Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση φωτογραφίας ”Hidden” στο Μετρό που δείχνει την κακοποίηση των ζώων
Μυρτώ Τζώρτζου
04/04/2024
Για εφτά μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, σε έξι διαφορετικούς σταθμούς Μετρό, φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN”, βασισμένη στο βιβλίο της βραβευμένης φωτορεπόρτερ Jo-Anne Mc Arthur και των συνεργατών της. Η έκθεση διοργανώθηκε χάρη στη συνεργασία της ΣΤΑ.ΣΥ.ΑΕ με την κερδοσκοπική οργάνωση ”A Promise to Animals”, την οποία έχει ιδρύσει η κ. Εριέττα Κούρκουλου Λάτση.
Η συγκλονιστική αυτή έκθεση παρουσίαζε σκηνές από την καθημερινότητα εκατομμυρίων ζώων σε όλον τον κόσμο που βασανίζονται, υποφέρουν, υφίστανται πειράματα και σκοτώνονται με βάναυσες μεθόδους από τον άνθρωπο. Και αυτό είτε λόγω της βιομηχανικής εκτροφής, είτε κουλτούρας, ηθών και εθίμων, είτε στον βωμό της επιστήμης ή της διασκέδασης.
Στην απολογιστική συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2024 στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, το ”παρών” έδωσαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. κ. Χάρης Δαμάσκος, η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και εμπειρίας Επιβατών κυρία Κατερίνα Μπούκη, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος της «A Promise to Animals» κυρία Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση και η Γενική Διευθύντρια της οργάνωσης κυρία Όλγα Κήκου. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους υπήρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι και στελέχη των δύο οργανισμών.
Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε η σύνδεση της προστασίας των ζώων με την ανθρώπινη ηθική και την κοινωνική ευημερία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση λειτουργούσε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά, ευαισθητοποιώντας το κοινό, προάγοντας την ενσυναίσθηση και ασκώντας μία έμμεση πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές, οδηγώντας παράλληλα σε μία πιο ηθική στάση απέναντι στα ζώα.
Στην ομιλία της η κυρία Κούρκουλου-Λάτση μεταξύ άλλων είπε, ”Ο Paul McCartney είχε πει μια πολύ αγαπημένη μου φράση, ότι αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι. Γυάλινοι τοίχοι δεν υπάρχουν ακόμα, όμως υπάρχουμε εμείς. Κι από τη στιγμή που υπάρχουμε είναι χρέος μας να λειτουργήσουμε εμείς ως γυάλινοι τοίχοι για τα ζώα που είναι κρυμμένα, και υποσχόμαστε ότι αυτό θα κάνουμε σε κάθε ευκαιρία”.
Με τη σειρά της, η κυρία Κήκου αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά τα ζώα όσο και στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου στην Ευρώπη σχετικά με τα παραγωγικά ζώα.
Ο κύριος Χάρης Δαμάσκος δήλωσε: ”Η ΣΤΑΣΥ και τα μέσα της (3 γραμμές Μετρό & το τραμ) μετακινεί καθημερινά σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβάτες, οι οποίοι και αλληλεπιδρούν με τα διαφημιστικά μέσα μας. Είναι εύλογο λοιπόν να αισθανόμαστε ακέραια την ευθύνη των κοινωνικών μηνυμάτων που επιλέγουμε να διαδώσουμε αλλά βέβαια και την ευθύνη των οργανώσεων και φορέων που συνεργαζόμαστε.
Η δράση της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί πιστεύουμε βαθιά πως η διάδοση των σωστών κοινωνικών μηνυμάτων, των δράσεων που αφορούν στην καλυτέρευση και της ζωής των εργαζομένων μας αλλά η προώθηση αξιών και ιδανικών αποτελούν μέρος της δουλειάς που μας έχει ανατεθεί να κάνουμε.
Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα, για να επιβεβαιώσουμε τη συνεργασία μας με τη ΜΚΟ “A Promise to Animals” και να δώσουμε τη δική μας υπόσχεση ότι θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν και έτοιμοι να συνδράμουμε και πάλι όποτε χρειαστεί. Και βέβαια, να δηλώσουμε ότι υιοθετούμε απόλυτα το μήνυμα, ότι ο σεβασμός στα ζώα είναι το υπόβαθρο για το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής”.
Τέλος η κυρία Μπούκη επεσήμανε πως ”Στις Σταθερές Συγκοινωνίες συνδέουμε τον βιώσιμο τρόπο ζωής με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για εμάς το ένα προϋποθέτει το άλλο και για αυτό εργαζόμαστε. Η εδραίωση μιας συναντίληψης για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του, επιτυγχάνεται μέσα των συνεργειών. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, αφύπνισης που θα οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και θα καταστήσει την κοινωνία μας πιο «ανθεκτική» και λειτουργική”.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η έκθεση φωτογραφίας ”HIDDEN” στέλνει ένα μήνυμα ότι η κακοποίηση και ο σαδισμός που αποτυπώνονται μέσα από σκληρές εικόνες μπορεί να έχουν κι άλλες προεκτάσεις αν τα αποδεχόμαστε με τόση ευκολία. Και ο μόνος τρόπος να αλλάξει η νοοτροπία είναι μόνο μέσα από την ενημέρωση. Η ενσυναίσθηση και οι αξίες της φιλοζωίας πρέπει να γίνουν οδηγοί στην καθημερινότητά μας.
Η ενημέρωση για την κακοποίηση ζώων δεν αποτελεί απλώς μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά μια θεμελιώδη δράση για την προώθηση της αλλαγής προς έναν πιο δίκαιο κόσμο για όλους.