string(0) ""

Ο σκύλος σας φοβάται τον κτηνίατρο; Πώς να το διαχειριστείτε

Στέλλα Πανοπούλου

03/10/2023

Photo: Shutterstock

Αν ο σκύλος σας φοβάται να πηγαίνει στον/στην κτηνίατρο, τότε σίγουρα θα έχετε ζήσει την παρακάτω σκηνή.

Ένας σκύλος – ακόμα κι αν φαίνεται τεράστιος και επιβλητικός – που κλαψουρίζει, τρέμει, έχει την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια, αρνείται να κουνηθεί και τραβάει το λουρί του, ή μαδάει στο πάτωμα της αίθουσας αναμονής. Γιατί, όμως, φοβάται τόσο πολύ ο σκύλος σας να πάει στον κτηνίατρο;

Είναι πιθανό οι μέχρι τώρα επισκέψεις – ή έστω και μία επίσκεψη – να έχουν υπάρξει τραυματικές. Περίεργες μυρωδιές και ήχοι, άλλα ζώα, η διαδικασία της εξέτασης με τα περίεργα αγγίγματα από αγνώστους, είναι όλα παράγοντες που μπορεί να έχουν αποδιοργανώσει τον χνουδωτό φίλο σας. Αν βάλουμε στην εξίσωση και πιθανές αρνητικές εμπειρίες με ενέσεις ή εξετάσεις αίματος, ή την πιθανότητα να είναι άρρωστος και να νιώθει ήδη άσχημα, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πώς η επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα αγχωτική εμπειρία.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος οι επισκέψεις στον κτηνίατρο να αποτελούν πηγή στρες για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Με λίγο χρόνο, κατανόηση, και υπομονή, μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τον φόβο που δυσκολεύει εσάς και τον πιστό σας σύντροφο. Ας δούμε μερικές συμβουλές που μπορεί να κάνουν την επίσκεψη στον κτηνίατρο μια εύκολη, ακόμη και ευχάριστη εμπειρία.

Εξασκηθείτε στην “εξέταση” στο σπίτι

Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να μάθει και να συνηθίσει να τον χειρίζεστε με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε μετά να επιτρέψει τον ίδιο χειρισμό και στον κτηνίατρο. Μπορείτε να τον βοηθήσετε πιάνοντας και κοιτώντας τα αυτιά, τα πόδια και τα δόντια του συστηματικά. Να θυμάστε να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές, χάδια και παιχνίδια.

Βρείτε έναν/μία κτηνίατρο που κάνει επισκέψεις στο σπίτι

Πλέον, υπάρχουν πολλοί κτηνίατροι που πραγματοποιούν επισκέψεις στο σπίτι, συχνά με μια επιπλέον χρέωση. Για πολλά σκυλάκια που φοβούνται το κτηνιατρείο, το να παραμένουν στον χώρο που γνωρίζουν, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση. Στην αναζήτησή σας για τον κατάλληλο κτηνίατρο, είναι σημαντικό να ψάξετε κάποιον που εμπνέει σε εσάς και στον σκύλο σας εμπιστοσύνη, και ο οποίος δίνει σημασία στις ανάγκες και στα συναισθήματα του σκύλου σας.

Εξασκηθείτε στο να συνηθίσει το αυτοκίνητο

Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε τις βόλτες με το αυτοκίνητο από τον κτηνίατρο, και να τις συνδέσετε και με άλλες, ευχάριστες εμπειρίες. Πηγαίνετε μικρές βόλτες, δώστε του λιχουδιές και θετική επιβράβευση.

Κάντε ευχάριστες επισκέψεις στο κτηνιατρείο

Επικοινωνήστε με το κτηνιατρείο, και αν το προσωπικό έχει χρόνο, κάντε επισκέψεις μόνο για λιχουδιές και χάδια, χωρίς να λάβει χώρα κάποια εξέταση ή θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, το σκυλάκι σας θα συνδέσει τη “βόλτα” στον κτηνίατρο με θετικές εμπειρίες. Είναι σημαντικό να υπάρχει η ευκαιρία μιας επίσκεψης η οποία δεν θα συνδυάζεται με κάτι αρνητικό.

Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Πηγαίνετε στην κλινική έχοντας στην τσέπη σας λιχουδιές και τα αγαπημένα παιχνιδάκια του σκύλου σας, έτσι ώστε να μπορείτε να του τραβήξετε την προσοχή αν χρειαστεί.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Είναι σημαντικό όλα τα εμπλεκόμενα άτομα να παραμένουν ήρεμα και θετικά, γιατί η διάθεσή μας επηρεάζει άμεσα τη διάθεση του σκύλου μας. Μην σηκώνετε τον τόνο της φωνής σας.

Συζητήστε με τον/την κτηνίατρό σας την επιλογή ηρεμιστικών

Υπάρχουν ειδικά ηρεμιστικά που είναι ασφαλή για τον σκύλο σας, και μπορούν να τον χαλαρώσουν πριν την επίσκεψη στο κτηνιατρείο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην δίνετε στον σκύλο σας φαρμακευτική αγωγή χωρίς να σας το συστήσει ο κτηνίατρός σας.

Συνεργαστείτε με έναν/μία εκπαιδευτή/τρια

Ο εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσετε να ξαναεισάγετε τον σκύλο σας στην εμπειρία του κτηνιατρείου. Προτιμήστε έναν έμπιστο εκπαιδευτή ο οποίος έχει συστάσεις από κτηνιάτρους.

Σας ευχόμαστε καλή τύχη στην επόμενή σας επίσκεψη στον κτηνίατρο!

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας

Γιατί να επιλέξετε ολιστικές τροφές, χωρίς σιτηρά, για τον σκύλο ή τη γάτα σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για καθένα από τα 4 στάδια ζωής της γάτας σας