string(0) ""

Αυτοί είναι οι λόγοι που κάποιοι συμπαθούν τις γάτες περισσότερο από τους σκύλους

Μυρτώ Τζώρτζου

13/09/2023

Photo: Shutterstock

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σε μερικούς ανθρώπους αρέσουν οι γάτες και σε άλλους οι σκύλοι; Τι κάνει έναν άνθρωπο λάτρη της γάτας ή έναν άνθρωπο fan του σκύλου; Εσείς αλήθεια τι είστε; Γατόφιλος ή σκυλόφιλος;

Τα ζώα τα αγαπάμε εξίσου όλα. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι μοναδικά και το καθένα έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οι γάτες είναι ανεξάρτητες, μυστήριες και κάνουν του κεφαλιού τους. Οι σκύλοι από την άλλη είναι πιο πιστοί -αν και αυτό είναι μεγάλη συζήτηση- αγαπησιάρηκοι και τρυφεροί.

Όμως, πώς να το κάνουμε, υπάρχουν και οι προτιμήσεις. Εδώ θα γράψουμε για όσους ψηφίζουν γάτες. Και έχουν τους λόγους τους, όπως λένε και οι ίδιοι.

Δείτε τους πέντε από αυτούς τους λόγους. Και συμφωνήστε ή διαφωνήστε. Δεν θα τα χαλάσουμε εδώ.

1. Οι γάτες έχουν λιγότερες απαιτήσεις στη φροντίδα

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που λένε κάποιοι λάτρεις των γατών ως λόγο για τον οποίο προτιμούν τις τετράποδες αυτές κυρίες από τους σκύλους.

Η αλήθεια είναι ότι ένας σκύλος απαιτεί περισσότερη δέσμευση από μια γάτα. Δεν μπορείτε να τον αφήσετε, για παράδειγμα, να γαβγίζει στην πόρτα το πρωί όταν πρέπει να πάει βόλτα. Πρέπει να σηκωθείτε, να ντυθείτε και να το βγάλετε έξω για να κάνει τις «δουλειές» του, ακόμη και αν βρέχει, αν έχει καύσωνα ή χιονίζει. Η βόλτα είναι απολύτως απαραίτητη. Και όχι μόνο μια φορά τη μέρα.

Οι γάτες από την άλλη σας ξυπνούν το πρωί απαιτώντας να τις ταΐσετε, αλλά αφού γεμίσετε στα γρήγορα τα μπολ τους, μπορείτε να επιστρέψετε ευτυχισμένοι στο ζεστό κρεβατάκι σας που σας περιμένει.

Τα σκυλιά χρειάζονται επίσης πολλή προσοχή. Είναι ζώα της αγέλης και δεν τα πάνε τόσο καλά μόνα τους. Θέλουν να συμμετέχουν σε ό,τι κάνετε. Αυτό δεν είναι βέβαια αρνητικό. Αλλά δεν μπορείτε να αφήσετε έναν σκύλο μόνο του για λίγες ημέρες και να πάτε διακοπές. Και αν είστε πολυάσχολοι και λείπετε όλη μέρα από το σπίτι, πάλι δεν είστε για σκύλο. Για κουτάβι δε ούτε που το συζητάμε.

Οι γάτες είναι επίσης στοργικές και συχνά δεν σέβονται τα προσωπικά όρια, αλλά εκτιμούν το χώρο τους και θα έρθουν να ζητήσουν προσοχή όταν το επιθυμούν. Επιπλέον, μπορείτε να τις αφήσετε στο σπίτι μόνες τους για λίγες ημέρες χωρίς πρόβλημα, εφόσον έχουν αρκετό νερό, τροφή και κάποιον να τις ελέγχει κατά διαστήματα.

2. Οι γάτες είναι πιο καθαρές από τους σκύλους

Οι λάτρεις των γατών επισημαίνουν επίσης ότι τα σκυλιά λατρεύουν να κυλιούνται στο χώμα και τη λάσπη και ότι πρέπει να τους κάνετε τακτικά μπάνιο για να τα κρατάτε καθαρά. Επιπλέον, κάποιοι σκύλοι έχουν αυτή την άσχημη συνήθεια να τρώνε τα κακά τους, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ορισμένους ανθρώπους που ζουν με γάτες.

Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, ξοδεύουν το ένα τρίτο της ημέρας τους για την περιποίησή τους. Πρόκειται αναμφισβήτητα από τα πιο καθαρά ζώα. Οι γατούλες που ζουν σε εσωτερικούς-αλλά συχνά και σε εξωτερικούς- χώρους είναι πάντα πεντακάθαρες.

Ορισμένοι γατόφιλοι επισημαίνουν επίσης ότι οι περισσότεροι σκύλοι μυρίζουν, ενώ οι γάτες όχι. Και αυτή η μυρωδιά τους φαίνεται βαριά και δεν την αντέχουν. Είπαμε, γούστα είναι αυτά. Βέβαια εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Και οι γάτες μυρίζουν επίσης, αλλά δεν μυρίζουν τόσο έντονα όσο οι σκύλοι. Η αλήθεια είναι ότι τελικά συνηθίζουμε τη μυρωδιά του κατοικίδιου ζώου μας και δεν την παρατηρούμε τόσο πολύ όσο οι άνθρωποι χωρίς κατοικίδιο.

3. Οι γάτες είναι αστείες

Ενώ οι σκύλοι πρέπει να εκπαιδευτούν για να κάνουν ωραία πράγματα όπως να “πηδούν”, “κυλιούνται”, “κάνουν διάφορα κόλπα” κλπ, οι γάτες μπορούν να σας διασκεδάζουν για ώρες χωρίς καμία εκπαίδευση. Χρειάζεστε μόνο ένα μικρό ποντίκι ή μια κορδέλα και μπορείτε να περάσετε τις καλύτερες στιγμές της μέρας σας.

Επιπλέον, οι γάτες είναι παράξενα πλάσματα που κάνουν κάθε λογής αστεία, πράγματα που φέρνουν χαμόγελα στα πρόσωπα των κηδεμόνων τους. Παραδεχτείτε το. Κάθε φορά που η γάτα σας αρχίζει να παίζει με την ουρά της ή να τρέχει χωρίς προφανή λόγο, δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε τα μάτια σας από πάνω της. Ή όταν αντιμετωπίζει το πιστολάκι μαλλιών ως νούμερο ένα εχθρό ή όταν παρακολουθεί την ηλεκτρική σκούπα πίσω από τον καναπέ. Οι γάτες είναι ενδιαφέρουσες ακόμη και όταν κοιμούνται, επειδή κοιμούνται στις πιο αδύνατες και άβολες στάσεις.

Η χαριτωμενιά είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι προτιμούν τις γάτες από τους σκύλους. Είναι απλά ακαταμάχητες με τα γλυκά τους πρόσωπα, τα αθώα-που μόνο αθώα δεν είναι- μάτια τους και τις υπέροχες ουρές τους.

Έχουμε την εντύπωση ότι οι γάτες έχουν καταλάβει ότι οι άνθρωποι θα τους συγχωρήσουν τα πάντα – τα κατεστραμμένα χαλιά, τα γδαρμένα έπιπλα, την κατασχισμένη ταπετσαρία, γιατί απλά φαίνονται αξιολάτρευτες. Και το έχουν μετατρέψει αυτό σε ένα ισχυρό όπλο.

Τα κουτάβια είναι επίσης πολύ χαριτωμένα αλλά και οι μεγαλύτεροι σκύλοι. Όμως οι γατόφιλοι ορκίζονται στη μοναδικότητα των γατών τους και δεν θέλουμε να τους αλλάξουμε γνώμη.

4. Γουργούρισμα vs Γάβγισμα

Αν πρέπει να συγκρίνουμε το γάβγισμα με το γουργουρητό, το γουργουρητό πάντα κερδίζει. Η αλήθεια να λέγεται. Οι σκύλοι μπορεί να γαβγίζουν για να μας προειδοποιήσουν για πιθανές απειλές, αλλά οι γάτες γουργουρίζουν για να μας πουν ότι είναι ευτυχισμένες και ικανοποιημένες. Το γουργουρητό είναι τις περισσότερες φορές σημάδι καλής κατάστασης. Το γουργουρητό μας κάνει ευτυχισμένους και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το άγχος της καθημερινής ζωής.

Δεν είναι άλλωστε περίεργο που οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι το γουργουρητό μειώνει την αρτηριακή πίεση, δυναμώνει τα οστά και μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Συμπερασματικά: Η προσωπικότητα του καθενός μας παίζει ρόλο στην επιλογή ενός κατοικιδίου. Οι άνθρωποι που τους αρέσουν τα σκυλιά είναι, όπως αναφέρουν πολλές έρευνες, πιο εξωστρεφείς, γεμάτοι ενέργεια και πιθανότατα ακολουθούν τους καθημερινούς κανόνες. Οι άνθρωποι της γάτας είναι, λένε, πιο περίεργοι, πιο ανεξάρτητοι, πιο μοναχικοί αλλά ίσως και πιο ανοιχτόμυαλοι.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα