string(0) ""

Τι συμβαίνει αν η γάτα σας έχει δυσάρεστη αναπνοή

Team Petmou

02/07/2023

Photo: Pixabay

Όταν η κακή αναπνοή εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, αυτό μπορεί να σημαίνει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πότε είναι φυσιολογικό

Η τροφή της γάτας έχει συνήθως δυνατή μυρωδιά, κάτι που μπορεί να της προκαλέσει και άσχημη αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά ίσως χρειαστεί να της αλλάξουμε τροφή. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το Thesprucepets, ειδικά όταν η κακή αναπνοή εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως σιελόρροια, ναυτία, πρήξιμο του προσώπου και έλλειψη ισορροπίας, μπορεί να σημαίνει πιο σοβαρά προβλήματα όπως: νεφροπάθεια, όγκους στη στοματική κοιλότητα, μπλοκαρισμένο έντερο, ή νευρολογικά θέματα. Οπότε θα χρειαστεί επίσκεψη στον κτηνίατρο για να γίνει ακριβής διάγνωση και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Συμπτώματα και αιτίες

Εάν τα συμπτώματα περιορίζονται στο πρόσωπο της γάτας και τη στοματική κοιλότητα, είναι πιθανόν η κακή αναπνοή να σχετίζεται με πληγές στο στόμα, ούλα που ματώνουν (πιθανή στοματίτιδα), και δυσκολία της γάτας να φάει ή να ανοίξει το στόμα της λόγω πόνου.

1. Όγκοι στη στοματική κοιλότητα

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Κορνέλ, όγκοι στη στοματική κοιλότητα της γάτας μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή, σιελόρροια και αδυναμία κατάποσης.

2. Περιοδοντίτιδα

Άλλη μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και σιελόρροια στη γάτα σας. Το φαγητό που δεν καθαρίζεται και παραμένει στα δόντια της μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και απώλεια των δοντιών της.

3. Νεφροπάθεια

Μια ακόμα υποβόσκουσα αιτία και πρόβλημα υγείας που αναφέρει το άρθρο και που μπορεί να οδηγήσει στην κακή αναπνοή της γάτας μέσω της αύξησης τοξινών στον οργανισμό της, είναι η νεφροπάθεια.

4. Προβλήματα στο συκώτι

Εμετοί και κακή αναπνοή στη γάτα μπορούν επίσης να είναι «καμπανάκι» που φανερώνει δυσλειτουργία του συκωτιού της.

5. Διαβήτης

Αν η γάτα σας παρουσιάζει μια κάπως γλυκιά/ «φρουτένια» ανάσα, σύμφωνα με το άρθρο είναι πιθανόν να είναι διαβητική. Σε αυτήν την περίπτωση, η γλυκιά μυρωδιά στην αναπνοή της οφείλεται στις κετόνες που προκύπτουν όταν ο οργανισμός διασπά τα λίπη.

6. Μπλοκαρισμένο έντερο

Άλλη μια αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή και εμετούς στην γάτα. Εάν δεν απελευθερωθεί το έντερο με κάποιο τρόπο, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή της γάτας μας.

7. Τραύμα στη στοματική κοιλότητα

Κάποιος τραυματισμός της γάτας μας στην στοματική κοιλότητα σε περίπτωση που δαγκώσει κάτι που δεν έπρεπε, μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή, σιελόρροια, και αιμόπτυση λόγω μόλυνσης.

8. Αναπνευστικά προβλήματα

Σύμφωνα με την κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, ερεθισμοί και μολύνσεις που σχετίζονται με ρινίτιδες μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή και σιελόρροια στη γάτα μας.

9. Γαστρική νόσος

Στην περίπτωση που ο κτηνίατρος θέλει να επιβεβαιώσει εάν η κακή αναπνοή στη γάτα σας οφείλεται σε κάποια γαστρική νόσο, είναι πιθανόν, εκτός από τη στοματική εξέταση, να ζητήσει υπέρηχο, ενδοσκόπηση και βιοψία, όπως αναφέρει το άρθρο, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν ως πιθανές αιτίες της κακής αναπνοής στη γάτα, ο κτηνίατρος πιθανότατα θα ζητήσει εξετάσεις αίματος και ούρων.

Θεραπεία

Εάν η κακή αναπνοή της γάτας σας οφείλεται σε κακή στοματική υγιεινή, η θεραπεία είναι απλή και περιλαμβάνει καθημερινό καθαρισμό/βούρτσισμα των δοντιών, και γενικώς διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής της γάτας σας. Όταν πρόκειται για πιο σοβαρές υποβόσκουσες παθήσεις όπως νεφροπάθεια ή καρκίνος ο κτηνίατρος θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σχετικά άρθρα

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες