string(0) ""

Ο κίνδυνος που επιφυλάσσουν οι φωλιές των μυοψιττακών – Πώς προστατευόμαστε χωρίς να βλάπτουμε τα πουλιά

Στέλλα Πανοπούλου

19/11/2024

Photo: Shutterstock

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ένα σοβαρό ζήτημα που καλούνται οι αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν το φθινόπωρο, αφορά τις φωλιές των μυοψιττακών.

Οι μυοψιττακοί ανήκουν στους πράσινους παπαγάλους που κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος πληθυσμός της πόλης ζει και αναπαράγεται στο Άλσος Χωροφυλακής του Δήμου Αθηναίων.

Τι ιδιαίτερο έχουν, όμως, οι φωλιές τους; Γιατί αποτελούν πρόβλημα;

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι μυοψιττακοί είναι οι μοναδικοί παπαγάλοι στον κόσμο που κατασκευάζουν κλαδόπλεκτες κρεμαστές φωλιές. Κάποιες φωλιές έχουν μεγάλο μέγεθος και ζυγίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες κιλά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα επικινδυνότητας όταν βρίσκονται πάνω από διαδρομές ανθρώπων, παιδικές χαρές κ.λπ.

Η Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Αθηναίων ζήτησε την εισήγηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ασφάλεια των ανθρώπων, όσο και την ευημερία των πουλιών.

Για να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες, τεράστιες ενεργές φωλιές των μυοψιττακών από τα δέντρα, χωρίς να υποστούν βλάβη τα πουλιά, είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να λαμβάνει χώρα από τα τέλη του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου, όταν έχει ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική διαδικασία και δεν υπάρχουν αβγά ή νεοσσοί μέσα στις φωλιές. Ακόμα, όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ήπιες, οι μυοψιττακοί μπορούν να κατασκευάσουν ξανά τις φωλιές τους, τις οποίες χρειάζονται για την προστασία τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μετά από συνεννόηση με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, λοιπόν, η Διεύθυνση Πρασίνου Δήμου Αθηναίων απέκλεισε την πρόσβαση των ανθρώπων κοντά στις επικίνδυνες για πτώση φωλιών θέσεις περιμένοντας την κατάλληλη εποχή επέμβασης. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, έγινε η επιλεκτική απομάκρυνση των επικίνδυνων φωλιών, παρουσία και εκπροσώπου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Συνολικά απομακρύνθηκαν εννέα φωλιές που κρέμονταν από λεπτά ή ξερά κλαδιά. Κάποιες ξεπερνούσαν σε βάρος τα 200 κιλά. Όπως ήταν αναμενόμενο, σε καμία φωλιά δεν εντοπίστηκαν αβγά ή νεοσσοί.

Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Facebook:

“Στο Άλσος Χωροφυλακής Δήμου Αθηναίων επιβιώνει και αναπαράγεται πληθυσμός Μυοψιττακών (Myiopsitta monachus) που είναι οι μοναδικοί παπαγάλοι στον κόσμο που κατασκευάζουν κλαδόπλεκτες κρεμαστές φωλιές.

left arrow
right arrow

Κάποιες φωλιές έχουν μεγάλο μέγεθος και ζυγίζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες κιλά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα επικινδυνότητας όταν βρίσκονται πάνω από περιηγητικές διαδρομές, παιδικές χαρές κ.λπ.

Στο πλαίσιο μιας υποδειγματικής συνεργασίας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ με τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, αφαιρέθηκαν 9 επικίνδυνες για το κοινό φωλιές (από τις εκατοντάδες που υπάρχουν σήμερα).

Η υπηρεσία του Δήμου όχι μόνο ανέβαλε για μήνες την απαραίτητη δράση, προκειμένου να γίνει την κατάλληλη εποχή (που τα πουλιά δεν φωλιάζουν), αλλά και απέκλεισε το κοινό από ολόκληρα τμήματα αστικών πράσινων χώρων.”

Σχετικά άρθρα

Πράγματα που πιστεύουμε μια ζωή για τους αρουραίους και δεν ισχύουν

Αυτά τα χρώματα προσελκύουν περισσότερο τις γάτες και τους σκύλους

Πώς οι κάτοικοι του Παπάγου συσπειρώθηκαν για να βοηθήσουν ένα λυκόσκυλο – Η Μπέτυ επέστρεψε κουνώντας την ουρά της