string(0) ""

Οι αξιολάτρευτες γάτες της Κύπρου – Η ιστορία και τα χαρακτηριστικά τους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/10/2023

Photo: Shutterstock

Η Κύπρος είναι γνωστή και ως «το νησί της Αφροδίτης».

Πολύ συχνά, όμως, αναφέρεται και ως «το νησί των γατών».

Και όχι άδικα, καθώς ο πληθυσμός αυτών των εντυπωσιακών αιλουροειδών ξεπερνά τον πληθυσμό των ανθρώπων – ο πληθυσμός των πρώτων ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια, ενώ ο πληθυσμός των δεύτερων ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Μέσα σε αυτόν το μεγάλο αριθμό γατών, ξεχωρίζουν οι γάτες της Κύπρου, των οποίων την ιστορία και τα χαρακτηριστικά θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Ιστορία

Σύμφωνα με έναν βυζαντινό θρύλο, κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα, η Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, έφερε από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, στην Κύπρο εκατοντάδες γάτες. Ο λόγος που οδήγησε τις γάτες στο νησί της Αφροδίτης είναι γιατί ήθελε να βοηθήσει το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο υπέφερε από το μεγάλο πληθυσμό δηλητηριωδών φιδιών και αρουραίων, λόγω μιας μακράς περιόδου ξηρασίας. Έτσι, λοιπόν, οι γάτες βοήθησαν στον έλεγχο του προβλήματος αυτών των πληθυσμών.

Σύμφωνα με το θρύλο, τα πανέξυπνα αιλουροειδή εκπαιδεύτηκαν όταν ακούνε τις καμπάνες να πηγαίνουν στους χώρους του μοναστηριού αλλά και στα χωράφια ώστε να κυνηγούν τα φίδια και τους αρουραίους αλλά και για να γυρίζουν πίσω όταν ήταν η ώρα του φαγητού. Με την πάροδο του χρόνου, όταν πλέον δεν υπήρχε πρόβλημα με τα ερπετά και τα ποντίκια, οι γάτες άρχισαν να μειώνονται. Ωστόσο, το μοναστήρι τις φρόντισε για να μην εξαλειφθεί ο πληθυσμός των γατών της Κύπρου.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη θεωρία για την προέλευση των κυπριακών γατών. Πολλά σύγχρονα ινστιτούτα πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη φυλή προήλθε από διάφορες άλλες γάτες που βρισκόταν στο νησί. Στις αρχές του 21ου αιώνα, μια ομάδα αρχαιολόγων που εργαζόταν στο νησί της Αφροδίτης, και συγκεκριμένα στο νεολιθικό χωριό του Σιλουρόκαμπου, ανακάλυψε έναν τάφο που περιείχε εκτός από τα λείψανα ενός ανθρώπου και τα οστά μιας αγριόγατας 8 μηνών. Η ηλικία του τάφου εκτιμάται ότι είναι 9.500 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι η γάτα της Κύπρου είναι προγενέστερη των αιγυπτιακών γατών κατά περίπου 4.500 χρόνια. Άρα είναι η αρχαιότερη γάτα που βρέθηκε και μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη σχέση των ανθρώπων και των γατών από εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αν και επιβεβαιώνεται η εξέχουσα θέση των γατών στην αρχαιότητα, πιθανότατα οι γάτες εκείνες δεν είναι πρόγονοι των γατών της Κύπρου.

Η κυπριακή φυλή έχει συνδεθεί με άλλες φυλές γατών στην Αίγυπτο και στην Παλαιστίνη, οπότε η ιστορία που θέλει την Αγία Ελένη να φέρνει τις γάτες στο νησί ίσως έχει κάποια αληθινά στοιχεία.

Χαρακτηριστικά

Οι γάτες της Κύπρου έχουν πολλά κοινά με τις γάτες του Αιγαίου. Και οι δύο φυλές έχουν αφεθεί να αναπαραχθούν με φυσικό τρόπο και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε γενετικές ασθένειες. Χαρακτηριστικό των κυπριακών γατών είναι η ενεργητική και αθλητική τους φύση που τις καθιστά εξαιρετικές στο κυνήγι. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και μπορεί να είναι από κοντό έως και μεσαίου μήκους. Πρόκειται για γάτες πολύ παιχνιδιάρες και κοινωνικές που τα πηγαίνουν πολύ καλά με τους ανθρώπους. Αν θέλετε να υιοθετήσετε μια γάτα της Κύπρου, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πηγαίνουν εξαιρετικά και με τα παιδιά και τους αρέσουν πολύ τα χάδια, η προσοχή και η στοργή. Το χρώμα τους είναι συνήθως ένας συνδυασμός καφέ με λευκό, αλλά μπορεί να τις συναντήσεις και σε πορτοκαλί ή μαύρο. Είναι ψηλές και αρκετά μυώδεις, το βάρος τους είναι περίπου 4 με 8 κιλά και το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12 με 15 χρόνια. Μπορεί στην Κύπρο να είναι μια πολύ κοινή φυλή, όπως είναι και οι γάτες του Αιγαίου στην Ελλάδα, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο είναι αρκετά σπάνιες. Στις μέρες μας, γίνεται μια προσπάθεια από διάφορες οργανώσεις να αναγνωριστεί η κυπριακή γάτα διεθνώς κι εμείς ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Τελευταίες σκέψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές γάτες έχουν αναφερθεί και στο αριστούργημα του αείμνηστου Γιώργου Σεφέρη “Οι γάτες του Αϊ Νικόλα”. Είναι γνωστές με πολλά ονόματα όπως οι γάτες της Αγίας Ελένης, του Αγίου Νικολάου, οι γίγαντες της Αφροδίτης και ένα σωρό άλλα ονόματα. Όπως και να τις έχετε ακούσει, αν έχετε την τύχη να συναντήσετε μια τέτοια αξιολάτρευτη γάτα, να σίγουροι ότι θα σας κλέψει την καρδιά!

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι