Νέα έρευνα δίνει ελπίδες για τους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών παγκοσμίως
Στέλλα Πανοπούλου
28/04/2025

Σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, μια νέα παγκόσμια μελέτη δείχνει ότι οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών ανακάμπτουν. Αυτό οφείλεται στις δεκαετίες προστασίας και ακούραστου εθελοντισμού.
Η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετείχε στη μελέτη. Τα δεδομένα που αφορούν τις Καρέττα στην Ελλάδα τονίζουν τη σημασία της μακροχρόνιας παρακολούθησης και της τοπικής δράσης στη διεθνή διατήρηση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Endangered Species Research.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ωοτοκούν οι χελώνες Καρέττα Καρέττα;
Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, η Καρέττα είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που ωοτοκεί στην Ελλάδα.Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας είναι στη Ζάκυνθο (Κόλπος του Λαγανά), Πελοπόννησο (Κόλπος Κυπαρισσίας και Κόλπος Λακωνικού, περιοχή Κορώνης) και την Κρήτη (Ρέθυμνο, Κόλποι Χανίων και Μεσσαράς). Ειδικά οι παραλίες της Ζακύνθου εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών. Η πυκνότητα σε μια παραλία (Σεκάνια) μπορεί να φθάσει περίπου 1.500 φωλιές ανά χιλιόμετρο και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Οι σοβαρότερες απειλές για τις Καρέττα στη Μεσόγειο είναι η τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία.
Σύμφωνα με τον “Κόκκινο Κατάλογο της IUCN (Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης)”, ο υποπληθυσμός της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο είχε κατηγοριοποιηθεί ως «Απειλούμενο Είδος Μειωμένης Ανησυχίας».
Τι έδειξε η νέα έρευνα για τις θαλάσσιες χελώνες;
Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, μας χάρισε επιτέλους κάποια καλά νέα. Στα πλαίσια της έρευνας μελετήθηκαν 48 πληθυσμοί 6 ειδών θαλάσσιων χελωνών σε όλον τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των βιοτόπων τους, οι απειλές που αντιμετωπίζουν, οι δυνατότητες διατήρησης, κ.α. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελώνων ανακάμπτουν, χάρη στις πολυετείς προσπάθειες διατήρησης που λαμβάνουν χώρα σε όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα, αποτελούν ένδειξη για την ανάγκη της επαγρύπνησης και της συνέχισης των δράσεων που έχουν ως σκοπό την προστασία των πιο απειλούμενων πληθυσμών.