string(0) ""

Μπλε μάτια στον σκύλο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μυρτώ Τζώρτζου

13/11/2023

Photo: Shutterstock

Όλα τα σκυλάκια είναι υπέροχα αλλά για να λέμε την αλήθεια ποιος δεν θα σταματήσει να θαυμάσει ένα ζωάκι που έχει μπλε μάτια;

Τα σκυλιά με μπλε μάτια είναι εντυπωσιακά, κυρίως επειδή αποτελούν ένα ασυνήθιστο θέαμα. Γιατί παρόλο που όλα τα κουτάβια γεννιούνται με μπλε μάτια, το 95% αυτών θα αλλάξει χρώμα μέσα στις πρώτες οκτώ με δέκα εβδομάδες ζωής. Και ενώ δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα πιο γλυκό από το να κοιτάζεις τα καστανά μάτια ενός αγαπημένου κατοικίδιου ζώου, η αλήθεια είναι ότι οι ράτσες σκύλων με μπλε μάτια είναι κάτι μοναδικό.

Οι επιστήμονες λένε ότι μόνο το 5% των σκύλων έχουν την παραλλαγή των μπλε ματιών ως μέρος του DNA τους. Το χαρακτηριστικό των μπλε ματιών είναι υπολειπόμενο και συνδέεται συχνότερα με το χρώμα του τριχώματος, συγκεκριμένα σε ζώα με στικτές κηλίδες χρώματος ή λευκό τρίχωμα με χρωματικές κηλίδες.

Οι φυλές σκύλων που έχουν από τη φύση τους μπλε μάτια είναι:

Σιβηρικό χάσκι
Border Collie
Αυστραλιανός Ποιμενικός
Dachshund
Weimaraner
Cardigan Welsh Corgi
Μεγάλος Δανός
Σκύλος λεοπάρδαλης Catahoula
Alaskan Klee Kai
Πιτ μπουλ

Κατά ειρωνικό τρόπο, τα μπλε μάτια δεν έχουν μπλε χρωστική ουσία. Στην πραγματικότητα, τα μπλε μάτια υποδηλώνουν έλλειψη χρωστικής ουσίας. Επιπλέον, εάν το τρίχωμα γύρω από τα μάτια του σκύλου σας είναι λευκό, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει μπλε μάτια (μαζί με ροζ μύτη και δέρμα).

Γιατί μερικά σκυλιά έχουν μπλε μάτια;

Πρόκειται για τη μελανίνη ή τη χρωστική ουσία στην ίριδα, που συνθέτει το χρωματιστό μέρος του ματιού. Τα καστανά μάτια, που είναι το πιο κοινό χρώμα, έχουν καστανή χρωστική ουσία τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω στρώμα της ίριδας. Τα μπλε μάτια έχουν μικρή ποσότητα μελανίνης (ή καθόλου) στο μπροστινό στρώμα και μικρή ποσότητα στο πίσω. Το DNA του σκύλου είναι το κλειδί για το πόσο μελανίνη παράγεται.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν το φαινόμενο. Ενώ προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα του τριχώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρώματος των ματιών ενός σκύλου, μια μελέτη του 2018 ανακάλυψε ότι ένα άλλο γονίδιο σημαντικό για την ανάπτυξη των ματιών μπορεί επίσης να παίζει ρόλο.

Έχουν προβλήματα υγείας τα σκυλιά με μπλε μάτια;

Η χρωστική ουσία δεν έχει να κάνει μόνο με το χρώμα- είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της όρασης και της ακοής των σκύλων. Και ενώ δεν έχουν όλα τα σκυλιά με μπλε μάτια προβλήματα με την όραση ή την ακοή τους, κάποια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως:

Κοχλεοαγγειακή κώφωση

Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση που συνδέεται με τη χρωστική ουσία στο τρίχωμα και τα μάτια ενός σκύλου. Είναι πιο διαδεδομένη σε λευκά σκυλιά με μπλε μάτια, και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία 1 έως 3 εβδομάδων στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Aλμπινισμός

Eμφανίζεται όταν ένας σκύλος δεν μπορεί να παράγει επαρκή μελανίνη και στερείται εντελώς χρώματος. Αυτή η σπάνια πάθηση μπορεί να προκαλέσει μικρότερα μάτια, μάτια ευαίσθητα στο φως και παραμορφώσεις στο φακό ή την ίριδα που μπορεί να προκαλέσουν κακή όραση ή πλήρη τύφλωση.

Εάν τα μάτια του ενήλικου σκύλου σας με καστανά μάτια αλλάξουν χρώμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι οφθαλμικής νόσου ή της διαδικασίας γήρανσης:

Διάμεση κερατίτιδα: Μια φλεγμονή του κερατοειδούς που μπορεί να εμφανιστεί ως ένα γαλαζωπό-λευκό φιλμ πάνω από το μάτι.

Καταρράκτης: Συχνά ένα σημάδι γήρανσης, που προκαλεί θόλωση και συχνά γαλαζωπή όψη στο μάτι.

Γλαύκωμα: Μια ασθένεια του οπτικού νεύρου, μπορεί επίσης να δώσει μια γαλαζωπή απόχρωση στο μάτι.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση του σκύλου σας θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως στον κτηνίατρό σας. Οι περισσότερες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν – με καλύτερη πρόγνωση σε όσες ανιχνεύονται νωρίς.

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει κάτι περισσότερο σε έναν γαλανομάτη σκύλο από ό,τι βλέπει το μάτι. Ανεξάρτητα από το χρώμα τους, η έκφραση στα μάτια του σκύλου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξέρετε τι σκέφτεται. Τα στρογγυλά μάτια που δείχνουν πολύ λευκό δείχνουν ότι το κουτάβι σας είναι σφιγμένο. Οι διεσταλμένες κόρες των ματιών μπορεί να είναι σημάδι φόβου – ή ενθουσιασμού. Και όταν ο σκύλος σας είναι χαλαρός, μπορεί ακόμη και να φαίνεται σαν να αλληθωρίζει.

Είναι όλα τα σκυλιά με μπλε μάτια επιρρεπή στην κώφωση;

Αν και τα σκυλιά με μπλε μάτια έχουν αυξημένο κίνδυνο κώφωσης, οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (Louisiana State University) κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: “Τα μπλε μάτια, που προκύπτουν από την απουσία χρωστικής στην ίριδα, είναι κοινά με την κώφωση που σχετίζεται με τη χρωστική, αλλά δεν αποτελούν από μόνα τους ένδειξη κώφωσης ή παρουσία του γονιδίου της κώφωσης. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες φυλές, όπως τα Δαλματίας, τα τεριέ μπουλ, τα αγγλικά σέττερ και τα αγγλικά κόκερ σπάνιελ που έχουν μπλε μάτια είναι πιο πιθανό να είναι κουφά.

Ακολουθεί άλλο ένα γεγονός για τα μάτια του σκύλου που ίσως θέλετε να γνωρίζετε: Η οπτική επαφή με τον σκύλο σας, έστω και για λίγα λεπτά, προκαλεί την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την αγάπη, την ευεξία, τη γαλήνη και τη χαρά. H ωκυτοκίνη επίσης έχει πολλαπλές δράσεις στη συμπεριφορά μας καθώς συμβάλλει στη χαλάρωση, στην εμπιστοσύνη, στην ψυχολογική σταθερότητα και στην οικοδόμηση των σχέσεων. Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Azabu στη Sagamihara της Ιαπωνίας δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν 130% αύξηση της ωκυτοκίνης μετά την οπτική επαφή με τους κηδεμόνες τους, ενώ οι κηδεμόνες τους 300%.

Καφέ, μπλε, γκρι ή πράσινο χρώμα, το να κοιτάζετε τα μάτια ενός σκύλου είναι ένας τρόπος για να ενισχύσετε το δεσμό ανάμεσα σε εσάς και εκείνον. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Σχετικά άρθρα

Η μικρή και πολύ φιλική Ντάλια σώθηκε από εγκατάλειψη και ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι

Ο απίστευτος λόγος που σας κοιτάζει συχνά ο σκύλος σας με λυπημένα μάτια

Κινόα: Είναι τόσο θρεπτική για τους σκύλους όσο για τους ανθρώπους;