string(0) ""

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον σκύλο σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

13/12/2023

Photo: Shutterstock

Το βέλτιστο σενάριο θα ήταν απλά να ζυγίσετε τον σκύλο σας και να καταλαβαίνατε αν το βάρος του είναι το ιδανικό ή αν χρειάζεται να βάλει ή να χάσει λίγα κιλά. Δυστυχώς, δε λειτουργεί έτσι.

Το βάρος κάθε σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα το φύλο, η ηλικία, η φυλή, τα προβλήματα υγείας ή το επίπεδο δραστηριότητάς του. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακόμα και ένα κιλό σε ορισμένες περιπτώσεις σκύλων μπορεί να είναι αρκετό για να τους δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Για να βρούμε το ιδανικό βάρος του τετράποδου φίλου μας δεν αρκεί μόνο η ζυγαριά. Το ιδανικό βάρος είναι ένας συνδυασμός μυϊκής μάζας και λίπους και ένας/μία κτηνίατρος μπορεί να αξιολογήσει τον σκύλο σας και τη φυσική του κατάσταση. Η αξιολόγηση του βάρους του σκύλου σας συνίσταται να γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό βάρος για τον σκύλο σας;

Δεν είναι εφικτό να πηγαίνετε συνέχεια στον/στην κτηνίατρό σας για να ζυγίζετε τον τετράποδο φίλο σας. Μπορείτε μόνοι σας στο σπίτι, να τον ζυγίζετε μια φορά το μήνα ώστε να ελέγχετε το βάρος του σε μια κανονική, κλασική ζυγαριά. Εκτός όμως από το βάρος θα πρέπει να αξιολογείτε και την κατάσταση του σώματός του.

Πώς θα γίνει αυτό; Με το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε το σχήμα του σώματός του.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί σωματότυποι. Χρησιμοποιώντας αυτό το διάγραμμα θα μπορέσετε να καταλάβετε την ιδανική κατάσταση, σχήμα και μέγεθος του γούνινου φίλου σας.

● Στην πρώτη εικόνα μπορείτε να δείτε το σχεδιάγραμμα ενός σκύλου που είναι λιποβαρής. Αν παρατηρήσετε τον σκύλο από το πλάι μπορείτε να διακρίνετε τα πλευρά του και η κοιλιά του φαίνεται να πηγαίνει προς τα πάνω αντί να καταλήγει σχεδόν ευθεία στα πίσω του πόδια. Από την πάνω πλευρά διακρίνονται και πάλι τα πλευρά του και η μέση του είναι πάρα πολύ μικρή. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος δεν έχει καθόλου σωματικό λίπος και η απώλεια μυϊκής μάζας είναι εμφανής. Επιβάλλεται η επίσκεψη στον/στην κτηνίατρό σας για να αξιολογήσει την κατάστασή του και να σας συμβουλέψει για τα επόμενα βήματά σας.

● Η δεύτερη εικόνα δείχνει έναν αθλητικό σκύλο. Εδώ διακρίνονται ελάχιστα τα πλευρά του και η κοιλιά του καταλήγει λιγότερο ανασηκωμένη στα πίσω του πόδια. Από την πάνω πλευρά, τα οστά του σκύλου δε διακρίνονται και η μέση του είναι σχεδόν όπως πρέπει. Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος έχει καλό βάρος και δεν θα υπήρχε πρόβλημα με το να πάρει λίγα γραμμάρια/κιλά παραπάνω.

● Στην τρίτη εικόνα μπορείτε να δείτε το ιδανικό βάρος ενός σκύλου. Δεν φαίνονται τα πλευρά του καθώς καλύπτονται από το απαραίτητο λίπος και μυϊκή μάζα. Η κοιλιά καταλήγει σχεδόν σε ευθεία γραμμή στα πίσω πόδια. Από πάνω διακρίνεται η μέση ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Αν ο σκύλος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε ότι κάνατε γιατί είναι στην καλύτερη κατάσταση σώματος που μπορεί να βρίσκεται.

● Στην τέταρτη εικόνα μπορείτε να δείτε έναν υπέρβαρο σκύλο. Τα πλευρά του είναι καλυμμένα με αρκετό λίπος και δεν μπορούν να διακριθούν. Τα παραπανίσια κιλά μπορείτε να τα δείτε και στα πόδια του, στο λαιμό του, στη λεκάνη και στην κοιλιά του, η οποία καταλήγει σε ευθεία γραμμή στα πίσω του πόδια. Από παρατηρήσετε τον σκύλο από την πάνω πλευρά, δεν θα μπορέσετε να διακρίνετε τη μέση του. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας φίλο να χάσει λίγο βάρος.

● Στην πέμπτη και τελευταία περίπτωση μπορείτε να δείτε ένα παχύσαρκο σκύλο. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος έχει συσσώρευση λίπους πάνω από το θώρακα, στο λαιμό, στην κοιλιά, στη σπονδυλική στήλη και στη βάση της ουράς του. Η μέση του δεν μπορεί να διακριθεί και η κοιλιά του είναι εμφανώς διογκωμένη και κρέμεται προς τα κάτω. Αν ο σκύλος σας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον/την κτηνίατρό σας για να μπορέσετε μαζί να ρυθμίσετε τη διατροφή του αγαπημένου σας φίλου για να νιώθει και πάλι χαρούμενος και υγιής.

Τελευταίες σκέψεις

Το βάρος του σκύλου είναι και αυτό ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία του. Τόσο ένας λιποβαρής όσο και ένας υπέρβαρος σκύλος θα εμφανίσει προβλήματα αργά ή γρήγορα και δεν θα είναι ευτυχισμένος, είτε γιατί δεν θα έχει τη δύναμη να κάνει τα βασικά είτε γιατί θα του είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να περπατήσει. Με τη βοήθεια και τις συμβουλές ενός ειδικού μπορείτε να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα φαγητού που πρέπει να τρώει ο σκύλος σας. Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι λιχουδιές θα πρέπει να καταλαμβάνουν μόνο το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του.

Σχετικά άρθρα

Πώς αντιδρούν οι σκύλοι σε κάθε είδος μουσικής και ποιο απολαμβάνουν πραγματικά

Τι θα συμβεί αν το κατοικίδιό σας φάει αβοκάντο

Podcast: Ποια είναι τελικά η ιδανική ξηρά τροφή για το κατοικίδιό σας