10 tips που πρέπει να γνωρίζετε πριν υιοθετήσετε ένα κουνέλι
Αγγελική Μακρή
12/10/2024
Αρκετοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να εντάξουν στην ζωή τους ένα κουνέλι, νομίζοντας πως θέλει πολύ λιγότερη φροντίδα από έναν σκύλο ή μία γάτα.
Η αλήθεια είναι πως ενώ δεν χρειάζονται βόλτες, έχουν ιδιαιτερότητες και, όπως κάθε ζωάκι, θέλουν να τους αφιερώνετε αρκετό χρόνο καθημερινά. Πριν υιοθετήσετε ένα κουνελάκι σκεφτείτε τα παρακάτω:
1. Ζουν 15 χρόνια κατά μέσο όρο, σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα, όπως τα χάμστερ, που έχουν μέσο όρο ζωής τα 2 έτη.
2. Τους αρέσει να ζουν σε εσωτερικό χώρο. Δεν είναι τα ζωάκια που θα τα αφήσετε όλη μέρα να ζουν στο μπαλκόνι ή την αυλή. Απολαμβάνουν να βρίσκονται εκεί που είναι και οι άνθρωποι και ιδανικά θα πρέπει να μένουν σε ένα ευρύχωρο -ειδικό για κουνέλια- κλουβί. Δεν μπορούν να μείνουν σε κλουβί σκύλου, γιατί θέλει ειδική διαμόρφωση, προκειμένου να έχουν χώρο για να κινούνται, να μπορεί να πιει νερό και να φάει, αλλά και να μπορεί να κρυφτεί, κάτι που είναι μέσα στη φύση του. Μέσα στην μέρα και με επίβλεψη, μπορεί να βγαίνει να κάνει βόλτες στο σπίτι, το μπαλκόνι ή τον κήπο.
3. Τους αρέσει να έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε καταφύγιο. Φροντίστε στο κλουβί τους να υπάρχει ένα σημείο όπου να μπαίνουν και να νιώθουν ότι κρύβονται. Τα τούνελ είναι τα αγαπημένα τους, αλλά και ειδικές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι ή να αγοράσετε.
4. Είναι ιδιαίτερα δραστήρια και χρειάζονται χώρο για να τρέχουν και να εξερευνούν. Τους αρέσουν τα παιχνίδια όπως τούνελ, μπαλάκια και αντικείμενα που μπορεί να μασήσει φτιαγμένα από ασφαλή υλικά. Ιδανικά θα πρέπει καθημερινά να τα αφήνετε εκτός κλουβιού για να τρέξουν, μακριά όμως από καλώδια ή ό,τι άλλο μπορούν να μασήσουν. Αφήστε παιχνίδια για μάσημα στο πάτωμα για να ασχοληθούν με αυτά.
5. Χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα και μάλιστα από κάποιον που να έχει πείρα με κουνελάκια. Όπως και στα υπόλοιπα κατοικίδια δεν πρέπει να παραμελείτε το τακτικό τσεκ απ, ούτε και να αμελείτε περίεργα συμπτώματα όπως ανορεξία ή διάρροιες.
6. Λατρεύουν την παρέα. Όταν ζουν έξω ελεύθερα, συνήθως είναι πολλά μαζί, δεν είναι μοναχικά ζώα. Έχει διαπιστωθεί πως όταν γίνονται κατοικίδια, περνούν καλύτερα όταν έχουν για παρέα ένα ακόμα κουνελάκι.
7. Μπορούν να εκπαιδευτούν στην τουαλέτα. Από την αρχή που θα το υιοθετήσετε και θα του έχετε διαμορφώσει το κλουβάκι, βάλτε σε ένα σημείο την τουαλέτα του, σε κάποια γωνία. Το ίδιο ισχύει και αν μένει εκτός κλουβιού, πάλι προτιμήστε μια γωνία για να την τοποθετήσετε. Η τουαλέτα δεν είναι κάτι άλλο από ένα πλαστικό δοχείο, όπου σαν υπόστρωμα μπορείτε να βάλετε πέλετ ή ειδικό ροκανίδι, το οποίο θα αλλάζετε ανά εβδομάδα. Προσοχή να μη βάλετε πριονίδι, γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία του κουνελιού.
8. Δεν τους αρκούν τα καρότα. Τα κουνέλια είναι φυτοφάγα ζώα, άρα τρώνε μόνο φυτά. Η βάση της διατροφής τους πρέπει να είναι το σανό (γνωστό και ως χόρτο) και μάλιστα σε διάφορες ποικιλίες. Παράλληλα, σαν συμπλήρωμα, μπορείτε να τους δίνετε φρέσκα λαχανικά, όπως μαρούλι, κόλιανδρο και μαϊντανό, αλλά και ειδικό πέλετ για κουνέλια. Κάθε τι καινούριο που του δίνετε, να το εισάγετε σταδιακά στη διατροφή του, καθώς έχουν ευαίσθητο στομάχι.
9. Δεν τρελαίνονται για αγκαλιές. Τα κουνέλια προτιμούν να τρέχουν ή να μένουν στο έδαφος και δεν αισθάνονται πολύ καλά αν τα σηκώνετε από το κλουβί τους για να τα έχετε στην αγκαλιά σας. Θα προσπαθήσουν να φύγουν και μπορεί είτε να σας γρατζουνίσουν είτε να τραυματιστούν στην προσπάθεια να πηδήξουν κάτω. Ο καλύτερος τρόπος να τα πλησιάσετε είναι να καθίσετε στο πάτωμα και να τα αφήσετε να σας πλησιάσουν. Στην αρχή όλα τα κουνελάκια είναι διστακτικά με κάποιον που δεν γνωρίζουν, θέλουν ήπιες κινήσεις και τον χρόνο τους μέχρι να αισθανθούν άνετα και να πλησιάσουν.
10. Χρειάζονται grooming, παρόλο που κάνουν μπάνιο τον εαυτό τους. Η βασική ρουτίνα περιποίησης ενός κουνελιού περιλαμβάνει συχνό βούρτσισμα και λιμάρισμα των νυχιών κάθε 4-6 εβδομάδες. Το βούρτσισμα είναι απαραίτητο γιατί σε αντίθεση με τις γάτες, τα κουνέλια δεν αποβάλλουν από το στόμα τις τριχόμπαλες.
Με πληροφορίες από το British Columbia Society for the Prevention of Cruelty to Animals (BC SPCA)