string(0) ""

Πώς να φροντίσετε ένα γατάκι με τρία πόδια

Μυρτώ Τζώρτζου

27/09/2023

Photo: Shutterstock

Αν έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε μια γατούλα, θα σας προτείναμε να πάρετε μια με κάποιο πρόβλημα. Μια τυφλή, μια κωφή, μια με τρία ποδαράκια. Οι γάτες αυτές είναι οι λιγότερο υιοθετήσιμες γάτες και συνήθως καταλήγουν σε καταφύγια.

Δυστυχώς ακόμα και στα ζώα υπάρχει ρατσισμός. Όσοι ασχολούνται με αυτά το βλέπουν καθημερινά. Τα λευκά, για παράδειγμα, υιοθετούνται αμέσως. Αν έχουν μάλιστα και μπλε μάτια, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Γίνονται ανάρπαστα.

Μα όμως δεν υπάρχει άσχημο ζώο. Όλα είναι υπέροχα και μοναδικά. Όλα έχουν άπειρη αγάπη να σου δώσουν και γίνονται οι πιο καλοί και πιο πιστοί σύντροφοι. Και αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα ζώα με κάποιο πρόβλημα είναι απολύτως λειτουργικά. Ζουν όπως τα άλλα, παίζουν, τρέχουν, χαίρονται και κουλουριάζονται ατελείωτες ώρες στην αγκαλιά σας.

Θα αναφερθούμε στα τρίποδα, αυτά τα υπέροχα πλάσματα που για κάποιο λόγο χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν. Οι τρίποδες γάτες είναι αξιοθαύμαστες. Και έχουν να μας μάθουν πολλά.

Και εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τα φροντίσετε με αγάπη. Με τη σωστή φροντίδα, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι ο τρίποδος αιλουροειδής φίλος σας θα ζήσει μια ευτυχισμένη, υγιή και γεμάτη ζωή. Θα μιλήσουμε για το πώς να φροντίζετε μια τρίποδη γατούλα και πώς να τη βοηθήσετε να προσαρμοστεί στο σπίτι σας. Τα πράγματα, να είστε σίγουροι, είναι πολύ απλά.

Όλα για τις τρίποδες γάτες

Οι τρίποδες γάτες είναι ζωάκια που έχουν χάσει ένα από τα άκρα τους -συνήθως ένα από τα πίσω πόδια- είτε λόγω τραύματος είτε λόγω κάποιας πάθησης. Και παρά το πρόβλημά τους αυτό, είναι απίστευτα ανθεκτικά ζώα και προσαρμόζονται εντυπωσιακά καλά στη νέα τους κατάσταση. Είναι γνωστά για την ικανότητά τους να έχουν έναν απόλυτα κανονικό τρόπο ζωής παρά τον ακρωτηριασμό τους.

Πολλές τρίποδες γάτες έχουν απίστευτη αίσθηση ισορροπίας και ευκινησίας, αντισταθμίζοντας το χαμένο άκρο χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τα άλλα πόδια τους. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουν να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να τρέχουν με εκπληκτική ευκολία. Στην πραγματικότητα, συχνά θα δείτε να καταφέρνουν πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν.

Γιατί μερικές γάτες έχουν τρία πόδια;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να καταλήξει να έχει μόνο τρία πόδια. Και αυτοί είναι:

Τραυματισμός: Συνήθως ένα χτύπημα από αυτοκίνητο μπορεί να τις οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς που απαιτούν ακρωτηριασμό.

Αρρώστια: Ορισμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος ή οι σοβαρές λοιμώξεις, μπορεί να απαιτούν ακρωτηριασμό για να σωθεί η ζωή του ζώου. Ευτυχώς, πολλές γάτες αναρρώνουν καλά μετά από τέτοιες επεμβάσεις.

Εκ γενετής αναπηρία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες γάτες γεννιούνται με έλλειψη άκρων.

Προσαρμογή μιας γάτας με αναπηρία στο σπίτι σας

Η δημιουργία ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος για την τρίποδη γάτα σας είναι απαραίτητα για να τη βοηθήσετε να ζήσει καλά και με ασφάλεια.

Για αυτό χρειάζεται:

Εύκολη πρόσβαση σε κάποια σημεία: Η αλήθεια είναι ότι όταν το σπίτι έχει εσωτερικά σκαλιά ή σκάλες, τα πράγματα δυσκολεύουν για το γατάκι σας. Κάποιοι φτιάχνουν ράμπες για να τα διευκολύνουν ώστε να έχουν πρόσβαση παντού. Αυτό καθιστά ευκολότερη και ασφαλέστερη τη μετακίνησή τους χωρίς υπερβολικά άλματα. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Οπότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τους τα πράγματα σε μέρη που δεν χρειάζεται να ανέβουν και να κατέβουν για να τα βρουν. Και εκπαιδεύστε τα να μην ανεβαίνουν τα σκαλιά. Γιατί το ανέβασμα είναι εύκολο αλλά το κατέβασμα είναι και δύσκολο και επικίνδυνο.

Αμμολεκάνη: Αν και δεν υπάρχει κανένα θέμα και τα τρίποδα πηγαίνουν σε όλες τις αμμολεκάνες, εσείς, αν θέλετε, μπορείτε να τα διευκολύνετε βάζοντας αμμολεκάνες με χαμηλές πλευρές, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν χωρίς κόπο. Αποφύγετε τις κλειστές αμμολεκάνες γιατί μπορεί να είναι δύσκολο για μια τρίποδη γάτα να στριφογυρίσει μέσα σε αυτές.

Μαλακές επιφάνειες: Μπορείτε να βάλετε μαλακά κλινοσκεπάσματα και αρκετά μαξιλάρια στα σημεία που αναπαύονται επειδή είναι κατάλληλα για τις αρθρώσεις τους. Οι γάτες με τρία πόδια τείνουν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα άλλα άκρα τους, οπότε μαξιλαράκια και τα συναφή θα τους κάνουν πιο εύκολη τη ζωή.

Εκπαίδευση: Μάθετε τη γάτα σας από την πρώτη στιγμή που θα τη φέρετε στο σπίτι να μην κάνει κάποια πράγματα. Όπως να μην ανεβαίνει σε ψηλά σημεία και μετά να πηδάει από εκεί για να κατέβει. Γιατί μπορεί να ανεβαίνει από το σκαμπό που υπάρχει δίπλα, ας πούμε σε ένα ψηλό τραπέζι, όμως όταν είναι να πηδήξει, δίνει μια βουτιά και πέφτει στο πάτωμα με κίνδυνο να τραυματίσει κάποιο άλλο της πόδι. Οπότε μάθετέ τη όπως ανεβαίνει από το σκαμπό, να κατεβαίνει και από εκεί. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Συμβουλές ασφαλείας για τρίποδες γάτες

Επίβλεψη: Αρχικά, παρακολουθήστε τη γάτα σας καθώς εξερευνά το περιβάλλον της. Ενώ είναι από τη φύση της προσαρμοστική, μπορεί να χρειάζεται καθοδήγηση για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.

Αποφυγή υψηλών επιφανειών: Αυτό που είπαμε πιο πάνω. Αποθαρρύνετε την πρόσβαση σε ψηλά μέρη, όπως τραπέζια, καθίσματα, ράφια ή πάγκους και μάθετέ τη να μην πηδάει από εκεί.

Τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις: Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις με τον κτηνίατρό σας για να παρακολουθείτε τη γενική κατάσταση της υγείας της.

Διαχείριση βάρους: Διατηρήστε τη αδύνατη μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει άσκοπα τα υπόλοιπα άκρα της και να δημιουργηθούν προβλήματα στις αρθρώσεις.

Για το τέλος

Η φροντίδα μιας τρίποδης γάτας μπορεί να απαιτεί κάποια επιπλέον πράγματα αλλά η αγάπη, η συντροφικότητα και η χαρά που φέρνουν στη ζωή σας τα κάνουν όλα να αξίζουν τον κόπο. Οι τρίποδες γάτες είναι αξιοθαύμαστα πλάσματα, που έχουν απίστευτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα.

Δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, παρέχοντας αγάπη και δίνοντας προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, μπορείτε να βοηθήσετε τον αιλουροειδή φίλο σας να ζήσει μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή, όπως κάθε άλλο ζώο.

Θυμηθείτε, το κλειδί για τη φροντίδα μιας τρίποδης γάτας είναι να χαίρεστε για τη μοναδικότητά της και να της προσφέρετε την αγάπη και την κατανόηση που της αξίζουν. Και θα σας ευγνωμονεί μια ολόκληρη ζωή.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα