string(0) ""

Οι λόγοι που το γατάκι σας μπορεί να είναι υπερκινητικό

Στέλλα Πανοπούλου

07/11/2023

Photo: Shutterstock

Πριν υιοθετήσετε γατάκι δεν το φανταζόσασταν έτσι.

Είχατε στο μυαλό σας πως η συμβίωση με ένα μικροσκοπικό, χνουδωτό πλασματάκι με αξιολάτρευτα νιαουρίσματα, θα είναι πανεύκολη. Άλλωστε, πρόκειται για ένα μωρό ζωάκι, σωστά; Σωστά! Και στην περίπτωση των γατών, αυτό σημαίνει ότι μόλις βάλατε στο σπίτι σας έναν μικρό δαίμονα που χοροπηδάει στο κεφάλι σας όσο κοιμάστε. Μην ανησυχείτε, όμως, συνήθως πρόκειται για ένα φυσιολογικό – και, ας είμαστε ειλικρινείς, αξιολάτρευτο – στάδιο που κάποια στιγμή θα περάσει. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι υπερκινητικό το μικρό γατάκι σας.

Κυνηγετικό ένστικτο

Οι γάτες από τη φύση τους είναι κυνηγοί. Παρόλα αυτά, σε πολλή μικρή ηλικία, δεν γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Μεγαλώνοντας, κατευθύνονται από το ένστικτο, αλλά για καιρό δεν έχουν ακόμα αναπτύξει όλες τις δεξιότητες που χρειάζονται. Το να δώσετε παιχνίδια στη γάτα σας και να παίξετε μαζί της, τη βοηθά να αναπτύξει τα κυνηγετικά της ένστικτα.

Ενέργεια

Τα μικρά γατάκια είναι γεμάτα ενέργεια, την οποία μπορεί να μην ξέρουν πού να διοχετεύσουν. Αγαπούν το τρέξιμο, τα ακροβατικά, και το παιχνίδι με τα αδέρφια τους – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους να κοιμούνται. Αν το γατάκι σας έχει υπερκινητική συμπεριφορά, μπορεί να προσπαθεί να εκτονώσει την περίσσεια ενέργειάς του.

Ανία

Στην περίπτωση που το γατάκι σας είναι συχνά υπερκινητικό, ενδέχεται απλά να βαριέται. Βεβαιωθείτε ότι περνάτε καθημερινά χρόνο παίζοντας μαζί του, και ότι έχει αρκετά παιχνίδια διαθέσιμα για όταν λείπετε από το σπίτι ή κάνετε κάποια άλλη δουλειά. Επιλέξτε κάποιο διαδραστικό παιχνίδι με το οποίο το γατάκι θα μπορεί να παίζει μόνο του.

Διασκέδαση

Τι πιο φυσιολογικό από ένα μικρό γατάκι που θέλει να παίξει; Είναι πολύ πιθανό το γατάκι σας να είναι υπερκινητικό γιατί έτσι περνάει καλά. Μεγαλώνοντας, εξερευνά τον κόσμο και επιλέγει ποια παιχνίδια προτιμάει. Το παιχνίδι είναι ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι για την ανάπτυξη ενός μικρού γατιού.

Κοινωνική ανάπτυξη

Όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά, οι γάτες έχουν ανάγκη από χρόνο και καθοδήγηση για να αναπτύξουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες. Σε μεγάλο βαθμό βασίζονται γι’ αυτό στη μαμά και στα αδερφάκια τους. Τα γατάκια, όμως, που χωρίζονται νωρίς από τη μαμά τους, περνούν από διαφορετικές διαδικασίες μέχρι να μάθουν να κοινωνικοποιούνται σωστά. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε στο γατάκι σας από μικρή ηλικία να παίζει χωρίς να γρατζουνάει και να δαγκώνει.

Άγχος

Αν έχει συμβεί κάτι ακριβώς πριν αρχίσει το γατάκι σας να είναι υπερκινητικό, όπως για παράδειγμα ένας νέος ήχος, ή η γνωριμία με έναν άλλο άνθρωπο ή ζώο, μπορεί να εκδηλώσει το άγχος του με υπερκινητικότητα. Συνήθως, η υπερκινητικότητα λόγω άγχους διαρκεί λίγο. Βοηθήστε το γατάκι σας να προσαρμοστεί σε καινούρια πράγματα και πλάσματα, συστήνοντάς τα σε αυτό σταδιακά.

Υπερδιέγερση

Αν ένα γατάκι σας δαγκώσει ή αρχίσει να τρέχει πάνω κάτω όσο το χαϊδεύετε, ενδέχεται να έχει πάθει υπερδιέγερση από την περίσσεια ερεθισμάτων που λαμβάνει. Θα καταλάβετε ότι πρόκειται για υπερδιέγερση αν παρατηρήσετε ότι τα αυτιά του έχουν πάει προς τα πίσω, ότι κουνάει την ουρά του γρήγορα, και ότι “τινάζεται” το δέρμα του. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε του χώρο και χρόνο να ηρεμήσει.

Zoomies

Τέλος, τα γατάκια συχνά γίνονται υπερκινητικά χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Πρόκειται για τα περίφημα zoomies, κατά τα οποία ένα ζωάκι φαίνεται σαν να “τρελαίνεται” και αρχίζει να τρέχει μανιασμένα πάνω κάτω. Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας