string(0) ""

Γιατί η μύτη των σκύλων είναι υγρή – 8 fun facts που θα σας εκπλήξουν

Κωνσταντίνα Μάλλιου

06/11/2023

Photo: Shutterstock

Ένα ερώτημα που «βασανίζει» το μυαλό πολλών σκυλογονιών μπορεί να είναι γιατί η μύτη του αγαπημένου τους κατοικιδίου είναι υγρή.

Πόσες φορές μπορεί να έχετε ακουμπήσει τη μυτούλα του σκύλου σας και να είναι υγρή και δροσερή; Και ίσως στη συνέχεια να αναρωτηθήκατε αν είναι σημάδι υγείας ή θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Ας μπούμε όμως κατευθείαν στο θέμα και ας δούμε τους λόγους της υγρής μουσούδας αλλά και μερικές διασκεδαστικές πληροφορίες για τις μύτες των σκύλων.

Βλέννα: Η μύτη του σκύλου σας εκκρίνει ένα λεπτό στρώμα βλέννας που «αιχμαλωτίζει» τις μυρωδιές και αυξάνει την ήδη εκπληκτική ικανότητά του να μυρίζει τα πάντα από χιλιόμετρα. Επομένως, εκκρίνοντας αυτή τη βλέννα, εξερευνούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.

Ιδρώτας: Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι. Μέσω των ειδικών βλεννογόνων αδένων στο εσωτερικό της μύτης τους, παράγουν ένα διαφανές υγρό, το οποίο βοηθάει στη διαδικασία της ρύθμισης της θερμοκρασίας τους μέσω της εξάτμισης. Οπότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η μουσούδα τους είναι υγρή.

Σάλια: Πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας, να γλείφει με τη γλώσσα του τα χείλη και τη μυτούλα του. Άρα ένας ακόμη λόγος που αυτή η όμορφη μουσούδα είναι υγρή, είναι τα σάλια του. Γιατί όμως να το κάνει αυτό; Γιατί πολύ απλά μπορεί να καθαρίζει τη μύτη του ή να «δοκιμάζει» οσφρητικά σωματίδια που έχουν κολλήσει πάνω της.

Άλλα υγρά: Όλοι γνωρίζουμε την περιέργεια του σκύλου να εξερευνά τα πάντα. Μπορεί λοιπόν η υγρή του μύτη να οφείλεται στο γεγονός ότι πάλι αυτό το φιλοπερίεργο πλάσμα, έχωσε τη μουσούδα σε κάποιο μπολ με νερό ή φαγητό, στο βρεγμένο γρασίδι ακόμα και στη λεκάνη της τουαλέτας. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πολύ επικίνδυνο, οπότε καλά θα κάνετε να κλείνετε πάντα το καπάκι για παν ενδεχόμενο.

Και όταν η μύτη του σκύλου είναι στεγνή;

Δεν είναι απαραίτητα κακό να είναι στεγνή μύτη του σκύλου σας. Ενώ οι υγρές μύτες είναι συχνό φαινόμενο, ορισμένοι σκύλοι έχουν από τη φύση τους πιο στεγνές μύτες. Μπορεί η μυτούλα του να κυμαίνεται από υγρή έως στεγνή, ανάλογα με το τι κάνει μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να έχει πιο στεγνή μύτη μετά από έναν υπνάκο κοντά στο τζάκι ή μετά από έντονο παιχνίδι και να είναι έτσι λίγο πιο αφυδατωμένος. Μόνο αν η στεγνή μύτη συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσετε και να καλέσετε τον/την κτηνίατρό σας. Ορισμένα από αυτά είναι βλεννώδεις εκκρίσεις, στομαχικές διαταραχές ή κόκκινα σημάδια και ξεφλούδισμα.

Ας δούμε τώρα και 8 διασκεδαστικές αλήθειες για τη μύτη των σκύλων

● Έχουν 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους, σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν 10 εκατομμύρια.

● Η περιοχή του εγκεφάλου του σκύλου που έχει σκοπό να αντιλαμβάνεται τις μυρωδιές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη δική μας.

● Υπολογίζεται ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν από 30.000 έως 100.000 μυρωδιές. Αυτό είναι πάρα πολύ αν σκεφτείτε ότι εμείς μπορούμε να διακρίνουμε από 4.000 έως 10.000 μυρωδιές.

● Έχουν κάτι που ονομάζεται όργανο του Jacobson, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της ρινικής τους οδού. Αυτό τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τις φερομόνες άλλων σκύλων.

● Τα ρουθούνια τους μπορούν να κουνηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αυτό τους βοηθά να καταλάβουν από ποια κατεύθυνση έρχεται μια μυρωδιά.

● Έχουν κάτι σαν σχισμές στα ρουθούνια τους που φτάνουν μέχρι το πλάι της μύτης τους. Αυτό συμβάλλει στην κατευθυνόμενη όσφρησή τους.

● Όταν εισπνέουν, ο αέρας εξέρχεται από αυτές τις σχισμές, ενώ φρέσκος αέρας και νέες μυρωδιές εισέρχονται από τα ρουθούνια. Αυτό τους επιτρέπει να μυρίζουν συνεχώς. Εμείς μπορούμε να μυρίσουμε μόνο καθώς εισπνέουμε φρέσκο αέρα και όχι καθώς εκπνέουμε.

● Αναπνέουν πιο γρήγορα όταν προσπαθούν να μυρίσουν κάτι.

Σχετικά άρθρα

Τι να κάνετε όταν η μία γάτα σας κάνει bullying στην άλλη

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας

Γιατί να επιλέξετε ολιστικές τροφές, χωρίς σιτηρά, για τον σκύλο ή τη γάτα σας