.
Αντίθετα, ένα πτηνό που αγαπάει τα χάδια, θα είναι πιο χαλαρό και θα φερθεί διαφορετικά. Τις περισσότερες φορές θα στρέψει το κεφάλι του στο πλάι, ή θα σκύψει ελαφρά, καλωσορίζοντας τα χάδια. Ένα πτηνό που κλείνει και τα μάτια, σημαίνει ότι είναι χαρούμενο και αφήνεται στο άγγιγμα χωρίς να το αντιλαμβάνεται ως απειλή. Κάποια πτηνά που αποζητούν χάδια, μπορεί ακόμα να φουντώσουν τα φτερά στο κεφάλι τους όταν δουν να τα πλησιάζει ένα χέρι.
Αρχίστε την εκπαίδευση την κατάλληλη στιγμή
Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή που το πτηνό σας είναι χαλαρό, αφού έχει φάει ή ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου του. Κρατήστε το χέρι σας έτσι ώστε το κατοικίδιο πτηνό σας να το βλέπει ολόκληρο, και μιλήστε του πριν το χαϊδέψετε. Μην πιέσετε την κατάσταση: αν το πτηνό αντισταθεί, κάντε ένα διάλειμμα.
Ξεκινήστε με το κεφάλι
Αρχικά, προσπαθήστε να αγγίξετε ελαφρά και να χαϊδέψετε το κεφάλι του πτηνού. Προσέξτε ώστε να μην ακουμπήσετε τα μάτια του, και προετοιμαστείτε για την πιθανότητα να σας ραμφίσει. Αν φανεί να νιώθει άνετα με τα χάδια στο πρόσωπό του, συνεχίστε προς το πίσω μέρος του κεφαλιού του.
Συνεχίστε στο σώμα
Αν καταφέρετε να μετακινηθείτε στο σώμα του πτηνού, ακολουθήστε τον φυσικό προσανατολισμό των φτερών, ώστε να αποφύγετε να το ενοχλήσετε. Χαϊδέψτε το προς την κατεύθυνση που καταλήγουν φυσικά τα φτερά, ή ξύστε το ελαφρά ανάμεσα στα φτερά. Όσο το κατοικίδιο πτηνό σας χαλαρώνει, θα μπορείτε να μετακινηθείτε προς το πίσω μέρος του κεφαλιού και τον λαιμό, αν και δεν είναι ιδανικό να επιλέγετε συχνά αυτά τα σημεία για χάδια.
Τι να κάνετε αν προκύψουν προβλήματα
Αν το κατοικίδιο πτηνό σας καθυστερεί να συνηθίσει τα χάδια, μην τα παρατάτε. Κάντε μικρά βηματάκια και συνεχίστε την προσπάθεια χωρίς να παραβιάζετε τα όριά του. Ακόμα και το να του δείχνετε απλά τα χέρια σας είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να συνεχίσετε να εξασκείτε, και το οποίο θα βοηθήσει να συνηθίσει να νιώθει πιο άνετα στη θέα τους.
Αποφύγετε τα υπερβολικά χάδια, καθώς και τα χάδια στην πλάτη και στο σώμα του ενήλικου πτηνού σας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να το ερεθίσει σεξουαλικά και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί κηδεμόνες πτηνών, είναι ότι τα χάδια γίνονται ο μοναδικός τρόπος που αλληλεπιδρούν με το κατοικίδιό τους. Τα πτηνά έχουν ανάγκη να κοινωνικοποιούνται και με άλλους τρόπους, όπως είναι τα παιχνίδια, τα τρικ, η εξερεύνηση, η συζήτηση, ή απλά η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ποικιλοτρόπως μαζί του. Μπορείτε, ακόμα, να του προσφέρετε έναν σπόρο στα δάχτυλά σας όταν είναι μέσα ή έξω απ’ το κλουβί, μέχρι να σταματήσει να φοβάται.
Τελικά, αν το κατοικίδιο πτηνό σας δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σας να το χαϊδέψετε, ενδέχεται να πρέπει απλά να το αποδεχτείτε, καθώς δεν όλα τα πτηνά το ίδιο χαδιάρικα, και κάποια προτιμούν να τα θαυμάζετε ή να κοινωνικοποιείστε μαζί τους από απόσταση.
Μην επιμένετε να χαϊδεύετε ένα πτηνό που δεν αγαπά το άγγιγμα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς και να χαλάσει τη μεταξύ σας σχέση.