string(0) ""

8 ζώα-μάγοι του καμουφλάζ

Στέλλα Πανοπούλου

16/04/2024

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε, αναμφισβήτητα, εξαιρετικοί στο καμουφλάζ.

Έχουμε εφεύρει διαφορετικές τεχνικές για να γινόμαστε ένα με το περιβάλλον μας. Οι ιδέες αυτές, όμως, δεν μας ήρθαν από το πουθενά. Το καμουφλάζ ως μέθοδος αυτοπροστασίας υπάρχει στη φύση από αρχαιοτάτων χρόνων, και οι άνθρωποι σίγουρα δεν ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν πώς μπορούν να κρυφτούν πιο αποτελεσματικά σε ένα συγκεκριμένο τοπίο.

left arrow
right arrow

Ας δούμε 10 ζώα που ήταν μάγοι του καμουφλάζ… πριν γίνει κουλ, κι ας πάρουμε λίγο χρόνο να θαυμάσουμε, για άλλη μια φορά, την απέραντη σοφία της φύσης.

1. Χαμαιλέοντας

Το νούμερο ένα ζώο διάσημο για τις μεταμφιέσεις του είναι ο χαμαιλέοντας. Για τις χρωματικές αλλαγές του ευθύνεται ένα στρώμα κυττάρων που βρίσκεται κάτω από το διαφανές εξωτερικό δέρμα του.

Παρόλα αυτά, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, οι χαμαιλέοντες δεν αλλάζουν χρώμα για να καμουφλαριστούν, αλλά για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Συγκεκριμένα συναισθήματα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα χρώματα. Οι χαμαιλέοντες σκουραίνουν τα χρώματά τους όταν φοβούνται και τα ξανοίγουν όταν είναι χαρούμενοι. Άλλοι χρωματισμοί δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ζευγαρώσουν.

Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώματα, επίσης, για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, επηρεάζοντας την ποσότητα της θερμότητας που απορροφούν από τον ήλιο.

2. Ανατολική γλαύκα η Μεγάσκωψ

Η Ανατολική γλαύκα η Μεγάσκωψ (Eastern screech owl) είναι πραγματικά μια φοβερή μάγισσα του καμουφλάζ. Πρόκειται για μια μικρή κουκουβάγια που ζει στη Βορειοανατολική Αμερική, από το Μεξικό μέχρι τον Καναδά. Μπορεί να κρύβεται χωρίς κόπο στα δέντρα λόγω του καφέ-γκρι χρωματισμού τους που θυμίζει φλοιό δέντρου. Ακόμα, τα φτερά που ορθώνονται από το κεφάλι της “σπάνε” το περίγραμμά της, καθιστώντας την ακόμα πιο δυσδιάκριτη.

3. Πετρόψαρο

Το πετρόψαρο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πλάσματα της θάλασσας. Ζει στον Ινδο-ειρηνικό ωκεανό και είναι το πιο δηλητηριώδες ψάρι που γνωρίζουμε σήμερα – ένα τσίμπημα μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο. Υπάρχουν πολλά είδη πετρόψαρου, και όλα χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική καμουφλάζ. Το δέρμα αυτού του ψαριού είναι τραχύ και γεμάτο κρούστες, κάνοντάς το ένα με τους βράχους και τους υφάλλους του βυθού. Έτσι, καταφέρνουν να κρύβονται και να παραμονεύουν για θηράματα.

4. Γρύλος των θάμνων (katydid)

Τα απίστευτα αυτά έντομα με το σώμα που μοιάζει με φύλλο, καταφέρνουν να κρύβονται αποτελεσματικά από θηρευτές όπως πτηνά και φίδια. Πρόκειται για κυρίως νυχτόβια ζώα τα οποία έχουν μια ειδική στάση ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, που συμβάλλει περαιτέρω στο καμουφλάζ τους.

Κάποια katydids δεν είναι και τόσο άσσοι στο καμουφλάζ, καθώς γεννιούνται ροζ λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης.

5. Αρκτική αλεπού

Η κάτασπρη γούνα της Αρκτικής αλεπούς τη βοηθά να κρύβεται μέσα στο χιόνι της τούνδρας και να προστατεύεται από τις πολικές αρκούδες, τους αϊτούς, και τους λύκους που την κυνηγούν. Ταυτόχρονα, η γούνα της την κρατά αρκετά ζεστή σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν ο καιρός ζεσταίνει και τα χιόνια λιώνουν, οι Αρκτικές αλεπούδες χάνουν το λευκό τους τρίχωμα, το οποίο αντικαθίσταται από καστανόξανθο, ώστε να μπορούν να κρυφτούν ανάμεσα στις πέτρες και στα φυτά.

6. Τζάγκουαρ

Το τζάγκουαρ είναι η τρίτη μεγαλύτερη γάτα του κόσμου. Στα τροπικά δάση όπου ζει, το πιτσιλωτό τρίχωμά του το καθιστά εύκολα αναγνωρίσιμο για εμάς, αλλά όχι και για τα υπόλοιπα ζώα. Το μοτίβο των τζάγκουαρ “σπάει” το περίγραμμά τους, καθιστώντας τα ένα με πολλά διαφορετικά φόντα, όπως είναι το ψηλό γρασίδι και τα κλαδιά των δέντρων.

Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε, το μοτίβο της γούνας των τζάγκουαρ δεν τα προστατεύει από τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους: τον άνθρωπο. Τα τζάγκουαρ κάποτε ήταν πολύ διαδεδομένα σε όλη τη βόρεια και τη νότια Αμερική, ενώ τώρα υπάρχουν μερικά μόνο στη Νότια, στην Κεντρική Αμερική, και στο Μεξικό.

7. Φασματώδες

Τα περίεργα αυτά έντομα μπορούν να κρυφτούν σχεδόν παντού. Τα μέλη του σώματός του θυμίζουν πολύ λεπτά κλαδάκια και τα βοηθούν να γίνονται πρακτικά αόρατα όταν στέκονται ακίνητα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη φασματωδών ανά τον κόσμο, και συνήθως έχουν καφέ ή πράσινο χρώμα. Όταν απειλούνται “παγώνουν” ή κινούνται πέρα δώθε, μιμούμενα κλαδιά που ανεμίζουν.

8. Σουπιά

Η σουπιά συχνά αποκαλείται ο “χαμαιλέοντας της θάλασσας”. Πρόκειται για ένα ψάρι που μπορεί να αλλάζει χρώμα για να κρυφτεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συχνά παράγοντας ιδιαίτερα χρωματιστά μοτίβα. Ακόμα, οι μύες της μπορούν να αλλάξουν την υφή του δέρματός της από λεία σε τραχιά, με αποτέλεσμα να μπορεί να κρυφτεί ανάμεσα σε βράχους και υφάλους.

Η σουπιά, επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρώμα και το φως για να λαμπυρίζει, μαγνητίζοντας τα θηράματά της.

Σχετικά άρθρα

3 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε γάτες στη βόλτα με τον σκύλο σας

Όσκαρ, ο πρώτος τετράποδος επιβάτης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος νιώθει παραμελημένος