string(0) ""

Έφτασαν από την Αφρική στην Αττική τα πρώτα χελιδόνια- Οι τρόποι να τα βοηθήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

21/02/2025

Photo: Shutterstock

Χωρίς καθυστερήσεις έφτασε στην Αττική το πρώτο δρομολόγιο χελιδονιών από την Αφρική, σύμφωνα με ανάρτηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Όπως ήταν επόμενο, τα υπέροχα αυτά πουλιά προτίμησαν να προσγειωθούν “στα καλύτερα μέρη για φαγητό μετά από το μακρύ ταξίδι: τους μικρούς υγρότοπους”.

Τα Σπιτοχελίδονα είναι τα πρώτα χελιδόνια που έρχονται από την Αφρική την άνοιξη, αφού κάθε χρόνο τα πρώτα πουλιά παρατηρούνται ακόμα και στις αρχές του παραδοσιακά πιο κρύου μήνα του χρόνου!

Πού μπορεί κανείς να συναντήσει χελιδόνια;

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Τα ταξίδια τους είναι εντυπωσιακά μακρινά: μπορούν να ταξιδεύουν για εβδομάδες, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Σχεδόν όλα τα χελιδόνια εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν στις χώρες νότια της Σαχάρας, όπου μπορούν να εντοπίσουν την τροφή τους πιο εύκολα εκείνους τους μήνες.

Πόσα είδη υπάρχουν;

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 είδη χελιδονιών παγκοσμίως. Στη χώρα μας συναντάμε 5 είδη, με το πιο συνηθισμένο να είναι το Σταβλοχελίδονο (Barn swallow, Hirundo rustica). Τα χελιδόνια διαφέρουν ως προς διάφορα χαρακτηριστικά τους από είδος σε είδος, π.χ. στο σχήμα, στο χρώμα, στον τρόπο με τον οποίο χτίζουν τις φωλιές τους, το μέρος όπου τα συναντά κανείς.

Πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους;

Οι φωλιές των περισσότερων ειδών χελιδονιών είναι πλίθινες και στρωμένες εσωτερικά με ένα στρώμα από πούπουλα, πάνω στο οποίο μεγαλώνουν τα μικρά τους. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό της οικογένειας συμμετέχουν στο χτίσιμο της φωλιάς, μαζεύοντας λάσπη από κάποιο σχετικά κοντινό σημείο και μεταφέροντάς τη στο σημείο της επιλογής τους. Το χτίσιμο μιας φωλιάς απαιτεί 700-1500 σβόλους και ολοκληρώνεται σε διάστημα 8-18 ημερών. Μπορείτε να φανταστείτε, λοιπόν, πόσο κοπιάζουν για να την κατασκευάσουν. Μια φωλιά μπορεί να κρατήσει και να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου 10 μικρά χελιδονάκια έρχονται στον κόσμο και μεγαλώνουν στη φωλιά κάθε χρόνο, φανταστείτε πόσες γενιές χελιδονιών μπορούν να μεγαλώσουν σε μία μόνο φωλιά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα χελιδόνια

Μην καταστρέφετε τις φωλιές που αποτελούν καταφύγιο για τα χελιδόνια και τα μικρά τους. Αν λερώνουν την αυλή ή το μπαλκόνι σας, μπορείτε να τοποθετήσετε κάτω απ’ τη φωλιά μια ξύλινη πλάκα – ή μια γλάστρα, εξασφαλίζοντας εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τα φυτά τους.

Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε τα Σπιτοχελίδονα (ή Λευκοχελίδονα, Delichon urbicum) που δυσκολεύονται να βρουν αρκετή λάσπη μέσα στον αστικό ιστό, χτίζοντάς τους μια τεχνητή φωλιά, εδώ μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες.

Πώς αλλιώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προτείνει τα εξής:

-Φτιάχνουμε και τοποθετούμε ταΐστρες και ποτίστρες

-Προσέχουμε και δεν ρυπαίνουμε τους ανοιχτούς χώρους που επισκεπτόμαστε

-Οργανώνουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των κοντινών μας πάρκων

-Φτιάχνουμε φωλιές και τις τοποθετούμε σε σημεία όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση

-Προσπαθούμε να κάνουμε το σχολείο ή την αυλή του σπιτιού μας όσο πιο φιλόξενη για τα μικρά πουλιά

-Ενημερώνουμε τους φίλους και την οικογένειά μας για τα προβλήματα αυτά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους

– Δεν τα πλησιάζουμε και δεν τα ενοχλούμε καθόλου. Όταν φτάνουν είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία. Τους δίνουμε χρόνο να ανακτήσουν δυνάμεις και μετά απολαμβάνουμε ελεύθερα την παρέα τους.

– Δεν προσπαθούμε να τα ταΐσουμε. Τα χελιδόνια τρέφονται με έντομα που τα πιάνουν στον αέρα και δεν δέχονται σπόρους, ψίχουλα και άλλες ανάλογες τροφές

– Τα προστατεύουμε από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.

Καλώς να μας έλθει η Άνοιξη!

Σχετικά άρθρα

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έβαλε σπιτάκια για τις αδέσποτες γάτες

Ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για τις αδικημένες μαύρες γάτες

Πώς δεν θα κινδυνέψει ο σκύλος σας όταν τον βγάζετε βόλτα στα χιόνια