string(0) ""

Γάτες Lykoi: Ποια είναι η σπάνια φυλή γάτας με το ελληνικό όνομα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

22/09/2023

Photo: Shutterstock

Οι γάτες Lykoi είναι μια σπάνια φυλή γάτας και όπως μαρτυρά η εμφάνισή της εκπληκτικά εντυπωσιακή.

Διαθέτουν ένα μοναδικό τρίχωμα, το οποίο καλύπτει μερικά μέρη του σώματός τους και τις κάνει να μοιάζουν με μικροσκοπικούς λυκανθρώπους. Το σχήμα του προσώπου και των ματιών τους ενισχύει αυτή την εμφάνιση, δικαιολογώντας μάλιστα το όνομα της φυλής – γάτες Lykoi.

Από που προήλθαν όμως οι συγκεκριμένες γάτες;

Οι Lykoi, ξεκίνησαν το ταξίδι τους περίπου το 2010 με 2011. Η πρώτη γάτα-λύκος γεννήθηκε σε μια αποικία αγριόγατων στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω μια φυσικής μετάλλαξης που συνέβη μεταξύ των γατών. Μερικοί εκτροφείς εξέτασαν αυτές τις γάτες και άρχιζαν να πειραματίζονται με την αναπαραγωγή τους. Έκτοτε διασταυρώνονται με πολλές φυλές γατών.

Τι έχουν πετύχει όλα αυτά τα χρόνια;

Από τότε που εμφανίστηκαν οι γάτες-λύκοι έχουν καταφέρει διάφορα επιτεύγματα που τις κάνουν να διαφέρουν από τις άλλες φυλές γατών, αλλά και αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά τους.

Πρώτα απ’ όλα οι γάτες Lykoi που χρησιμοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν την συγκεκριμένη φυλή, ήταν όλες αδέσποτες, από καταφύγια ή από αποικίες αγριόγατων.

Η εμφάνισή τους οφείλεται σε μια φυσική μετάλλαξη και το γονίδιό τους έχει καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα 17 γάτες με την συγκεκριμένη μετάλλαξη ενσωματώθηκαν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Αυτό τους έδωσε το προσωνύμιο «γάτες δεύτερης ευκαιρίας», καθώς όλες ξεκίνησαν το ταξίδι τους μετά την διάσωσή τους και ίσως δεν θα είχαν επιβιώσει χωρίς την παρέμβαση των ανθρώπων. Δυστυχώς, αυτοί που τις εγκατέλειψαν δεν είχαν καταλάβει τη μοναδικότητα και την σπανιότητά τους.

Έχουν λάβει πολλές επιχορηγήσεις ώστε να ερευνηθεί σε βάθος το DNA τους, το δέρμα και το τρίχωμά τους.

Ένα ακόμη επίτευγμα είναι ότι από το 2016 μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς γατών, όπως και κάθε άλλη φυλή γάτας.

Έτσι ξεπεράστηκε ένα ακόμη εμπόδιο και αναγνωρίστηκε ως επίσημη φυλή γάτας, γεγονός πολύ σπουδαίο, αν σκεφτεί κανείς το πώς ξεκίνησαν την πορεία τους.

Λίγα πράγματα για την εμφάνισή τους

Η εμφάνιση της γάτας-λύκου είναι κάτι ανάμεσα σε λυκάνθρωπο και γάτα Sphynx. Είναι μεσαίου μεγέθους, με λεπτό μυώδες σώμα, σφηνοειδές σχήμα κεφαλιού και ένα γυμνό από τρίχωμα σημείο στο πρόσωπό της που την κάνει να φαίνεται σα να φοράει μάσκα. Μερικές γάτες Lykoi, παραμένουν ακόμα χωρίς γούνα και για αυτόν τον λόγο πολλοί μπορεί να τις μπερδέψουν με τις Sphynx, αν και οι δυο τους ουδεμία γενετική σχέση έχουν. Το τρίχωμά τους είναι γενικά πολύ κοντό και σχετικά μαλακό παρά την περίεργη εμφάνισή του. Συνήθως, έχουν μαύρο και γκρι χρώμα τριχώματος. Τα μάτια τους είναι σχεδόν στρογγυλά και έχουν κεχριμπαρένιο ή πράσινο χρώμα. Παρά το σχεδόν άτριχο σώμα τους, δεν θεωρούνται υποαλλεργική φυλή, οπότε αν κάποιος έχει αλλεργία στις γάτες, θα έχει σίγουρα και στις Lykoi. Τα γατάκια γεννιούνται με τρίχες, όμως αρχίζουν και τις χάνουν περίπου στις 2 εβδομάδες ζωής. Κάποια ρίχνουν όλη τους τη γούνα, αν και μπορεί να αναπτύξουν ξανά τρίχες λίγο αργότερα.

Προσωπικότητα

Γενικά οι γάτες Lykoi, είναι πολύ ευχάριστες, ευπροσάρμοστες και τα πηγαίνουν πολύ καλά τόσο με τους ανθρώπους όσο και με άλλες γάτες ή ακόμα και με σκυλιά. Είναι αρκετά παιχνιδιάρες, όμως χρειάζονται και προσωπικό χώρο και χρόνο μέσα στην ημέρα τους. Γενικά είναι κοινωνικές, αν και κάποιες φορές μπορεί να δείχνουν απόμακρες μέχρι να γνωρίσουν και να συνηθίσουν κάποιο νέο μέλος στην οικογένεια. Όταν αγαπήσουν και δεθούν με τον κηδεμόνα τους, θα του είναι πιστές για πάντα.

Φροντίδα

Καλό είναι οι συγκεκριμένες γάτες να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς είναι πολύ ευαίσθητες λόγω του τριχώματός τους. Το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να κάθονται με τις ώρες στον ήλιο γιατί μπορεί να πάθουν έγκαυμα και το χειμώνα χρειάζονται μια ζεστή κουβερτούλα για να ξαπλώσουν αφού κρυώνουν περισσότερο από ότι άλλες φυλές γάτας.

Τελευταίες σκέψεις

Μπορεί η εμφάνισή τους να είναι έναυσμα για συζήτηση, όμως μόλις κάποιος τις γνωρίσει καλύτερα είναι σίγουρο ότι θα τις αγαπήσει λόγω της γλυκιάς και διασκεδαστικής τους προσωπικότητας. Όπως όλα τα ζωάκια έτσι και γάτες-λύκοι αξίζουν μια ζεστή αγκαλιά και αμέριστη αγάπη από τον κηδεμόνα τους.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα