Λάμα ή αλπάκα; Αυτές είναι οι βασικές διαφορές των χαριτωμένων θηλαστικών
Αγγελική Μακρή
28/12/2024

Ή αλλιώς γνωρίζετε τις διαφορές της προβατοκάμηλου με την αιγοκάμηλο; Τα λάμα με τα αλπάκα μοιάζουν αρκετά, όμως έχουν κάποιες βασικές διαφορές.
Ας ξεκινήσουμε την προσέγγιση στα δύο φωτογενή φουντωτά θηλαστικά με τη βασική ομοιότητα που είναι πως είναι συγγενείς της καμήλας, αφού και τα τρία θηλαστικά ανήκουν στην οικογένεια των Καμηλίδων. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν η βικούνια και το γουανάκος. Κοινή είναι και η ευρύτερη περιοχή στην οποία ζουν, το Περού και η Βολιβία, ενώ όλα τους χρησίμευαν στους Ίνκας ως μέσο μεταφοράς στις ορεινές περιοχές. Τόσο το λάμα όσο και το αλπάκα είναι εξημερωμένα. Ζουν σε ορεινές περιοχές και δεν χρειάζονται πολύ νερό, ούτε όμως και φαγητό, καθώς 2 κιλά τροφής την ημέρα είναι ικανοποιητική ποσότητα. Η εγκυμοσύνη τους διαρκεί 11,5 μήνες περίπου, ενώ μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν στο να ακούν το όνομά τους.
Πώς θα ξεχωρίζετε τα λάμα από τα αλπάκα
1. Έχουν διαφορετικό μέγεθος: Τα λάμα είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αλπάκα
Τα λάμα έχουν ύψος 120 εκατοστά με το βάρος των αρσενικών να κυμαίνεται από 130 έως 180 κιλά, ενώ των θηλυκών από 105 έως 160 κιλά.
Τα ενήλικα αλπάκα ζυγίζουν 45-90 κιλά, ενώ το συνολικό τους ύψος (μαζί με το κεφάλι) κυμαίνεται στα 90 εκατοστά.
2. Διαφέρουν σε προσωπικότητα και συμπεριφορά
Τα λάμα είναι μοναχικά και γενναία ζώα. Είναι ανεξάρτητα και ιδιαίτερα επιφυλακτικά με τους ανθρώπους. Είναι γνωστά για τη συνήθειά τους να αντιδρούν φτύνοντας όταν νιώσουν απειλή ή κούραση. Καμιά φορά τα φορτώνουν με περισσότερο βάρος από όσο μπορούν να αντέξουν ή για περισσότερη ώρα από όση μπορούν να ταξιδέψουν. Όταν τελειώσει η αντοχή τους, θα φτύσουν ξαφνικά και με φόρα. Δεν τα αδικούμε, θα πω κατά την προσωπική μου άποψη. Άλλες αντιδράσεις που μπορεί να έχουν από την κόπωση είναι να ξαπλώνουν στο έδαφος και να δείχνουν απροθυμία για να κινηθούν επιπλέον.
Αντίθετα, τα αλπάκα είναι ντροπαλά, έχουν ευγενικούς τρόπους και ζουν σε αγέλες. Και εκείνα φτύνουν, όχι τόσο εύκολα όσο τα λάμα, μόνο όταν νιώσουν φόβο ή νεύρα.
3. Έχουν διαφορετικό πάχος στο τρίχωμα
Τα λάμα έχουν πιο χοντρό τρίχωμα, με δύο στρώσεις: Από κάτω υπάρχει ένα μαλακό στρώμα και πάνω ένα πιο χοντρό. Μεταξύ τους είναι δύσκολο να διαχωριστούν. Τα αλπάκα έχουν ένα και μοναδικό λεπτό στρώμα γούνας με χοντρή τρίχα που μεγαλώνει πιο γρήγορα από αυτή του λάμα.
4. Δεν έχουν ίδιο σχήμα προσώπου και λαιμού
Τα λάμα έχουν μακρύ λαιμό και μακρόστενο πρόσωπο ενώ τα αλπάκα έχουν πιο κοντό λαιμό και στρογγυλεμένο πρόσωπο.
5. Διαφέρουν στο σχήμα των αυτιών τους
Τα λάμα έχουν μακριά αυτιά, με στρογγυλεμένες άκρες, ενώ στα αλπάκα είναι μυτερά και ίσια.
6. Ποικιλία στα χρώματα του τρίχωμά τους
Το τρίχωμα στα λάμα έχει διάφορες αποχρώσεις που προέρχονται από στέρεα χρώματα όπως το μαύρο, το λευκό, το καφέ και το κόκκινο. Στα αλπάκα συναντούμε 22 χρώματα, μέσα στα οποία είναι το λευκό, το μαύρο, το γκρι, το καφέ, το κόκκινο, το κεραμιδί και το ροδί. Μερικά έχουν παραπάνω από ένα χρώματα στη γούνα τους.


7. Το ένα φυλάει το άλλο
Η ισχυρή προσωπικότητα και η περιπετειώδης φύση του ενός συμπληρώνουν την ήρεμη ιδιοσυγκρασία του άλλου. Έτσι, το λάμα μπορεί να φυλάει άλλα ζώα, ανάμεσά τους και τα αλπάκα.
Εξ όψεως είναι εύκολο να τα μπερδέψετε, γιατί είναι φουντωτά και χαριτωμένα. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τέτοια ζώα, είναι ακόμα πιο εύκολο να τα μπερδέψουμε. Όμως έχουν κάποιες βασικές διαφορές τόσο στη μορφολογία, όσο και στη συμπεριφορά. Εμείς αγαπάμε και τα 2!