Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή
Στέλλα Πανοπούλου
23/11/2023
Κάντε εικόνα το παρακάτω σκηνικό: έχετε μόλις καθίσει μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά.
Ο σκύλος σας, όμως, δεν συμφωνεί με τα σχέδια που έχετε για το απόγευμά σας. Έχει στηθεί μπροστά στον καναπέ και γαβγίζει μανιασμένα, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή σας γιατί έχει βαρεθεί, θέλει κι άλλη βόλτα, θέλει λιχουδιά, ή να παίξετε μαζί. Είναι σίγουρα κάτι πολύ κουραστικό, καθώς έχετε προνοήσει να καλύψετε όλες τις ανάγκες του και θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας. Πώς μπορείτε να αντιδράσετε, λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση;
Πώς να αντιδράσετε σε έναν σκύλο που γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή;
Ας αρχίσουμε από το σενάριο όπου ζητάτε από τον σκύλο σας να κάνει ησυχία. Του λέτε “σσσς”, τον χαϊδεύετε ή του μιλάτε σχετικά εκνευρισμένα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα: ο σκύλος σας θα μάθει, αφού ανταποκριθήκατε με κάποιο τρόπο, ότι μόνο έτσι κερδίζει την προσοχή σας, και θα επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά κάθε φορά που θέλει να ασχοληθείτε μαζί του.
Επομένως, η ιδανική αντίδραση σε έναν σκύλο που γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή σας, είναι να μην του δώσετε σημασία με κανέναν τρόπο – μην ενδώσετε στο αίτημά του, ώστε να αποφύγετε να διαιωνιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον κοιτάξετε στα μάτια, να τον χαϊδέψετε, ή να του μιλήσετε. Ύστερα, όταν ηρεμήσει, επιβραβεύστε τον με λιχουδιά, παιχνίδι, και χάδια, για να μάθει ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνει ευκολότερα αυτό που ζητάει.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ προσοχή στον σκύλο μας. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, κοιτώντας τη γενικότερη συμπεριφορά και γλώσσα του σώματός του, αν ο σκύλος μας θέλει να μας προειδοποιήσει για κάτι ή αν ο ίδιος έχει κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να επιχειρήσει να το δείξει αυτό αλλάζοντας το γάβγισμά του, θέλοντας να μας οδηγήσει προς κάτι που τον τρομάζει, κ.α.
Είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει κανείς πότε ένας σκύλος γαβγίζει ζητώντας προσοχή, παιχνίδια, φαΐ, ή χάδια. Οι σκύλοι μαθαίνουν να επικοινωνούν μαζί μας μέσω δοκιμής και λάθους: δοκιμάζοντας διαφορετικές συμπεριφορές, παρατηρούν ότι λαμβάνουν κάποιου είδους απόκριση όταν γαβγίζουν, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν ότι πρέπει να επαναλαμβάνουν αυτή τη συμπεριφορά για να πετύχουν αυτό που επιθυμούν. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να απαγορεύσετε σε έναν σκύλο να γαβγίζει ή να σας σκουντάει με το πόδι του, αλλά μπορείτε να περιορίσετε ή/και να αλλάξετε τις στιγμές που επιλέγει να το κάνει, και να τον αποθαρρύνετε από αυτές που είναι ακατάλληλες.
Πώς να προλάβετε συμπεριφορές που επιχειρούν να τραβήξουν την προσοχή;
Για την πρόληψη των συμπεριφορών με τις οποίες ζητά ένας σκύλος την προσοχή, βεβαιωθείτε, αρχικά, ότι όλες οι ανάγκες του είναι καλυμμένες, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού.
Στην περίπτωση που τα γαβγίσματα αντιμετωπίζονται με τιμωρία δεν θα καταφέρετε πολλά πράγματα πέρα από το να χαλάσετε την σπουδαία σχέση σας με τον σκύλο σας.
Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει όσο ο σκύλος είναι νεαρής ηλικίας και μαθαίνει τις συμπεριφορές τις οποίες πιθανότατα θα επαναλαμβάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από σωματική και νοητική εκτόνωση την οποία μπορείτε να τους παρέχετε με παιχνίδια, ή δίνοντάς τους μια διαδραστική ταΐστρα-παιχνίδι από το οποίο θα προσπαθούν να “ψαρέψουν” την τροφή τους.
Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στον αγαπημένο σας σύντροφο όλη σας την προσοχή και τρυφερότητα όταν αυτός είναι ήρεμος, ώστε να συνδυάσει ότι παίρνει αυτό που χρειάζεται και επιθυμεί από την οικογένειά του όταν έρχεται η κατάλληλη ώρα, και μένοντας ήρεμος.
Να θυμάστε ότι αν αποφασίσετε να ανατρέψετε αυτή την συμπεριφορά, στην αρχή η κατάσταση θα χειροτερέψει πριν αρχίσει να βελτιώνεται. Χρειάζεται υπομονή, γιατί παίρνει χρόνο για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος σε σχέση με το επίμονο γάβγισμα. Τέλος, είναι απαραίτητο να επιβραβεύετε τις εναλλακτικές, προτιμώμενες συμπεριφορές. Ο σκύλος σας ζητάει την προσοχή σας γιατί κάτι χρειάζεται, οπότε μάθετέ του έναν καλύτερο τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει που θα ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής σας.