string(0) ""

Γιατί η γάτα σας σάς κάνει επιθέσεις όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι

Μυρτώ Τζώρτζου

19/10/2023

Photo: Shutterstock

Είναι νύχτα και είστε αγκαλιά στο κρεβάτι με τον Μορφέα, έτοιμοι να σας πάρει ο ύπνος που τόσο έχετε ανάγκη. Ξαφνικά η γάτα σας πηδάει πάνω σας, επιτίθεται στα πόδια σας, δαγκώνει τα δάχτυλά σας, χτυπάει το κεφάλι σας με το δικό της και χτυπάει το πρόσωπό σας με τις πατούσες της (και τα νύχια της).

Και εσείς αναρωτιέστε: Μα πώς γίνεται αυτό αφού κοιμόταν ήσυχα ήσυχα στην άκρη του κρεβατιού, τώρα ξαφνικά όχι μόνο είναι γεμάτη ενέργεια αλλά κάνει και επιθέσεις;

Όχι, δεν τρελάθηκε το ζώο σας. Για όλες τις συμπεριφορές πάντα υπάρχει κάποια εξήγηση. Για να δούμε τι συμβαίνει στην τετράποδη κυρία σας και κάνει ξαφνικά τις τρέλες της όταν είστε πάνω στο κρεβάτι σας.

Κινήσεις ύπνου

Μπορεί να σας παίρνει ο ύπνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινείστε. Αν το πόδι σας συσπάται κάτω από τα σκεπάσματα, αν μετακινηθείτε στο κρεβάτι ή αν τα μάτια σας κινούνται κατά τη διάρκεια του κύκλου REM του ύπνου σας, η γάτα σας θα δει ή θα ακούσει με τα φοβερά αυτιά της αυτή την κίνηση. Και κάθε μικρή κίνηση για μια γάτα είναι ενστικτωδώς μια κίνηση για κυνήγι θηράματος. Μπορεί επίσης να της φαίνεται σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Όπως και να έχει, αφού η γάτα σας είναι ήδη σε νυχτερινό mood, είναι έτοιμη να επιτεθεί, και εσείς μπορεί, δυστυχώς, να είστε ο αποδέκτης αυτής της επίθεσης. Υπάρχουν μάλιστα γάτες που είναι ετοιμοπόλεμες. Τις σπρώχνετε κατά λάθος στο κρεβάτι και εκείνες ξεκινούν. Ε, τότε δεν έχετε άλλη λύση από το να τις βγάλετε έξω από το δωμάτιο.

Νυχτερινό κυνήγι

Στη φύση, οι γάτες είναι κυρίως νυχτερινοί κυνηγοί, κυνηγώντας τρωκτικά και άλλα θηράματα. Ακόμα και αν δεν έχει θήραμα, η γάτα σας εξακολουθεί να εκπαιδεύεται.

Και μπορεί για εσάς να είναι ώρα ύπνου ή χαλάρωσης όμως για εκείνη είναι νυχτερινή εκπαίδευση. Ειδικά αν η γάτα σας μένει μόνη της τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τη νύχτα θα ξεχειλίζει από ενέργεια και θα είναι έτοιμη να κυνηγήσει οτιδήποτε κινείται συμπεριλαμβανομένων και εσάς που είστε στο κρεβατάκι σας έτοιμοι για ύπνο. Τώρα αν μπορείτε να μείνετε ακούνητοι, δεν έχουμε παρά να σας πούμε μπράβο.

Βαρεμάρα

Αν η γάτα σας μένει μόνη της όλη την ημέρα, μπορεί να υποθέσει ότι η μόνη ώρα που μπορείτε να είστε μαζί είναι η νύχτα. Kοιμάται όλη την ημέρα για να είναι έτοιμη να παίξει μαζί σας όλη τη νύχτα. Τι ωραιότερο παιχνίδι από αυτό που εσείς είστε σε οριζόντια θέση και εκείνη κάνει ό,τι θέλει;

Εάν τώρα δεν μπορείτε να είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ασχοληθείτε λίγο μαζί της, προσπαθήστε να αφιερώσετε μια ώρα πριν από τον ύπνο για να παίξετε μαζί της και να της δώσετε ένα σνακ. Αυτό θα τη βοηθήσει να κουραστεί λίγο και να νυστάξει, ώστε όταν θα κοιμηθείτε, να είναι και εκείνη κουρασμένη.

Επιδίωξη προσοχής

Ειδικά αν δεν δίνετε συχνά προσοχή στη γάτα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η γάτα σας μπορεί να σας κάνει επιθέσεις για να την προσέξετε. Αυτό γίνεται αντιληπτό και όταν πηδάει στην αγκαλιά σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο ή εργάζεστε στον υπολογιστή. Απλά φροντίστε να μην επιβραβεύετε με κανέναν τρόπο αυτή τη συμπεριφορά. Αν η γάτα σας αισθάνεται ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας ξυπνώντας σας ή δαγκώνοντας τα πόδια σας, θα συνεχίσει να το κάνει.

Έλεγχος των ενεργειών σας

Αν η γάτα σας γνωρίζει ότι μπορεί να ελέγχει τις ενέργειές σας επιτιθέμενη σε εσάς όταν πέφτετε στο κρεβάτι, θα συνεχίσει. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι σηκώνονται και ταΐζουν τη γάτα τους εκείνη τη στιγμή για να την κάνουν να σταματήσει να πηδάει πάνω τους ή την αγκαλιάζουν για να την ηρεμήσουν. Εκείνη την ώρα, η γάτα σας έχει μάθει ότι αυτή τη στιγμή, όταν είστε νυσταγμένοι και στο κρεβάτι, θα κάνετε ακριβώς ό,τι θέλει. Για αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθήστε να την αγνοήσετε ή να τη βγάλετε έξω από το δωμάτιο. Τώρα πώς μπορείτε να την αγνοήσετε όταν σας δαγκώνει τα δάχτυλα, αυτό είναι άλλο θέμα.

Πόνος

Μερικές φορές, η επιθετικότητα μπορεί να είναι σημάδι πόνου στις γάτες, υποδηλώνοντας αρθρίτιδα, οδοντικό πόνο ή άλλες ασθένειες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η νυχτερινή επίθεση είναι κάτι νέο. Όταν οι γάτες πονάνε ή αγχώνονται, προσπαθούν ενστικτωδώς να προστατευτούν, με αποτέλεσμα η γάτα σας να γίνεται επιθετική. Εάν αυτή η συμπεριφορά είναι καινούργια ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιής.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα