Καναρίνια: Και μαζί και μόνα
Κωνσταντίνα Μάλλιου
20/06/2023
Τα καναρίνια είναι αρκετά δημοφιλή κατοικίδια καθώς μπορούν να περνούν αρκετές ώρες της ημέρας μόνα τους -εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.
Μπορούν να διασκεδάσουν παίζοντας με τα παιχνίδια τους και πετώντας μέσα σε ένα ευρύχωρο κλουβί. Τους αρέσει να εξερευνούν τους χώρους εκτός κλουβιού αλλά αυτό πάντα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματιστούν.
Σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια, τα καναρίνια απολαμβάνουν τη μοναξιά τους. Συνήθως επιζητούν συντροφιά μόνο όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους και εφόσον γεννήσουν, μέχρι τα μικρά τους να είναι αρκετά ικανά για να μεγαλώσουν και μόνα τους. Μοναξιά θα νιώσουν μόνο όταν οι κηδεμόνες τους τα παραμελούν ή δεν έχουν αρκετό χώρο για να παίξουν και να γυμνάσουν τα φτερά τους.
Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να έχετε περισσότερα από ένα καναρίνι, προτιμήστε τη συνύπαρξη θηλυκών και όχι αρσενικών καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τσακωθούν και να τραυματιστούν. Η συμβίωση θηλυκού και αρσενικού καναρινιού συνήθως είναι ομαλή, ιδίως κατά την περίοδο του ζευγαρώματος.
Συμβίωση αρσενικών
Τα αρσενικά καναρίνια κελαηδάνε περισσότερο την άνοιξη καθώς βρίσκονται σε αναζήτηση συντρόφου. Το κάνουν από ένστικτο και δεν σημαίνει ότι στενοχωριούνται που δεν έχουν παρέα. Προτιμήστε τα αρσενικά καναρίνια να είναι σε διαφορετικό κλουβί και, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να βρίσκονται σε χώρο που να μην έχουν άμεση οπτική επαφή. Αν βρίσκονται μαζί, θα νιώσουν μεγάλη ζήλια και θα γίνουν κτητικά με την περιοχή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τσακωμοί ή και ακόμα χειρότερα, τραυματισμοί. Και αυτό γιατί θα αισθάνονται ένα συνεχές άγχος καθώς θα θεωρούν το άλλο καναρίνι απειλή και όχι φίλο ή οικογένεια. Ακόμα και σε ξεχωριστό κλουβί, αν υπάρχει οπτική επαφή, είναι ικανά να κελαηδούν ασταμάτητα λόγω φόβου αλλά και για να δείξουν στο άλλο καναρίνι ποιος είναι ο κυρίαρχος.
Συμβίωση θηλυκών
Τα θηλυκά καναρίνια τις περισσότερες φορές συμβιώνουν αρμονικά και δεν μαλώνουν. Από τη φύση τους δεν είναι τόσο κυριαρχικά όσο είναι τα αρσενικά. Παρόλα αυτά, πριν αποφασίσετε να είναι στο ίδιο κλουβί, παρατηρήστε το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους και στη συνέχεια τοποθετήστε τα μαζί. Ακόμα και σε ξεχωριστό κλουβί μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Συνήθως την άνοιξη γεννούν αβγά, ανεξαρτήτως εάν έχουν ζευγαρώσει ή όχι. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προτιμήστε να τα έχετε σε διαφορετικά κλουβιά γιατί μπορεί να γίνουν επιθετικά.
Συμβίωση θηλυκού και αρσενικού
Τα καναρίνια αντίθετου φύλου τείνουν να εκφοβίζουν το ένα το άλλο για να δείξουν ποιος έχει τον έλεγχο. Η συνύπαρξη μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους, οπότε φροντίστε να έχουν ένα μεγάλο κλουβί, με όλα τα απαραίτητα αλλά και πολλά παιχνίδια για να είναι χαρούμενα. Όταν βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής και μέχρι να μεγαλώσουν τα μωρά τους, συμβιώνουν ομαλά. Ύστερα χωρίζουν.
Πριν αποφασίσετε να είναι στον ίδιο χώρο τα καναρίνια σας, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
1. Η ομαλή ένταξη είναι το παν. Μην αφήσετε μόνα τους τα καναρίνια σας τις πρώτες φορές και παρατηρήστε προσεκτικά τη συμπεριφορά τους ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.
2. Αποκτήστε μεγαλύτερο κλουβί. Τα καναρίνια χρειάζονται αρκετό χώρο για να πετούν και να παίζουν. Οπότε φροντίστε να τους παρέχετε ένα μεγάλο κλουβί, με πολλά κλαδάκια για να μπορούν να ξεκουράζονται.
3. Σημαντικό είναι τα ξεχωριστά παιχνίδια. Αν έχουν τα ίδια, μπορεί να νιώσουν ζήλια με αποτέλεσμα να γίνουν ανταγωνιστικά.
4. Να ξέρετε πότε να τα χωρίσετε. Ανάλογα την εποχή φροντίστε τα καναρίνια σας να μένουν για λίγο χώρια. Για παράδειγμα την περίοδο της πτερόρροιας, δηλαδή την περίοδο που χάνουν τα φτερά τους και αποκτούν νέα, τα καναρίνια νιώθουν ευάλωτα και προτιμούν να μένουν μόνα τους.
5. Ταΐστε τα μαζί. Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει αρκετή τροφή και νερό και για τα δύο οπότε δεν χρειάζεται να αγχωθούν.
Από τη φύση τους τα καναρίνια είναι μοναχικά πτηνά, οπότε επανεξετάστε την ιδέα της συνύπαρξης. Αν αποφασίσετε να είναι παρέα, φροντίστε να το κάνετε με το σωστό τρόπο για να είναι ευτυχισμένα.