string(0) ""

Πώς να εκπαιδεύσετε την γάτα σας να μην σας γρατζουνάει

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/09/2023

Αν είστε γατογονιός, πολύ πιθανό η κάθε σας μέρα να ξεκινάει και με μια καινούργια γρατζουνιά από το κατά τα άλλα λατρεμένο σας γατόνι.

Και όσο καλά και να τις «υπηρετείτε» – έχουμε ξαναπεί ότι πρόκειται για μικρές βασίλισσες – αυτές όταν δεν σας σνομπάρουν, σας ρίχνουν και από μια καλή νυχιά, έτσι για να έχετε να τις θυμάστε και τις ώρες που δεν είστε μαζί τους.

Γιατί όμως στα καλά του καθουμένου βγάζουν νύχια; Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό ή πρέπει να το ερευνήσετε λίγο παραπάνω; Και πώς τελικά θα σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά;

Ας πάρουμε τα ερωτήματα ένα ένα κι ας προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε.

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι οι γάτες έχουν πολύ κοφτερά νύχια, γιατί πριν εξημερωθούν τα χρειάζονταν για να κυνηγούν και να σκοτώνουν τα θηράματά τους, αλλά και για να μπορούν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα και κλαδιά ώστε να σωθούν από τους θηρευτές τους. Οπότε τα νύχια, τους είναι ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό όπλο για να βρουν τροφή και να προστατευτούν. Τώρα αν καταλήγετε να έχετε εσείς τα νύχια της στο δέρμα σας, είναι μια άλλη ιστορία.

Μπορεί να της έχετε πάρει το καλύτερο, το μεγαλύτερο, το ακριβότερο ονυχοδρόμιο κι αυτή να εξακολουθεί να προτιμάει τα χέρια και τα πόδια σας.

Γιατί όμως το κάνει αυτό;

Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

● Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας για να παίξετε. Ή θέλει απλά να δηλώσει την παρουσία της γιατί νιώθει ότι την παραμελείτε. Περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί με την γατούλα σας και παρατηρήστε αν θα συνεχίσει να έχει αυτή την συμπεριφορά απέναντί σας.

● Μπορεί να ακονίζουν τα νύχια τους. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα φυσικό ένστικτο που έχουν αναπτύξει για να κυνηγούν και να σκαρφαλώνουν. Οπότε όταν νιώσουν ότι ήρθε η ώρα για ένα καλό λιμάρισμα τείνουν να προτιμούν τον γατογονιό τους όσο και να σας πονάει αυτό.

● Οι γάτες έχουν στις πατούσες τους αδένες οι οποίοι απελευθερώνουν φερομόνες που τις χρησιμοποιούν για να περνάνε τα μηνύματα που θέλουν και για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Οπότε ένας ακόμη λόγος που το αιλουροειδές σας κατοικίδιο, σας σημαδεύει είναι γιατί θέλει να δείξει ότι είστε δικός/δικιά τους.

● Μπορεί επίσης να βαριούνται ή να νιώθουν άγχος, οπότε με αυτόν τον τρόπο να εκτονώνοται. Ναι εσάς σας πονάει, αλλά για εκείνες είστε το anti-stress μπαλάκι τους.

● Το κάνει για να τεντωθεί. Στην προσπάθειά του να τεντώσει λοιπόν την δίμετρη κορμάρα της, η φουντωτή σας φίλη, χώνει τα νύχια της στο δέρμα σας χωρίς έλεος.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά;

● Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στην γάτα σας, τις απαραίτητες επιφάνειες για να ξύνει τα νύχια της. Αν έχετε προμηθευτεί με ένα καλό ονυχοδρόμιο, το επόμενο βήμα είναι να το τοποθετήσετε σε ένα εμφανές σημείο και να την εκπαιδεύσετε να το χρησιμοποιεί.

● Το επόμενο βήμα είναι να αποκλείσετε ότι νιώθει βαρεμάρα με το να της αφιερώνετε χρόνο για παιχνίδι. Αν έχετε κάνει πρόσφατα κάποια αλλαγή στη ζωή σας, όπως μετακόμιση, μπορεί να νιώθει άγχος και να είναι και αυτή μια αιτία που σας γρατζουνάει. Κάντε οτιδήποτε χρειαστεί για να νιώσει το γατόνι σας καλύτερα.

● Αφού λοιπόν έχετε κάνει τα παραπάνω, όταν την πιάσει η τρέλα της προσπαθήστε να έχετε ένα παιχνίδι για να γρατζουνάει και όχι τα χέρια ή τα πόδια σας. Με το να επικεντρωθείτε στα διάφορα παιχνίδια της, ίσως καταφέρετε να την κάνετε να καταλάβει ότι είναι κακή αυτή η συμπεριφορά που επιδεικνύει.

Κόψτε και λιμάρετε τα νύχια της με προσοχή. Αν ο λόγος που σας γρατζουνάει τα χέρια και τα πόδια είναι γιατί θέλει να ακονίσει τα νύχια της, με το να την περιποιηθείτε ίσως ελαχιστοποιήσει τις «επιθέσεις» της.

● Βγάλτε ένα επιφώνημα πόνου κάθε φορά που σας πονάει η γατούλα σας, σηκωθείτε και απομακρυνθείτε. Έτσι θα της δώσετε να καταλάβει ότι αυτό που κάνει πραγματικά σας πονάει.

● Αγνοήστε όσο μπορείτε αυτή την συμπεριφορά. Όταν αρχίσει να σας γρατζουνάει, απομακρυνθείτε για λίγο – ακόμα και σε άλλο δωμάτιο – και δώστε στην γάτα σας κάτι να κάνει, όπως για παράδειγμα ένα αγαπήμενο της παιχνίδι για να ασχοληθεί.

● Μία ακόμη συμβουλή είναι να ανακατευθύνετε την γάτα σας σε κάποια άλλη δραστηριότητα ή δίνοντάς της εντολές ή ξεκινώντας την εκπαίδευσή της ώστε να της κεντρίσετε το ενδιαφέρον και να ξεχάσει αυτή την συμπεριφορά.

● Αν το γατάκι σας συνεχίσει να σας γρατζουνάει, τότε καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή ή ειδικό συμπεριφοράς για να μπορέσετε να βρείτε από κοινού μια λύση.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα