string(0) ""

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Δημήτρης Φαλλιέρος

19/09/2024

Photo: Shutterstock

Ανάμεσα στους «γονείς» και στους γιατρούς μικρών ζώων υπάρχει συχνά ένας δυνατός δεσμός.

Ο δεσμός αυτός είναι φτιαγμένος από υλικά όπως η εμπιστοσύνη, η παροχή βοήθειας και η ευγνωμοσύνη. Εδώ δέκα λόγοι για τους οποίους οι κτηνίατροι τελικά παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας – έναν ρόλο που μπορεί και να μην τους αναγνωρίζεται όσο τους αξίζει.

1. Γιατί είναι η προέκταση της αγάπης μας για τα ζώα. Το χέρι τους είναι το χέρι μας που καθησυχάζει το ζώο μας, το στηθοσκόπιό τους είναι το αυτί μας που ακούει την καρδιά του. Είναι ό,τι είμαστε εμείς αλλά εμπλουτισμένο με εμπειρία και επιστημονικότητα.

2. Γιατί δέχονται και απορροφούν όχι μόνο την αγωνία του ζώου αλλά και τη δική μας. Οι κτηνίατροι έχουν παράλληλα δύο ασθενείς κάθε φορά, το ζώο μας και εμάς, και ξέρουν ότι ο διαχωρισμός της ενσυναίσθησης είναι δύσκολη υπόθεση. Με τη φωνή τους και τον τρόπο τους μπορούν να ηρεμήσουν ένα ανήσυχο σκυλί ή έναν ακόμα πιο ανήσυχο γονέα.

left arrow
right arrow

3. Γιατί προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο σε πλάσματα που είναι οι φίλοι και η οικογένειά
μας, να ξανακάνουν δυο παραπονεμένα μάτια να κοιτάξουν παιχνιδιάρικα, να κάνουν
μια σιωπηλή, παγωμένη γάτα να ξαναγουργουρίσει, και μια ουρά που δεν κουνιόταν
να ξανακινηθεί.

4. Γιατί σε αντίθεση με τους γιατρούς «των ανθρώπων» καλούνται να καλύψουν το φάσμα ενός ολόκληρου οργανισμού, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό: από την κορυφή ως τα νύχια, από την καρδιά ως το δέρμα, από την υγρή μύτη του σκύλου μας ως τις πατούσες τις γάτας μας που μας ζυμώνουν όταν είναι ευτυχισμένη.

5. Γιατί είναι οι πρώτοι που μοιραζόμαστε μαζί τους τις καλές στιγμές: μια ίαση, καθαρές εξετάσεις αίματος, ένα τραύμα που επουλώθηκε. Χαίρονται με τη χαρά μας και ξέρουν πώς είναι να φεύγει ένα βάρος από πάνω μας.

6. Γιατί χτίζουν σχέσεις ζωής με τους «ασθενείς» τους. Μπορεί να δουν ένα κουτάβι ή ένα γατάκι ενός μηνός και να παρακολουθήσουν κυριολεκτικά όλη τη ζωή του μέχρι τα βαθιά γεράματα.

7. Γιατί είναι δίπλα μας στις δύσκολες αποφάσεις. Ως κηδεμόνες ζώων συντροφιάς μερικές φορές είμαστε μπροστά σε αδιέξοδα. Εκείνοι λοιπόν μένουν δίπλα μας με νηφαλιότητα, βοηθώντας μας να πάρουμε τη σωστή απόφαση: μας συντροφεύουν στα στάδια μιας θεραπείας ή μας συνοδεύουν διακριτικά όταν έρχεται η ώρα να αποχαιρετίσουμε τον φίλο μας.

8. Γιατί δεν μας παρέχουν μόνο την  ιατρική τους βοήθεια. Πίσω από τα παρασκήνια δουλεύουν για να βρουν λύσεις για δύσκολα προβλήματα, να στηρίξουν συναισθηματικά ένα ζώο, να γίνουν συνήγοροι των πιο αδύναμων (ας θυμηθούμε περιστατικά όπως της Αράχωβας), να βρουν μέσα από την ηλεκτρονική σήμανση τους γονείς του σκύλου που χάθηκε. Κάνουν πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.

9. Γιατί ακούνε τη «φωνή» όσων δεν έχουν φωνή. Τα ζώα μας δεν μπορούν να μιλήσουν, να πουν πού πονάνε, τι τους συνέβη, για ποιον λόγο δεν τρώνε, αν χτύπησαν κάπου και πού νιώθουν δυσφορία. Κι όμως οι γιατροί προσπαθούν να ακούσουν την άηχη γλώσσα τους και να δουν τα σημάδια ενός προβλήματος που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, ώστε να το λύσουν.

10. Τέλος, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν ξέρει τι περνούν οι ίδιοι. Η πίεση που υφίστανται οι κτηνίατροι από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και από το αυξανόμενο αίσθημα ευθύνης, έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια ως επισφαλής για την υγεία τους. Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι οι κτηνίατροι είναι πιο επιρρεπείς στο ψυχικό στρες και άλλες παθήσεις, τόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, όσο και με άλλους επαγγελματίες υγείας. Και αυτό σπάνια το περνούν σε εμάς.

*Αφιερωμένο σε όλους τους κτηνιάτρους που βοηθούν τα ζώα συντροφιάς μας.



Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι

Τι να κάνετε όταν η μία γάτα σας κάνει bullying στην άλλη