string(0) ""

Πόσο νερό πρέπει να πίνει μια ενήλικη γάτα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

15/10/2023

Photo: Shutterstock

Το καθαρό, φρέσκο νερό αλλά και η καλής ποιότητας τροφή είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και ευεξία κάθε γάτας.

Η τροφή, γιατί περιέχει όλες τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο γατίσιος οργανισμός για να χτίσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα και να επιβιώσει. Και το νερό γιατί βοηθάει τα νεφρά να αποβάλλουν τις τοξίνες από το αίμα.

Αν μια γάτα δεν λαμβάνει καθημερινά την κατάλληλη ποσότητα νερού, μπορεί να οδηγηθεί σε αφυδάτωση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Επιπλέον οι γάτες με νεφρική ανεπάρκεια συχνά χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα υγρών, τα οποία μπορεί να χορηγούνται ακόμα και ενδοφλέβια και πάντα σε συνεννόηση με τον/την κτηνίατρο.

Όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να πίνει μια ενήλικη, υγιής γάτα; Μήπως η γάτα σας πίνει λιγότερο από το ιδανικό; Ή πίνει πολύ περισσότερο;

Ας δούμε για αρχή, την περίπτωση που μια γάτα πίνει υπερβολική ποσότητα νερού.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο καταναλώνει υπερβολική ποσότητα νερού, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού ή διαβήτη της γάτας. Ενώ οι γάτες τείνουν να πίνουν ενστικτωδώς περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, είναι σημαντικό, όπως συμβαίνει και με όλες τις συνήθειες/συμπεριφορές τους, να γνωρίζετε πόσο νερό πίνει μια γάτα κανονικά. Εάν ξαφνικά άρχισε να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού σε συνδυασμό με την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων, τότε ίσως ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρό σας για να διερευνήσετε σε βάθος την κατάσταση και να αποκλείσετε ή να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα υγείας.

Τελικά πόσο νερό χρειάζεται μια ενήλικη υγιής γάτα;

Η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες μιας γάτας για νερό εξαρτώνται από τη διατροφή της. Το σώμα της γάτας αποτελείται από περίπου 67% νερό. Συμπτωματικά, αυτό είναι περίπου το ποσοστό του νερού στα θηράματα που κυνηγούν στη φύση και χρησιμοποιούν για τροφή τους.

Αντίθετα, η ξηρά τροφή για γάτες περιέχει 6-10% νερό, ποσοστό πολύ μικρότερο από τα αυτό που χρειάζονται. Η τροφή σε μορφή κονσέρβας για γάτες περιέχει τουλάχιστον 75% περιεκτικότητα σε υγρασία, γεγονός που την καθιστά μάλλον καλύτερη επιλογή αφού είναι λίγο πιο κοντά στην τροφή που βρίσκουν στη φύση.

Άρα, μια γάτα που τρέφεται αποκλειστικά με ξηρά τροφή, χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού απ’ ό,τι μια γάτα που τρέφεται αποκλειστικά με υγρή τροφή ή μια γάτα που ζει στη φύση και κυνηγάει τα θηράματά της. Παρόμοια, και μια γάτα που τρέφεται με συνδυασμό ξηράς και υγρής τροφής, χρειάζεται κι αυτή περισσότερο πόσιμο νερό.

Για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο κατανοητοί, θα δώσουμε αμέσως ένα παράδειγμα.

Μια ενήλικη, υγιής γάτα περίπου 4-5 κιλών που ακολουθεί διατροφή με ξηρά τροφή, χρειάζεται περίπου ένα φλιτζάνι φρέσκο νερό την ημέρα. Η ίδια γάτα, που ακολουθεί διατροφή με υγρή τροφή, χρειάζεται περίπου το 1/3 του φλιτζανιού καθημερινά.

Χρήσιμες συμβουλές

● Φροντίστε να υπάρχει πάντα καθαρό, φρέσκο νερό για τη γατούλα σας, ανεξάρτητα της διατροφής της.
● Πλένετε το μπολ ή την ποτίστρα καθημερινά για να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων.
● Παρακολουθήστε την ποσότητα νερού που καταναλώνει η γάτα σας για να αποφύγετε να πάθει αφυδάτωση. Ένα καλό τεστ είναι να τραβήξετε το χαλαρό δέρμα στον αυχένα. Αν επανέλθει αμέσως, η γάτα είναι επαρκώς ενυδατωμένη. Εάν αργεί να υποχωρήσει, υποψιαστείτε αφυδάτωση και επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.
● Αν δεν πίνει αρκετό νερό, προσθέστε στον τροφή της δύο παγάκια από πόσιμο νερό για να ενυδατωθεί επαρκώς.
● Παρακολουθήστε την ποσότητα νερού και αν ξαφνικά αρχίσει να πίνει λιγότερο ή περισσότερο, καλέστε τον/την κτηνίατρό σας.

Σχετικά άρθρα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Τι να κάνετε όταν η μία γάτα σας κάνει bullying στην άλλη

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας