string(0) ""

Γιγάντια πάντα: Άγνωστες πληροφορίες για αυτές τις μοναδικές ντροπαλές αρκούδες

Μυρτώ Τζώρτζου

03/10/2024

Photo: Shutterstock

Για αιώνες, η ιδέα ασπρόμαυρων αρκούδων στην Κίνα δεν ήταν κάτι άλλο παρά ένας μύθος.

Άλλωστε, τα αρχαία κινέζικα κείμενα σπάνια αναφέρονταν σε αυτά τα πλάσματα. Μόλις τη δεκαετία του 1880 οι δυτικοί εξερευνητές τα είδαν για πρώτη φορά στα δάση της χώρας αυτής.

Ο λόγος για τα υπέροχα και πανέμορφα γιγαντιαία πάντα, με το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο τρίχωμα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ”ζωντανά απολιθώματα” και ”εθνικοί θησαυροί” της Κίνας.

Σήμερα μόλις 1.864 γιγαντιαία πάντα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ άλλα 600 βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους και κέντρα αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτές τις τεράστιες αρκούδες που είναι αναμφισβήτητα από τα πιο συμπαθή ζώα στον κόσμο.

Είναι σχεδόν αδύνατον να τα δεις στο φυσικό τους περιβάλλον

Τα γιγάντια πάντα ζουν στα δάση των βουνών της νοτιοκεντρικής Κίνας, στις επαρχίες Sichuan, Shaanxi και Gansu. Κατοικούν επίσης και σε πεδινές περιοχές, αλλά έχουν εκτοπιστεί από αυτές λόγω της ανάπτυξης της γεωργίας, της εντατικής καλλιέργειας και της αποψίλωσης των δασών.

Πρόκειται για ντροπαλά πλάσματα που σπάνια μπαίνουν σε περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπους. Τα πάντα παρά την ταξινόμησή τους ως σαρκοφάγα, τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από μπαμπού. Τα σαγόνια τους δε είναι τόσο δυνατά, που έχουν δύναμη δαγκώματος παρόμοια με αυτή ενός λιονταριού.

Ζουν μόνα και προτιμούν την απομόνωση

Σε αντίθεση με πολλά ζώα, τα γιγάντια πάντα είναι μοναχικά θηλαστικά και προτιμούν να ζουν απομονωμένα. Έρχονται κοντά μόνο κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου της αναπαραγωγής. Μετά το ζευγάρωμα, το αρσενικό αφήνει το θηλυκό να αναθρέψει το μικρό. Το θηλυκό γεννά ένα ή δύο μικρά, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Ένα νεογέννητο ζυγίζει 140 γραμμάρια ή και λιγότερο. Τα αρσενικά και τα μικρά τους μπορεί να μη συναντηθούν ποτέ μεταξύ τους.

Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, για να βρουν ζεστό κλίμα.

Γεννιούνται ροζ, τυφλά και χωρίς τρίχα

Ένα νεογέννητο μωρό πάντα είναι ροζ, άτριχο και τυφλό. Στις 48 ώρες μετά τη γέννησή του, θα αρχίσει να αναπτύσσεται λευκό τρίχωμα, ακολουθούμενο από μαύρα σημάδια γύρω από τα μάτια. Τα πάντα χρειάζονται περίπου 5 χρόνια για να αναπτυχθούν πλήρως. Η ηλικία από 1 έως 5 έτη θεωρείται η εφηβεία τους, ενώ από 5 έως 18 έτη θεωρούνται ενήλικα. Πάνω από αυτά τα χρόνια είναι πλέον ηλικιωμένα.

Στην άγρια φύση, το προσδόκιμο ζωής τους είναι περίπου 15 έως 20 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 35. Το γηραιότερο πάντα στον κόσμο φέρεται να έζησε μέχρι τα 38.

Ο χρωματισμός τους παραμένει μυστήριο

Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί αυτές οι αρκούδες έχουν τόσο ξεχωριστά χρώματα και σχέδια. Ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτά τα ασπρόμαυρα σημάδια μπορεί να έχουν διάφορες λειτουργίες. Η κύρια λειτουργία είναι να τις κρύβουν από τα αρπακτικά. Τα λευκά σημάδια θα βοηθήσουν να καμουφλάρονται στο χιόνι, ενώ τα μαύρα σημάδια θα βοηθήσουν να κρυφτούν στα δάση, όπου μπορεί να αποτελέσουν θήραμα για λεοπαρδάλεις και άλλα ζώα. Τα σημάδια στο πρόσωπό τους χρησιμοποιούνται επίσης για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους.

Είναι φοβεροί αναρριχητές δέντρων αλλά και κολυμβητές

Παρά το γεγονός ότι το βάρος τους μπορεί να ξεπερνά τα 150 κιλά, τα πάντα είναι απίστευτα ευκίνητα. Σκαρφαλώνουν εύκολα στα δέντρα και τους αρέσει πολύ να κολυμπούν. Το να ανεβαίνουν γρήγορα στα δέντρα και να αποφεύγουν τα αρπακτικά είναι κάτι που μαθαίνουν από την ηλικία των 5 μηνών. Μερικές φορές εξασκούνται σκαρφαλώνοντας στη μαμά τους.

Ζουν πιο πολύ από τις περισσότερες αρκούδες

Τα πάντα ζουν πολλά χρόνια ξεπερνώντας πολλά άλλα είδη αρκούδων. Στην άγρια φύση μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια. Τα πράγματα αλλάζουν όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Με τροφή και ιατρική περίθαλψη αυτά τα ασπρόμαυρα χαριτωμένα πλασματάκια μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα 30 χρόνια.

Ένα θηλυκό πάντα με το όνομα «Jia Jia» που ζούσε στο Hong Kong Ocean Park ήταν το γηραιότερο πάντα που έχει βρεθεί ποτέ σε αιχμαλωσία. Γεννήθηκε το 1978 και πέθανε σε ηλικία 38 ετών (πάνω από 100 ετών με ανθρώπινα κριτήρια) στις 16 Οκτωβρίου 2016.

Αναπαράγονται αργά. Πολύ αργά

Η καταστροφή του μέρους που ζουν, η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο ζώων έχουν απειλήσει τα πάντα. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για τον οποίο υπάρχουν λίγα από αυτά τα ζώα στη φύση. Και αυτός είναι επειδή αναπαράγονται πολύ πολύ αργά.

Τα θηλυκά είναι γόνιμα μόνο για 48 έως 72 ώρες το χρόνο. Αν ένα θηλυκό δεν ζευγαρώσει με ένα αρσενικό μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν θα γεννήσει αυτή τη χρονιά.

Μετά τη γέννα τα θηλυκά αργούν να φάνε

Μετά τον τοκετό, οι μαμάδες πάντα δεν τρώνε για πολύ καιρό. Η εστίασή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η φροντίδα και η προστασία των μικρών τους, αντί να τρώνε. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει θηλυκά πάντα στην άγρια φύση να περνούν μέχρι και ένα μήνα χωρίς φαγητό.

left arrow
right arrow

Τα πάντα είναι γνωστό σύμβολο της WWF από το 1961

Η έμπνευση για το λογότυπο της WWF (World Wide Fund for Nature World) προέκυψε από το Chi-Chi, ένα γιγαντιαίο πάντα που ζούσε στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου το 1961, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε η WWF και αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας της φύσης, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Τρώνε ατελείωτες ώρες

Τα γιγάντια πάντα περνούν 10-16 ώρες την ημέρα τρώγοντας. Και όμως, έτσι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το μισό της ημέρας που περνούν καταβροχθίζοντας μπαμπού. Μπορούν να τρώνε από περίπου 11 έως 40 κιλά μπαμπού κάθε μέρα. Αρκούδες είναι άλλωστε.

Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Εκδήλωση με θέμα DNA και ζώα συντροφιάς από τη Zero Stray Pawject

3 προορισμοί κοντά στην Αθήνα για φθινοπωρινές εκδρομές με τον σκύλο σας

Δίνουν ενέργεια, θωρακίζουν τον οργανισμό: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το κατοικίδιό σας