Γιατί στους σκύλους αρέσει να κοιμούνται με τους κηδεμόνες τους
Κωνσταντίνα Μάλλιου
14/10/2023
Αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή της νύχτας – ή της ημέρα για κάποιους- από αυτήν που μπαίνεις κάτω από τα σκεπάσματα έχοντας αγκαλιά το λατρεμένο κουτάβι σου και σιγά σιγά σε παίρνει ο ύπνος.
Αυτό που δεν είναι πολύ σίγουρο είναι ποιος απολαμβάνει περισσότερο τον ύπνο. Εσείς που είχατε μια εξαντλητική μέρα και επιτέλους θα ξεκουραστείτε, ή το μαλλιαρό σας φιλαράκι που σας αγαπάει και θέλει να είναι πάντα και παντού μαζί σας;
Ίσως και οι δύο να το απολαμβάνετε το ίδιο, ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους.
Τους δικούς σας τους γνωρίζετε πολύ καλά. Μπορεί να νιώθετε ζεστασιά και ασφάλεια με τον σκύλο σας στο κρεβάτι, μπορεί αγκαλιάζοντάς τον να νιώθετε σα να αγκαλιάζετε έναν μεγάλο φουντωτό αρκούδο και έτσι να αποφορτίζεστε από τς έγνοιες και τις σκοτούρες και άλλοι τόσοι λόγοι που μπορεί να σκεφτούν όλοι οι σκυλογονείς.
Ωστόσο, γιατί οι σκύλοι αγαπούν να κοιμούνται με τους σκυλογονείς τους; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς;
Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.
● Ζεστασιά & θαλπωρή: Οι άνθρωποι παράγουμε και απελευθερώνουμε περισσότερη θερμότητα απ’ ότι οι σκύλοι. Οπότε, ένας λόγος που η αγαπημένη σας μουσούδα κουλουριάζεται δίπλα σας στο κρεβάτι είναι γιατί απολαμβάνει την ζεστασιά σας. Είναι πολύ πιθανό οι σκύλοι με πιο κοντό τρίχωμα να κοιμούνται σχεδόν πάνω σας γιατί χάνουν ευκολότερα τη θερμότητα του σώματός τους. Αντίθετα, οι σκύλοι με πιο μακρύ τρίχωμα μπορεί να μην έχουν την ανάγκη να ακουμπάνε πάνω σας και απλά να θέλουν να κοιμούνται κοντά σας.
● Ένστικτο: Οι σκύλοι πολύ πριν εξημερωθούν, ζούσαν και ενεργούσαν μέσα στις αγέλες τους. Με αυτές κυνηγούσαν, με αυτές μοιράζονταν το φαγητό τους και με αυτές περνούσαν κάθε βράδυ κουλουριασμένοι δίπλα δίπλα για να μπορέσουν να παραμείνουν ζεστοί. Επομένως, και αυτή η τελευταία συνήθεια, να κοιμούνται δηλαδή με την οικογένειά τους έχει χαραχτεί για τα καλά στο DNA τους. Και δεδομένου ότι οι σκύλοι νιώθουν τους κηδεμόνες τους ως γονείς, απολαμβάνουν να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Επιπλέον, έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους, οπότε είναι πολύ πιθανό να μιμούνται κι εσάς αν μοιράζεστε το κρεβάτι με κάποιο άλλο άτομο και να θέλουν και αυτοί να χωθούν κάτω από τα σκεπάσματα.
● Ασφάλεια: Ένας ακόμη λόγος που οι σκύλοι αγαπούν να κοιμούνται με τους κηδεμόνες τους είναι η ασφάλεια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι σκύλοι βλέπουν τους ανθρώπους τους ως γονείς και νιώθουν ότι εξαρτώνται από αυτούς, τόσο για το φαγητό και την στέγη τους, όσο και για τη φροντίδα και την ασφάλειά τους. Άρα, όταν πέφτει το σκοτάδι και είναι η ώρα του ύπνου χρειάζονται την αγκαλιά σας πιο πολύ από ποτέ και δεν θα χάσουν την ευκαιρία να σας το δείξουν. Φυσικά, εκτός από την δική τους ασφάλεια, τους αρέσει να κοιμούνται μαζί σας για να καλύπτουν τα νώτα σας σε περίπτωση κινδύνου, όπως ακριβώς έκαναν και όταν ζούσαν με την αγέλη του χιλιάδες χρόνια πριν. Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι έχουν εκπληκτική ακοή και μπορούν να ξυπνήσουν ακόμα και με τον πιο ανεπαίσθητο ήχο. Οπότε, είναι σε θέση να σας προστατεύσουν και να σας ειδοποιήσουν αν υπάρξει κάποια απειλή.
● Αγάπη: Μα δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την αγάπη. Φυσικά και τους αρέσει να κοιμούνται με τους σκυλογονείς τους για να τους δείξουν την αγάπη τους. Μπορεί να μην είναι σε θέση να σας το πουν με λόγια, αλλά είναι σίγουρα σε θέση να σας το δείξουν με πράξεις -από το να σας γλέιφουν, να κουνάνε την ουρά τους σαν τρελά μόλις σας βλέπουν, να ξαπλώνουν πάνω σας, να σας κοιτάζουν στα μάτια με τις ώρες. Και εδώ που τα λέμε, τι πιο ωραίο από μια ζεστή αγκαλιά το βράδυ και μερικά χάδια και φιλιά πριν τελικά σας πάρει ο ύπνος;
● Άγχος αποχωρισμού: Ένας μάλλον στενάχωρος λόγος που στους σκύλους αρέσει να κοιμούνται με τους κηδεμόνες τους, είναι γιατί μπορεί να έχουν το άγχος του αποχωρισμού. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε και από άλλες συμπεριφορές που ίσως αναπτύξει το κουτάβι σας, όπως είναι για παράδειγμα υπερβολική μάσηση της τροφής, ζημιές στο σπίτι ή έντονο γάβγισμα ή κλαψούρισμα. Οι σκύλοι που υποφέρουν από αυτό μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να είναι πάντα δίπλα σας. Οπότε, αν ο σκύλος σας είναι αγχωμένος θα θέλει να περνάει όλη τη νύχτα στο κρεβάτι μαζί σας και το πιο πιθανό είναι να αποζητά διαρκή σωματική επαφή. Σε αυτή την περίπτωση, το να αφήνετε το σκυλάκι σας να κοιμάται μαζί σας δεν είναι καλή τακτική γιατί ουσιαστικά υποκύπτετε στο άγχος του αντί να το επιλύετε. Καλό είναι να αρχίσετε να του διδάσκετε κάποια όρια και να του δίνετε την ευκαιρία να γίνει πιο ανεξάρτητο. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν έμπειρο εκπαιδευτή.
● Ενθάρρυνση: Ναι μεν ισχύουν οι παραπάνω λόγοι αλλά δεν πρέπει να βγάζουμε την ουρά μας τελείως απ’ έξω. Ο ύπνος μαζί με τον σκύλο σας μάλλον ξεκίνησε ένα βράδυ που ξαπλώσατε, νιώσατε μοναξιά και του είπατε να ανέβει στο κρεβάτι. Η μία νύχτα έγιναν δύο, οι δύο τρεις και τώρα έχει κάνει κανονική κατάληψη στη μεριά σας. Και όχι τίποτα άλλο, αν κάποιο βράδυ αποφασίσετε ότι πρέπει να πάει στο κρεβάτι του, εκείνος κάνει τον ανήξερο ή κλαψουρίζει μέχρι τελικά αν ενδώσετε για ακόμη μία φορά και να του πείτε να μπει κάτω απ’ τα σκεπάσματα. Ξέρετε πολύ καλά ότι άπαξ και δημιουργηθεί μια συνήθεια είναι πολύ δύσκολο να την «κόψετε». Αυτό οφείλεται στη θετική ενίσχυση. Δηλαδή, αυτό που εννοούμε είναι ότι όταν καλούσατε το σκυλάκι σας να ανέβει στο κρεβάτι σας, το ανταμείβατε με χάδια και φιλιά. Επομένως, έμαθε ότι θέλετε να κοιμάστε μαζί του γιατί κάνει και τους δύο ευτυχισμένους. Άρα όλα τα υπόλοιπα ήρθαν φυσικά. Εννοείται πώς δεν είναι κακό να κοιμάστε με την αγαπημένη σας μουσούδα αγκαλιά. Εκτός αν σας “κλωτσάει” το βράδυ, ροχαλίζει και δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε.
Τελευταίες σκέψεις
Στα περισσότερα σκυλάκια αρέσει να κοιμούνται με τους κηδεμόνες τους. Ωστόσο, επειδή κάθε σκύλος είναι μοναδικός, αυτή η προτίμηση εξαρτάται και από τη φύση και την ιδιοσυγκρασία του. Τώρα, στην ερώτηση αν οι κηδεμόνες απολαμβάνουν τον ύπνο με τα σκυλοπαιδιά τους, η απάντηση είναι 99,9% “ΝΑΙ”. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, ίσα ίσα που έτσι χτίζετε μια ακόμη πιο ισχυρή σχέση με τον καλύτερό σας φίλο. Στην μοναδική περίπτωση που θα πρέπει να ανησυχήσετε είναι αν το σκυλάκι σας υποφέρει από άγχος του αποχωρισμού που θα πρέπει να δράσετε και ανάλογα.
Εμείς ένα πράγμα μπορούμε να ευχηθούμε. Καλούς ύπνους!