string(0) ""

Αυτά είναι τα αξιολάτρευτα κόκκινα πάντα – Γιατί κινδυνεύουν από εξαφάνιση

Στέλλα Πανοπούλου

24/02/2024

Photo: Shutterstock

Πολλά άγρια ζώα προξενούν δέος σε όποιον τα συναντά.

Λίγα είναι εκείνα, όμως, που είναι τόσο αξιολάτρευτα που προκαλούν όποιον τα βλέπει να τα ζουλήξει. Ένα απ’ αυτά, είναι το κόκκινο πάντα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ζώο με υπέροχο τρίχωμα, πρόσωπο που θυμίζει λούτρινο αρκουδάκι, και τεράστιες πατούσες με αιχμηρά νύχια, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να αναρριχάται στα δέντρα.

Η επιστημονική ονομασία του κόκκινου πάντα είναι Ailurus fulgens και πρόκειται για ένα παμφάγο ζώο, το οποίο όμως τρέφεται κυρίως με μπαμπού. Μπορεί να μοιράζεται το όνομά του με το αγαπημένο μας γιγάντιο πάντα, αλλά στην πραγματικότητα έχει κοντινότερη συγγένεια με τους ασβούς, τα ρακούν, και τις νυφίτσες. Τα γιγάντια πάντα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο έδαφος, αναζητώντας τροφή, ενώ τα κόκκινα πάντα προτιμούν να κάνουν ακροβατικά στα δέντρα. Ζουν κυρίως στο Νεπάλ, στη Μιανμάρ, στην Ινδία, στο Μπουτάν, και στην κεντρική Κίνα.

Δυστυχώς, τα κόκκινα πάντα κινδυνεύουν από τις αποψιλώσεις δασών και από το κυνήγι για τη γούνα τους. Το γεγονός ότι είναι τόσο αξιολάτρευτα, μάλιστα, ενισχύει τον κίνδυνο, καθώς συχνά πέφτουν θύματα εμπορίας παράνομων κατοικιδίων.

Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες αλήθειες για τα παιχνιδιάρικα μουσούδια που όλοι θα θέλαμε να γνωρίσουμε.

– Το κόκκινο πάντα έχει γίνει γνωστό ως το “πρώτο πάντα”, καθώς έλαβε την ονομασία του περίπου 50 χρόνια πριν το γιγάντιο πάντα.

– Είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος από μια οικόσιτη γάτα.

– Ανά τα χρόνια, οι ειδικοί έχουν κατηγοριοποιήσει το κόκκινο πάντα τόσο ως είδος ρακούν, όσο και ως είδος αρκούδας. Σήμερα κατηγοριοποιείται ως το μοναδικό μέλος της οικογένειας των Αιλουριδών (Ailuridae).

– Ο Frédéric Cuvier που δημοσίευσε την πρώτη δυτική επιστημονική περιγραφή τους το 1825, το αποκάλεσε “το πιο όμορφο θηλαστικό που υπάρχει”.

– Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός των κόκκινων πάντα θα μειωθεί κατά 10% στις επόμενες τρεις γενιές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότερα από 10000 ενήλικα ζώα στον κόσμο, και μόνο τα 2500 από αυτά ζουν στη φύση.

– Το logo του browser Mozilla Firefox δεν απεικονίζει μια αλεπού, αλλά ένα κόκκινο πάντα. Ένα Κινέζικο παρατσούκλι που χρησιμοποιείται για το κόκκινο πάντα είναι η “κόκκινη αλεπού”.

– Η πρώτη καταγραφή των κόκκινων πάντα βρίσκεται σε μια περγαμηνή της δυναστείας των Ζου (Zhou) από τον 13ο αιώνα. Η ύπαρξή τους έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους εξακόσια χρόνια αργότερα.

– Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα κόκκινα πάντα ως είδος αποτελούν σημαντικό δείκτη για την υγεία του οικοσυστήματος των Ιμαλαΐων.

– Ο χαρακτήρας Master Shifu από την ταινία Kung Fu Panda είναι ένα κόκκινο πάντα.

– Θεωρούνται εξαιρετικά ικανά στο να το σκάνε από ζωολογικούς κήπους.

– Πρόκειται για κυρίως μοναχικά και ντροπαλά ζώα, εκτός από όταν ζευγαρώνουν.

– Καθαρίζονται με τη γλώσσα τους, ακριβώς όπως οι γάτες.

– Λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους όταν γεννιούνται (μονάχα 115 γραμμάρια) μόνο το 50% των μικρών επιβιώνουν.

– Τα κόκκινα πάντα τυλίγουν την ουρά τους γύρω απ’ τον εαυτό τους για να διατηρούνται ζεστά.

– Θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα. Ο όρος “ζωντανά απολιθώματα” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1859 από τον Κάρολο Δαρβίνο, και περιγράφει έναν υπαρκτό οργανισμό ο οποίος προσομοιάζει αρκετά σε κάποιον εξαφανισμένο οργανισμό που είναι γνωστός μόνο από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί.

– Βγάζουν αρκετά ιδιαίτερους ήχους. Επικοινωνούν μεταξύ τους κάνοντας έναν ήχο που μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε πάπιας και γουρουνιού. Όταν νιώθουν απειλημένα μπορεί να κάνουν έναν ήχο σαν γάβγισμα, και εκλύουν ένα υγρό με έντονη μυρωδιά από τους αδένες που βρίσκονται στη βάση της ουράς τους.

Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να χαζέψετε αυτά τα ιδιαίτερα και ευάλωτα πλάσματα στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και σε αλληλεπίδραση με ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας