string(0) ""

Οι πιο συνηθισμένοι ήχοι άγριων ζώων που μπορεί να ακούσετε στο δάσος

Στέλλα Πανοπούλου

02/08/2024

Photo: Shutterstock

Δεν είναι υποχρεωτικό να ζείτε μέσα στο δάσος για να γνωρίσετε τους ήχους που κάνουν τα ζώα που ζουν μέσα στο παραμυθένιο αυτό οικοσύστημα.

Μπορεί να βρεθείτε σε αυτή τη θέση πηγαίνοντας μια εκδρομή, ή ακόμα και να καλωσορίσετε επισκέπτες στην αυλή σας. Πολλά άγρια ζώα, όπως αλεπούδες και σκαντζόχοιροι, κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές προς αναζήτηση τροφής. Δεν σας φαίνεται χρήσιμο, λοιπόν, να εξοικειωθείτε με κάποιους από τους πιο συνηθισμένους ήχους άγριων ζώων που ζουν στη χώρα μας; Ας τους ακούσουμε:

Σκαντζόχοιρος

Οι σκαντζόχοιροι κάνουν πολλούς διαφορετικούς ήχους. Μπορούν να ρουθουνίσουν σαν γουρουνάκια, αλλά επίσης είναι ικανοί να τσιρίξουν, παράγοντας έναν ήχο που θυμίζει αυτόν της τσαγιέρας. Εκτός αυτού, μπορούν πραγματικά να κελαηδήσουν, θυμίζοντας νεαρά πουλάκια, και να ροχαλίσουν δυνατά όταν κοιμούνται. Όταν ένας σκαντζόχοιρος νιώσει ότι απειλείται ή είναι ταραγμένος, κλαίει σαν μωρό. Τέλος, παρότι γλυκούληδες και μικροσκοπικοί, οι σκαντζόχοιροι μπορούν να βγάλουν συριγμούς σαν αυτούς των φιδιών.

Ελάφι

Τα ελάφια έχουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο ήχων, πολλοί απ’ τους οποίους είναι ιδιαίτερα επιβλητικοί, ενώ άλλοι είναι πραγματικά αστείοι. Βγάζουν ρόγχους και βρυχηθμούς, με τους οποίους δηλώνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Οι φωνές των θηλυκών έχουν υψηλότερη συχνότητα από αυτές των αρσενικών, και είναι ένρινες. Δεν χρησιμοποιούν τόσο τις φωνές τους για να δηλώσουν την κυριαρχία τους, αλλά περισσότερο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να φωνάξουν τα μικρά τους. Επίσης, τα ελάφια ξεφυσάνε θυμίζοντας άλογα, βγάζουν ήχους που θυμίζουν βήχα, ρεψίματα, ρουθουνίσματα που μοιάζουν με έναν άνθρωπο που προσπαθεί να καθαρίσει τη μύτη του, βελάσματα, και βραχνά γρυλίσματα.

Τα μικρά ελαφάκια κλαίνε σαν μωρά ή βελάζουν σαν κατσικάκια για να τραβήξουν την προσοχή της μαμάς τους. Τα ελαφάκια γενικά είναι σιωπηλά, οπότε αν ακούσετε ένα μικρό να φωνάζει, είναι πιθανό να χρειάζεται βοήθεια. Μην παρέμβετε με κανένα τρόπο πριν καλέσετε κάποιον σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής, όπως είναι η ΑΝΙΜΑ, για να λάβετε τη σωστή καθοδήγηση. Πολλές φορές, οι ελαφίνες αφήνουν τα μικρά τους μόνα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, και γυρνούν το σούρουπο και τα χαράματα να τα ταΐσουν. Αν, λοιπόν, βρείτε ένα σιωπηλό μικρό, πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Τέλος, μπορεί να ακούσετε τους ήχους που κάνει ένα ενήλικο αρσενικό ελάφι με τα κέρατά του. Κατά την εποχή του ζευγαρώματος, τα ελάφια τρίβουν τα κέρατά τους πάνω σε δέντρα, φράχτες, ή άλλες επιφάνειες, για να αφήσουν τη μυρωδιά τους ώστε να προσελκύσουν τα θηλυκά και να δηλώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Μαζί με τους ήχους των κεράτων, ένα ελάφι μπορεί να βγάζει κι άλλους ήχους ζευγαρώματος, όπως είναι η βρυχηθμοί και τα ποδοβολητά στο έδαφος.

Ασβός

Παρά την αξιαγάπητη εμφάνισή τους, οι ασβοί μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι αν απειληθούν, καθώς και να βγάλουν ουρλιαχτά τόσο απόκοσμα που θα σας κόψουν το αίμα και θα σας αποτρέψουν από το να δείτε θρίλερ το βράδυ. Είναι προειδοποιητικοί ήχοι με μεγάλο βάθος που λειτουργούν αποτρεπτικά προς τους θηρευτές. Επιπλέον, οι ασβοί γαβγίζουν όταν παίζουν μεταξύ τους ή όταν εκπλήσσονται ή ενοχλούνται από κάτι. Αν ακούσετε ένα κρώξιμο που θυμίζει παπαγάλο, ή κελάηδημα που μοιάζει με πουλιού, μπορεί επίσης να προέρχεται από έναν ασβό. Τέλος, οι θηλυκοί ασβοί γουργουρίζουν όταν θέλουν να προσελκύσουν τους αρσενικούς, ή όταν θέλουν να επικοινωνήσουν με τα μικρά τους.

Αλεπού

Οι αλεπούδες βγάζουν κι αυτές απόκοσμες κραυγές, όταν χρειάζεται να προειδοποιήσουν η μία την άλλη. Ακόμα, γαβγίζουν, ουρλιάζουν, και τσιρίζουν. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι αλεπούδες βγάζουν 12 διαφορετικούς ήχους, ενώ τα αλεπουδάκια 8. Ένας ακόμα συνηθισμένος ήχος είναι το κάλεσμά τους το οποίο θυμίζει πουλί περισσότερο απ’ ότι θυμίζει θηλαστικό. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το περίφημο γέλιο της αλεπούς, το οποίο μπορείτε να δείτε σε διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, όμως, δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο και φυσιολογικό ήχο που βγάζουν οι αλεπούδες, παρότι ανεκδοτολογικά λέγεται ότι τον κάνουν όταν βρίσκουν κάτι αστείο ή διασκεδαστικό.

Κουκουβάγια

Όταν σκεφτόμαστε τις κουκουβάγιες και τα υπόλοιπα Γλαυκόμορφα (π.χ. μπούφους, γκιώνηδες), ο πρώτος ήχος που μας έρχεται στο μυαλό είναι το κλασσικό “χου-χου”. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί ακόμα ήχοι που μπορεί να παραγάγει μια κουκουβάγια για να επικοινωνήσει, όπως τσιρίδες (Τυτώ), σφυρίγματα (Γκιώνης), και ήχους που μοιάζουν με κραυγές ή ακόμα και νιαουρίσματα (όπως οι ήχοι που κάνει ο χειμερινός επισκέπτης Βαλτόμπουφος).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ακούσετε ή δείτε κάποιο άγριο ζώο, μην το πλησιάσετε και μην προσπαθήσετε να αλληλεπιδράσετε μαζί του, καθώς μπορεί να το αγχώσετε και να βλάψει, άθελά του, εσάς ή τον εαυτό του. Πολλά άγρια θηλαστικά μπορούν, θεωρητικά, να είναι φορείς λύσσας. Παρότι η Ελλάδα θεωρείται χώρα ασφαλής από τη λύσσα, αποφύγετε σε κάθε περίπτωση την επαφή. Αν βρείτε κάποιο άγριο ζώο που σας φαίνεται άρρωστο, τραυματισμένο, ή χαμένο απ’ τον δρόμο του, επικοινωνήστε με την ΑΝΙΜΑ.

Σχετικά άρθρα

Γιατί οι γάτες φοβούνται τις καταιγίδες

Ο καρχαρίας που ζει 400 χρόνια έχει πολλά να μας πει για τη μακροζωία

8 εργαλεία καθαριότητας που πρέπει να έχει κάθε σπίτι με σκύλο