Οι πρόγονοί τους ήταν θεόρατοι γίγαντες -5 απίθανα facts για τους βραδύποδες
Στέλλα Πανοπούλου
18/12/2023
Νομίζετε ότι ξέρετε τι σημαίνει να φτάνετε αργοπορημένος/η στη δουλειά;
Ε λοιπόν, δεν ξέρετε τίποτα περί αργοπορίας, εάν δεν έχετε συναντήσει ποτέ έναν βραδύποδα! Η αγγλική ονομασία του ζώου αυτού (sloth) σημαίνει στην κυριολεξία “νωθρός” ή “οκνηρός”. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιολάτρευτα άγρια ζώα που ζουν στον πλανήτη μας, και είναι σίγουρα το πιο αργό θηλαστικό που υπάρχει. Δείτε αυτό το συγκινητικό βίντεο στο οποίο ένα μωρό βραδύποδας επανενώνεται με τη μαμά του.
Τα πιο αργοκίνητα θηλαστικά
Οι βραδύποδες ζουν στα δέντρα και μοιάζουν συνεχώς μισοκοιμισμένοι. Μην σας φαίνεται περίεργο. Έτσι κι αλλιώς κοιμούνται μέχρι 20 ώρες την ημέρα, και όταν είναι ξύπνιοι μετακινούνται ελάχιστα από τη θέση τους. Στην πραγματικότητα κινούνται τόσο λίγο και τόσο αργά, που φυτρώνει άλγη πάνω στο τρίχωμά τους!
Χαρακτηριστικά
Οι βραδύποδες ζουν στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Καλύπτονται από καφέ τρίχωμα, έχουν μακριά χέρια, μακριά γαμψά νύχια, μικροσκοπικά αυτιά, και στρογγυλά πρόσωπα. Μοιάζουν με μαϊμούδες, αλλά στην πραγματικότητα συγγενεύουν με τους μυρμηγκοφάγους και τους αρμαδίλους. Το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ των 60-80 εκ., και ζυγίζουν από 3,5 έως 7,7 κιλά.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη βραδυπόδων, τα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ τους από τον αριθμό των νυχιών στα μπροστινά πόδια τους. Οι βραδύποδες που διαθέτουν δύο δάχτυλα στα μπροστινά τους πόδια είναι κάπως μεγαλύτεροι και περνούν περισσότερο χρόνο κρεμασμένοι ανάποδα απ’ ότι οι συγγενείς τους με τα τρία δάχτυλα, οι οποίοι συχνά στέκονται όρθιοι πάνω σε κλαδιά.
Οι βραδύποδες οι οποίοι έχουν τρία δάχτυλα στα μπροστινά πόδια, έχουν τέτοιο χρωματισμό στο πρόσωπό τους, που φαίνεται συνεχώς σαν να χαμογελούν. Ακόμα, διαθέτουν δύο επιπλέον σπονδύλους στον λαιμό, κάτι που τους επιτρέπει να στρέφουν το κεφάλι τους 270 μοίρες! Επίσης, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, πρόκειται για εξαιρετικούς κολυμβητές.
Βλέπουν χρώματα, αλλά δεν έχουν τόσο καλή όραση και ακοή. Αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους κυρίως μέσω της αφής. Τα πόδια τους έχουν εξελιχθεί ώστε να τους βοηθούν να κρεμιούνται από δέντρα, και όχι τόσο να στέκονται. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι εντελώς αβοήθητοι όταν βρίσκονται στο έδαφος, εκτός αν βρουν κάτι απ’ το οποίο να μπορούν να πιαστούν με τα νύχια τους. Είναι κυρίως νυχτόβια και μοναχικά ζώα, τα οποία συχνά εκδηλώνουν επιθετικότητα απέναντι σε άλλους βραδύποδες του ίδιου φύλου.
Οι βραδύποδες είναι τόσο αργοκίνητοι διότι έτσι συσσωρεύουν ενέργεια και αποφεύγουν να τραβήξουν την προσοχή των θηρευτών. Το σύστημά τους πρέπει να είναι αρκετά αποτελεσματικό, καθώς αυτά τα αξιοθαύμαστα ζώα έχουν καταφέρει να υπάρχουν πάνω από 10000 χρόνια.
5 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τους βραδύποδες
- Ακόμα και η πέψη τους είναι αργή
Οι βραδύποδες είναι φυτοφάγοι. Τρέφονται κυρίως με φύλλα, φρούτα, και ρετσίνι από τα δέντρα. Έχουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μεγάλο στομάχι που τους βοηθάει να μεταβολίσουν τις φυτικές ίνες. Ο ρυθμός της πέψης τους συνδέεται με τον αργό μεταβολισμό τους. Μπορούν να μεταβολίσουν επιπλέον φύλλα μόνο αν υπάρχει αρκετός χώρος στο στομάχι. Γι’ αυτό, τρώνε πολύ μικρές ποσότητες φαγητού κάθε μέρα, καθώς η διαδικασία της πέψης τους μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέρες ή εβδομάδες.
- Είναι πολύ επιλεκτικοί όταν πηγαίνουν τουαλέτα
Οι βραδύποδες αφοδεύουν περίπου μία φορά την εβδομάδα, αλλά προσέχουν ιδιαίτερα την προσωπική υγιεινή τους. Όπως φαντάζεστε, δεν είναι ιδανικό να πάνε τουαλέτα ενώ κρέμονται ανάποδα από ένα δέντρο. Γι’ αυτόν τον λόγο, συχνά κατεβαίνουν αργά-αργά στο χαμηλότερο μέρος του δέντρου ώστε να πάνε τουαλέτα στο έδαφος του δάσους. Μάλιστα, πριν αφοδεύσουν κάνουν ένα μικρό χορευτικό, και σκάβουν μία τρύπα στο έδαφος!
- Οι πρόγονοί τους ήταν θεόρατοι γίγαντες
Οι πρωτόγονοι πρόγονοι των βραδυπόδων είχαν το μέγεθος ελεφάντων, και τρέφονταν επίσης με φύλλα. Αυτό καθιστούσε τα εξαφανισμένα είδη – αλλά και τους σημερινούς βραδύποδες – ιδιαίτερα ευέλικτα και προσαρμοστικά σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε από απολιθώματα και γενετικές μελέτες, ο τριδάχτυλος βραδύποδας είναι συγγενής εκείνων των τεράστιων βραδυπόδων του εδάφους, οι οποίοι έζησαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική πριν από 10000 χρόνια.
- Ο πιο ηλικιωμένος βραδύποδας έφτασε τα 43 έτη
Οι βραδύποδες με τα δύο δάχτυλα ζουν μέχρι 20 έτη. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το προσδόκιμο επιβίωσης ενός βραδύποδα, διότι δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που να τους μελετούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μία βραδύποδας με το όνομα “Miss C” έζησε αιχμάλωτη και έφτασε τα 43 χρόνια.
- Κινδυνεύουν από τις αποψιλώσεις των δασών
Κάποιοι πληθυσμοί που ζουν κυρίως στην Κολομβία και στη Βραζιλία αρχίζουν να μειώνονται λόγω της αποψίλωσης των δασών και της υποβάθμισης του φυσικού τους περιβάλλοντος, καθώς η ζωή τους βασίζεται στην τροφή και στο καταφύγιο που μπορούν να βρίσκουν στα δέντρα των τροπικών δασών.