Τα πιο συνήθη δερματικά προβλήματα στις γάτες
Δημήτρης Φαλλιέρος
18/09/2023
Από μια μικρή φαγουρίτσα ως μια περίεργη πληγή, σας βοηθάμε να καταλάβετε τα βασικά δερματικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει το γατοφιλαράκι σας.
Το γατούδι σας έχει αυτό το ωραίο τρίχωμα που το προστατεύει από πολλά προβλήματα (εκτός κι αν μιλάμε για γάτες Σφιγξ, άλλη ιστορία αυτή), αλλά από κάτω υπάρχει μια επιδερμίδα που έχει τις ευαισθησίες της. Το δέρμα άλλωστε είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος -ναι είναι όργανο- οπότε κάθε αλλοίωση, κάτι υποδηλώνει. Δεν θα σας κάνουμε κτηνιατρικό tutoring αλλά θα σας δώσουμε εν συντομία μια καλή ιδέα για το τι είναι καλό να ξέρετε.
Πρώτον, να θυμάστε, το θέμα «δέρμα» μερικές φορές είναι σπαζοκεφαλιά ακόμα και για τους ίδιους τους κτηνιάτρους. Όμως κάποια πράγματα είναι κουκιά μετρημένα.
Στις περισσότερες δερματοπάθειες, το πρώτο που θέλουμε να αποκλείσουμε είναι ότι δεν υπάρχει υποψία για εξωπαράσιτα (ψύλλοι, ψώρα αυτιών κ.λπ.). Η συστηματική εξωτερική αποπαρασίτωση με ειδική αμπούλα σώζει. Καλό είναι να τη βάζουμε στο σβερκάκι της γάτας μας μια φορά τον μήνα, γιατί την προστατεύει από πολλά συνήθη παράσιτα. Ακόμα κι αν το ζώο δεν βγαίνει έξω, η αμπούλα λειτουργεί προληπτικά.
Αν δείτε σημεία που έχει μαδήσει το τρίχωμα ή υπάρχουν εκδορές μπορεί η ίδια η γάτα από το ξύσιμο να έχει αυτοτραυματιστεί. Εκεί, θα τη δει ο γιατρός σας και θα σας πει αν εκτός από αμπούλα, χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή.
Κοινή πηγή για δερματικά είναι επίσης οι αλλεργίες. Για γάτα που παρουσιάζει σημάδια στο δερματάκι της, αν ο γιατρός αποκλείσει την αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους, θα σας ρωτήσει αν αλλάξατε προσφάτως τροφή, αν αλλάξατε κάποιο απορρυπαντικό στον χώρο που ζει η γάτα, αν σας έφεραν κάποιο φυτό στο σπίτι ή αν η γάτα βγήκε έξω. Στις αλλεργίες, ακόμα, υπολογίστε και την εποχική αλλεργία.
Συνήθης ύποπτος για δερματικά είναι επίσης να υπάρχει κάποιος μύκητας (δερματοφυτίαση, τριχοφάγος κ.λπ.). Τις περισσότερες φορές σε εκείνο το σημείο, πέφτει το τρίχωμα. Οι αλλοιώσεις στο δέρμα είναι συνήθως κυκλικές και εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία (όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα πόδια και η ουρά). Πολλοί άνθρωποι φρικάρουν με την ιδέα των μυκήτων αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος. Μια σχετική προσοχή μόνο χρειάζεται από εσάς, σωστή θεραπεία του ζώου και μια πιο σχολαστική καθαριότητα στον χώρο, για να μην κολλήσετε. Οι μύκητες περνάνε! Αφήστε που έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε το εμβόλιο κατά των μυκήτων.
Τα αυτιά ιδιαιτέρως που αναφέραμε πιο πάνω, είναι αρκετά ευαίσθητα. Αν δείτε κοκκίνισμα, έκκριμα, αν η γάτα ξύνει επίμονα το αυτί της ή γέρνει το κεφαλάκι της από τη μία μεριά, πιθανόν να έχει ωτίτιδα. Συνήθως οι ωτίτιδες προκαλούνται από ψώρα (ωτοδηκτική ψώρα), μύκητες κ.ά. Αν το προλάβετε, δεν θα προχωρήσει μέσα στο αυτάκι, όπου εκεί θα είναι πιο δύσκολο.
Άλλος παράγοντας που πυροδοτεί δερματικά στις γάτες είναι το στρες. Ναι φυσικά μπορεί να έχουν στρες, κι ας μην έχουν να πληρώσουν ΔΕΗ και ενοίκιο! Από το άγχος τους, μπορεί -όπως κι εμείς- να εμφανίσουν ξηροδερμία και κνησμό. Οπότε αν δεν έχει κάποιο υποκείμενο δερματικό νόσημα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να τη βοηθήσετε να χαλαρώσει. Πέρα από το να προσπαθήσετε να είναι χαλαρό το περιβάλλον που ζείτε, και πέρα από το να ασχολείστε και να παίζετε μαζί της, μπορεί να βρείτε χρήσιμα και κάποια φυτικά ηρεμιστικά για ζώα συντροφιάς (όπως προϊόντα βαλεριάνας ή CBD oil που δοκιμάζουν κάποιοι).
Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε body-shaming, ένας λόγος επίσης για δερματικά θέματα είναι η παχυσαρκία. Μια παχύσαρκη γάτα δεν μπορεί να περιποιηθεί με τη γλώσσα της κάποια σημεία του σώματός της, πράγμα που διαταράσσει την υφή του τριχώματος και του δέρματος. Μπορεί να δείτε λιπαρό δέρμα και τρίχωμα ή ακόμα και τζίβες. Άλλη αιτία για την οποία το γατούδι σας μπορεί να μην πλένεται καλά είναι ότι ίσως πονάει το στοματάκι του. Τσεκάρετε μήπως έχει κάποια χαλασμένα δόντια ή αλλοιώσεις στη γλώσσα και στα ούλα, και πηγαίντε σούμπιτοι στον γιατρό.
Τώρα που είπαμε «πλένεται»… Για κάποια δερματικά θέματα ευθύνονται τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε. Τη γάτα σας δεν χρειάζεται να την πλένετε, εκτός κι αν σας το σύστησε ο γιατρός. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί μπάνιο, μη χρησιμοποιείται δικό σας σαμπουάν. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για γάτες.
Μια ακόμα, αλλά όχι πολύ συχνή περίπτωση, είναι η ακμή της γάτας. Δεν είναι ακριβώς όπως η δική μας ακμή, που την παθαίνουμε στο Γυμνάσιο/Λύκειο και ντρεπόμαστε να μας δουν με τα σπυράκια (!). Στις γάτες μπορεί να μοιάζει με μαύρα στίγματα -σαν βρωμίτσες- στο πιγούνι της ή γύρω από το στόμα, αλλά μπορεί να εμφανίσει και σπυράκια με πύον στην ίδια περιοχή. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Με μια κλινική εξέταση, καλή υγιεινή και ήπια θεραπεία, αντιμετωπίζεται.
Φυσικά υπάρχουν και πιο τραβηγμένα αίτια για δερματοπάθειες όπως όταν πρόκειται για κάποιο αυτοάνοσο, π.χ. πέμφιγας. Εκεί ο κτηνίατρός σας είναι ο αρμόδιος μέσα από ειδικές εξετάσεις να το ανιχνεύσει και να σας συμβουλεύσει.
Tip: Όπως πάντα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οπότε αν μπορούμε ως συμπέρασμα να προτείνουμε τι να κάνετε προληπτικά, είναι να φροντίσετε να ζει το ζώο σε καθαρό περιβάλλον, να μην αλλάζετε συχνά το είδος τροφής που τρώει, να του έχετε ανοξείδωτα ή γυάλινα μπολ και φυσικά να το ελέγχετε συχνά για ασυνήθιστα σημάδια, (όπως ερυθρότητα, αλωπεκία, ξηρότητα ή πληγές) αλλά και αλλαγές στη συμπεριφορά του, (όπως να δαγκώνει, να γλύφει ή να ξύνει επίμονα, συγκεκριμένα σημεία του σώματός του).
*Ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή του τον κ. Λευτέρη Μακρυθανάση, ιατρό μικρών ζώων, MVDr.