string(0) ""

Μετάγγιση αίματος στα κατοικίδια – Πού μπορεί να γίνει με ασφάλεια όταν κριθεί αναγκαία

Team Petmou

15/03/2024

Photo: Shutterstock

Τα κατοικίδια, όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση, κατά την οποία η μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του να κριθεί αναγκαία. Στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μετάγγισης, τόσο για τον σκύλο, όσο και τη γάτα.

Γράφει η ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Τι Είναι η Μετάγγιση Αίματος

Η μετάγγιση αίματος είναι η παροχή ολικού αίματος ή παραγώγων του, με σκοπό την αναπλήρωσή τους στον οργανισμό. Το αίμα λαμβάνεται από τον δότη και χορηγείται στο κυκλοφορικό του δέκτη. Στην περίπτωση που ο δότης και ο δέκτης είναι το ίδιο άτομο, η μετάγγιση ονομάζεται αυτομετάγγιση.

Πότε Χρειάζεται

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι απαραίτητες για τα κατοικίδια που αντιμετωπίζουν:

Τραυματισμό, εγκαύματα ή χειρουργική επέμβαση. Τα κατοικίδια που υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς ή υποβάλλονται σε σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να χρειάζονται μεταγγίσεις για να αντικαταστήσουν την απώλεια αίματος και να διατηρήσουν τη σωστή λειτουργία των οργάνων τους.

Οξεία ή χρόνια νοσήματα. Τα κατοικίδια που αντιμετωπίζουν ασθένειες, όπως αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, διαταραχές αιμόστασης, νεφρική ανεπάρκεια, εντεροπάθεια, ηπατοπάθεια, σήψη κ.ά, μπορεί να χρειαστούν μεταγγίσεις.

Είδη Μετάγγισης Αίματος

Η μετάγγιση θα πρέπει να γίνεται στοχευμένα στον κάθε ασθενή και μπορεί να περιλαμβάνει: χορήγηση φρέσκου ολικού αίματος, συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, πλάσματος αίματος ή/και συνδυασμό των παραπάνω.

Διαδικασία Μετάγγισης Αίματος

Η μετάγγιση είναι μια διαδικασία που συνήθως ολοκληρώνεται σε 2 – 4 ώρες, αναλόγως του περιστατικού και του τύπου μετάγγισης. Τα βήματα που ακολουθούνται είναι:

● Τυποποίηση αίματος και έλεγχος συμβατότητας. Πριν από τη μετάγγιση, προσδιορίζεται η ομάδα αίματος του κατοικίδιου -δέκτη για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το αίμα του δότη και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αντιδράσεων μετάγγισης. Οι ομάδες αίματος του σκύλου είναι DEA 1 αρνητικό & θετικό, και της γάτας είναι Α, Β & ΑΒ.

Έλεγχος και επιλογή δότη. Υγιή ζώα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως βάρος, ηλικία και ιστορικό υγείας, επιλέγονται ως πιθανοί αιμοδότες. Αυτά τα ζώα υποβάλλονται σε ολοκληρωμένες εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι είναι σε καλή κατάσταση και απαλλαγμένα από μολυσματικές ασθένειες που θα μπορούσαν να μεταδοθούν μέσω μετάγγισης.

Συλλογή και προετοιμασία. Το ολικό αίμα συλλέγεται από τον δότη μέσω μιας άσηπτης διαδικασίας, συνήθως από μια φλέβα στον λαιμό ή σπανίως στο πόδι, υπό ήπια αναισθησία. Τα παράγωγα αίματος υπάρχουν σε διαθεσιμότητα στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, υπό ειδικές συνθήκες συντήρησης, όπως αυτές ορίζονται από την τράπεζα αίματος που τα παρέχει.

● Χορήγηση μετάγγισης. Το ολικό αίμα ή τα παράγωγά του μεταγγίζονται στον δέκτη μέσω ενδοφλέβιου καθετήρα. Ιδανικά, κατά το πρώτο 24ωρο, ο δέκτης θα πρέπει να βρίσκεται σε συνθήκη νοσηλείας και εντατικής παρακολούθησης, με σκοπό να αξιολογηθεί εγκαίρως οποιαδήποτε μεταβολή της κλινικής κατάστασης που μπορεί να οφείλεται τόσο στη μετάγγιση όσο και στην εξέλιξη του νοσήματος για το οποίο μεταγγίζεται.

left arrow
right arrow

Πιθανές Επιπλοκές – Ανεπιθύμητες Αντιδράσεις

Ο έλεγχος συμβατότητας και η στενή παρακολούθηση των ασθενών μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών από τη μετάγγιση, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Αναφυλαξία, αλλεργικές αντιδράσεις, αιμόλυση, μετάδοση μολυσματικών νοσημάτων, διαταραχές αιμόστασης, βακτηριακή επιμόλυνση, πυρετός, υποθερμία κ.ά.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τη μετάγγιση σε ασθενείς με νεφρική ή/και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και σε ασθενείς σε κρίσιμη, μη σταθεροποιημένη κατάσταση.

Οι μεταγγίσεις αίματος μπορούν να σώσουν ή να βελτιώσουν τη ζωή των κατοικίδιων σε κρίσιμες συνθήκες. Η διενέργειά τους υπό συνεχή παρακολούθηση από καταρτισμένο προσωπικό, η χρήση πρωτοκόλλων και ο συνεχής έλεγχος των ασθενών μπορούν να μειώσουν τους συσχετιζόμενους με τη μετάγγιση κινδύνους και να βελτιώσουν την έκβαση κρίσιμων περιστατικών.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Πλάκεντια Κτηνιατρική Κλινική προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας μπορεί να βλέπει εφιάλτες- Τι πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε

Χαϊδεύετε τη γάτα σας και εκείνη αμέσως γυρνάει και πλένεται; Δείτε ποιοι είναι οι λόγοι

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα που θα παρατηρήσετε στον ηλικιωμένο σκύλο σας