string(0) ""

Πώς να ηρεμήσετε τη γάτα σας όταν έχει καταιγίδα

Στέλλα Πανοπούλου

07/09/2023

Photo: Unsplash

Το φθινόπωρο έφτασε νωρίτερα και πιο ξαφνικά απ’ ότι το περιμέναμε, και δυστυχώς έφερε μαζί του φοβερές καταστροφές.

Ελπίζουμε να παραμείνετε ασφαλείς όσο μαίνονται οι καταιγίδες σε όλη την χώρα. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποια χρήσιμα tips για να καθησυχάσετε τις γάτες σας κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Οι κεραυνοί, οι αστραπές, και η δυνατή βροχή, συχνά αποτελούν πηγή φόβου και άγχους για τα αγαπημένα μας οικόσιτα αιλουροειδή.

Μια καταιγίδα μπορεί να κάνει τη γάτα σας να τρέξει και να κρυφτεί, να “κολλήσει” πάνω σας νιαουρίζοντας με παράπονο, ή να έχει κάποιο ατύχημα σχετικό με την τουαλέτα. Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να την βοηθήσετε να νιώσει πιο ήρεμη κατά τη διάρκεια της βροχής.

Διαμορφώστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Δημιουργήστε κρυψώνες στις οποίες η γάτα σας θα μπορεί να καταφύγει κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για να διαχειριστείτε το άγχος της. Βεβαιωθείτε ότι οι κρυψώνες είναι ασφαλείς (π.χ. ότι δεν θα κλειστεί σε κάποια ντουλάπα), σκοτεινές και ήσυχες. Εξοπλίστε τις με τα απαραίτητα: φαγητό, νερό, τα παιχνίδια της, την αγαπημένη της κουβέρτα, έτσι ώστε να νιώσει πιο άνετα.

Προτιμήστε να φτιάξετε κρυψώνες μέσα σε χαρτόκουτα ή χρησιμοποιώντας το βαλιτσάκι μεταφοράς της, αντί να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να κρυφτεί σε ένα μέρος όπως κάτω απ’ το κρεβάτι, απ’ όπου θα δυσκολευτείτε να τη βγάλετε σε περίπτωση ανάγκης.

Αν η κρυψώνα που θα φτιάξετε είναι κοντά σε παράθυρα, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες έτσι ώστε να μην βλέπει και ακούει την καταιγίδα. Μην την ενοχλείτε όταν πηγαίνει στην κρυψώνα της. Είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι να νιώσει έτοιμη να βγει έξω.

Μπορείτε, ακόμα, να χρησιμοποιήσετε λευκό θόρυβο για να καλύψετε τους ήχους της καταιγίδας που τρομάζουν τη γάτα σας. Ανοίξτε την τηλεόραση, παίξτε κάποιο κανάλι με ομιλίες ή χαλαρωτική μουσική. Η κλασική μουσική είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Μην αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει έξω

Αν η γάτα σας βγαίνει σε εξωτερικούς χώρους, κρατήστε τη μέσα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Παρακολουθήστε το δελτίο καιρού για να γνωρίζετε εξαρχής αν θα χρειαστεί να την κλείσετε μέσα στο σπίτι.

Αμβλύνετε της εντάσεις μεταξύ των γατών της οικογένειας

Αν έχετε παραπάνω από μία γάτα στην οικογένεια, ενδέχεται να υπάρξουν αψιμαχίες μεταξύ τους με σκοπό να εκτονώσουν το άγχος που νιώθουν. Σε αυτή την περίπτωση χωρίστε τις γάτες σας σε διαφορετικά δωμάτια έτσι ώστε να μην επιτίθενται η μία στην άλλη.

Προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας

Την ημέρα της καταιγίδας περάστε χρόνο παίζοντας με τη γατούλα σας, έτσι ώστε να κουραστεί πνευματικά και σωματικά, και να νιώθει πιο ήρεμη όταν ξεκινήσει η κακοκαιρία. Θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε στις ανάγκες της γάτας σας: καθησυχάστε την με τον τρόπο που προτιμά. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας κάποιες γάτες θέλουν αγκαλιές, ενώ άλλες προτιμούν την ησυχία τους. Δώστε παραπάνω λιχουδιές στη γάτα σας για να νιώσει καλύτερα και να ξεχαστεί. Τέλος, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, καθώς οι γάτες μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματά σας και επηρεάζονται έντονα απ’ αυτά.

Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας

Ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να εξετάσει τη γάτα σας και να διαγνώσει κάποια πάθηση που ενδέχεται να εντείνει το άγχος. Θεραπεύοντας την εκάστοτε πάθηση, θα μειωθεί και το άγχος. Ακόμα, μπορεί να σας συστήσει κάποιο ηρεμιστικό για τη γάτα σας, το οποίο θα της χορηγείτε μόνο ακολουθώντας τις οδηγίες του/της. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη δίνετε ποτέ μόνος/η σας φάρμακα στη γάτα σας και ακολουθείστε κατά γράμμα τις οδηγίες που σας δίνονται.

Επίσης, αν θέλετε να αποφύγετε τη χορήγηση φαρμάκων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εναλλακτική των φερομονών που εκλύονται στο δωμάτιο μπαίνοντας στην πρίζα, όπως είναι το Feliway.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα