string(0) ""

Πώς να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για ένα γατάκι

Στέλλα Πανοπούλου

29/09/2023

Photo: Shutterstock

Ήρθε η στιγμή να φέρετε στο σπίτι ένα μωρό γατάκι και δεν ξέρετε τι προετοιμασία πρέπει να ακολουθήσετε για να το κρατήσετε ασφαλές;

Είναι λογικό, γιατί τα μικρά γατάκια είναι γνωστά, αξιολάτρευτα, ταραχοποιά στοιχεία, με την τάση να φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουν. Μην ανησυχείτε, όμως. Ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις για να κάνετε το σπίτι σας έναν πιο ασφαλή χώρο για το γατάκι σας.

ΣΑΛΟΝΙ

– Φυτά: Υπάρχουν αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία είναι τοξικά για τις γάτες. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που έχετε στο σπίτι σας είναι ασφαλή για γάτες, καθώς στα μικρά γατάκια αρέσει πολύ να μασουλάνε φύλλα. Ακόμα, είναι σημαντικό να προσέξετε ώστε το μικρό γατάκι να μην μάθει να χρησιμοποιεί το χώμα από τις γλάστρες ως άμμο για να πηγαίνει τουαλέτα.

– Κουρτίνες και στόρια: Τα γατάκια αγαπούν να παίζουν με σχοινιά και κορδέλες. Ο σπάγκος με τον οποίο δένονται οι κουρτίνες μπορεί να τραβήξει την προσοχή της μικρής χνουδόμπαλας που έχετε στο σπίτι σας. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε να έρθουν αυτά τα δύο σε επαφή, καθώς το γατάκι σας μπορεί να πνιγεί αν το σχοινί δεθεί γύρω απ’ το λαιμό του, ή να έχει σοβαρότατο πρόβλημα αν το καταπιεί. Γενικά μην αφήνετε ΠΟΤΕ έξω σχοινιά, νήματα, και κορδέλες. Ακόμα, προσέχετε μην πιαστεί το γατάκι σας ανάμεσα στις περσίδες.

– Ηλεκτροφόρα καλώδια: Τα καλώδια και οι πρίζες μοιάζουν με παιχνίδια στα μικρά γατάκια, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Ένα γατάκι μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία παίζοντας μαζί τους. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε τυλίξει τα καλώδια με ειδικό κάλυμμα, ή ότι τα έχετε καρφώσει στον τοίχο, έτσι ώστε να μην μπορεί να τα μασήσει το γατάκι. Ακόμα, κλείστε τις πρίζες με ειδικές ασφάλειες για μωρά, ώστε να αποφύγετε να τις ακουμπήσει κάποιο περίεργο πατούσι που επιθυμεί να εξερευνήσει.

ΚΟΥΖΙΝΑ

– Ντουλάπια και συρτάρια: Χρησιμοποιήστε ειδικές ασφάλειες για μωρά για να σφραγίσετε τα συρτάρια και τα ντουλάπια που περιέχουν τρόφιμα, οικιακά καθαριστικά, και άλλα επικίνδυνα χημικά. Διατηρείτε τα κλειστά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Κάποιες γάτες έχουν την ικανότητα να ανοίγουν συρτάρια και ντουλάπια.

– Πάγκοι: Οι γάτες και τα γατάκια λατρεύουν να ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας. Μην αφήνετε ποτέ γεμάτο το νεροχύτη ή το μάτι ανοιχτό χωρίς επίβλεψη, μέχρι να βεβαιωθείτε πως η γάτα σας έχει μάθει να τα αποφεύγει.

– Κάδος απορριμάτων: Προμηθευτείτε έναν κάδο τον οποίο δεν μπορεί να ανοίξει η γάτα σας, ή κρύψτε τον μέσα σε ένα ντουλάπι.

ΜΠΑΝΙΟ

– Είδη προσωπικής υγιεινής: Κρατήστε κλειδωμένα ή σε ένα ντουλάπι που σίγουρα δεν μπορεί να ανοίξει το γατάκι σας τα είδη προσωπικής υγιεινής που μπορεί να είναι επικίνδυνα για εκείνο, όπως την οδοντόπαστα, η οποία είναι τοξική.

– Φάρμακα: Πολλά φάρμακα μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν τη γάτα σας αν τα καταναλώσει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα κλειδώνετε σε ένα σημείο όπου δεν έχει πρόσβαση.

– Τουαλέτα: Κλείνετε πάντοτε το καπάκι της τουαλέτας, καθώς ένα μικρό γατάκι μπορεί να πέσει μέσα και να πνιγεί. Ακόμα, το υγρό που χρησιμοποιείτε για να καθαρίζει η τουαλέτα είναι τοξικό αν καταναλωθεί από τη γάτα σας.

– Αξεσουάρ μαλλιών: Μην επιτρέπετε ποτέ στη γάτα σας να παίζει με κορδέλες και λαστιχάκια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν – έως και θανατηφόρα – έμφραξη στο έντερό της σας αν τα καταπιεί.

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ

– Συρτάρια, ντουλάπια, ντουλάπα: Τα μικρά γατάκια αγαπούν να εξερευνούν και να κοιμούνται σε στενούς, σκοτεινούς χώρους. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός/η όταν ανοιγοκλείνετε τα ντουλάπια, τα συρτάρια, και τη ντουλάπα με τα ρούχα, έτσι ώστε να μην κλειστεί μέσα κατά λάθος.

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΠΙΤΙ

– Παράθυρα: Βεβαιωθείτε ότι οι σίτες των παραθύρων είναι ασφαλείς έτσι ώστε να μην μπορεί να πέσει ή να ξεφύγει το γατάκι. Ακόμα, μην αφήνετε ΠΟΤΕ τα παράθυρα στην ανάκληση, καθώς μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά αν παγιδευτεί ανάμεσα στο παράθυρο και στην κάσα του.

– Μπαλκόνια και βεράντες: Κρατήστε το γατάκι σας μέσα στο σπίτι, ή καταστήστε ασφαλή τα μπαλκόνια και τις βεράντες του σπιτιού σας βάζοντας ειδικό δίχτυ για γάτες.

– Πλυντήριο και στεγνωτήριο: Διατηρείτε πάντα κλειστή την πόρτα του στεγνωτηρίου, και ελέγχετε πάντα το πλυντήριο και το στεγνωτήριο πριν τα θέσετε σε λειτουργία. Δυστυχώς, πολλές γάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από ένα τέτοιο λάθος.

– Εντομοαπωθητικά, απολυμάνσεις: Όταν επιθυμείτε να απολυμάνετε το σπίτι σας ενάντια σε έντομα και ποντίκια, χρησιμοποιήστε υλικά που είναι ασφαλή για τις γάτες, ή απομακρύνετε τη γάτα σας από τον επίμαχο χώρο για όσο χρειάζεται.

– Γκαράζ: Μην επιτρέπετε στο γατάκι σας να πηγαίνει στο γκαράζ, καθώς είναι ένας χώρος που βρίθει από κινδύνους. Στο γκαράζ υπάρχουν αυτοκίνητα, βενζίνη, λάδια αυτοκινήτου, και αντιψυκτικό. Το αντιψυκτικό έχει, δυστυχώς, γεύση που αρέσει στα κατοικίδια, αλλά είναι εξαιρετικά τοξικό καθώς ακόμα και μικρή ποσότητα, αν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Αν προετοιμαστείτε κατάλληλα, το μικρό σας χνουδωτό φιλαράκι δεν θα αντιμετωπίσει κανέναν κίνδυνο, και θα μπορείτε να απολαύσετε ελεύθερα αυτή την υπέροχη ηλικία.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα