Τα 6 λάθη που κάνουν όσοι έχουν γάτες σύμφωνα με τους κτηνιάτρους
Μυρτώ Τζώρτζου
11/09/2023
Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους πολλοί κηδεμόνες γατών κάνουν τα ίδια λάθη- όχι επειδή δεν είναι αφοσιωμένοι στη φροντίδα της γάτας τους, αλλά επειδή είναι εύκολο να τα κάνουν.
Και συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι κάνουν λάθη. Ωστόσο, ορισμένες ενέργειες ή μη ενέργειες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ευημερία της γάτας τους. Τα καλά νέα είναι ότι τα λάθη αυτά είναι εύκολο να διορθωθούν.
Τα 6 πιο βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε
1. Δίνουμε υπερβολικό φαγητό
Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι οι γατογονείς δίνουν στις γάτες τους καθημερινά πάρα πολύ φαγητό. Πάνω από τις μισές κατοικίδιες γάτες είναι υπέρβαρες και αυτό γιατί γεμίζουμε το μπολ με φαγητό και το αφήνουμε διαθέσιμο όλη την ημέρα. Έτσι δεν ελέγχουμε το πόσο πρέπει να φάνε τα ζώα μας.
Οι περισσότερες γάτες μπορούν να φάνε απίστευτες ποσότητες φαγητού. Τίποτα για αυτές δεν είναι υπερβολικό. Όμως το υπερβολικό βάρος μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, καθιστώντας την πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ασθενειών. Ακόμη και το λίγο παραπάνω βάρος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Η παχυσαρκία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γάτες και αυτό γιατί προκαλεί πολλές ασθένειες.
Το να δίνετε στη γάτα σας τη σωστή ποσότητα τροφής είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.
2. Δεν κάνουμε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο
Είναι εύκολο να μην εντοπίσετε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά ή την εμφάνιση της γάτας σας όταν τη βλέπετε κάθε μέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι τόσο σημαντικές. Είναι πολύ άσχημο ο κτηνίατρος να ανακαλύπτει ένα πρόβλημα σε μια γάτα που έχει να δει πολύ καιρό, ενώ θα μπορούσε να τη βοηθήσει αν την είχε δει νωρίτερα.
Η επίσκεψη στον κτηνίατρό σας μία ή δύο φορές το χρόνο επιτρέπει σε αυτόν να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα υγείας. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας, θα ζυγίσει τη γατούλα σας, θα της κάνει τους απαραίτητους ετήσιους εμβολιασμούς και θα γίνει μια πλήρης εξέταση. Εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να σας συστήσει πρόσθετες εξετάσεις που βοηθούν να εντοπιστούν διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουν οι μεγαλύτερες γάτες, όπως νεφροπάθεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση προτού παρουσιάσουν σημάδια ασθένειας.
Συχνά οι κτηνίατροι εντοπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που οι κηδεμόνες γατών δεν θα ήταν σε θέση να εντοπίσουν στο σπίτι τους. Και φυσικά όσο νωρίτερα τα εντοπίσουμε, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να θεραπευτεί η γάτα σας.
3. Δεν καθαρίζουμε συχνά την αμμολεκάνη
Οι γάτες είναι από τα πιο καθαρά ζώα και θέλουν την αμμολεκάνη τους να είναι καθαρή κάθε φορά που τη χρησιμοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την καθαρίζουμε μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πράγμα που είναι μερικές φορές δύσκολο να κάνουμε.
Μια βρώμικη αμμολεκάνη μπορεί να κάνει τη γάτα σας απρόθυμη να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Ή μπορεί να επιλέξει να κάνει την ανάγκη της έξω από αυτή, κάτι που δεν θα σας αρέσει καθόλου.
4. Αλλάζουμε ξαφνικά την τροφή
Τα στομαχικά προβλήματα της γάτας και η διάρροια είναι συνηθισμένοι λόγοι για επισκέψεις στον κτηνίατρο. Συχνά ο ένοχος είναι μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή της. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο ευαίσθητο είναι το στομάχι των γατών στις νέες τροφές.
Αν θέλετε να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας, κάντε το σταδιακά. Βάλτε μια μικρή ποσότητα της νέας τροφής κάθε μέρα και αυξήστε την ποσότητα σιγά-σιγά. Θα πρέπει να στοχεύσετε στο να δώσετε 100% της νέα τροφής μετά από 7-10 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι η γάτα σας δεν παρουσιάζει σημάδια στομαχικών διαταραχών.
5. Νομίζουμε ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου δεν μπορούν να κολλήσουν ψύλλους
Συχνά, όταν οι κτηνίατροι βλέπουν να ξύνονται τα ζώα, ακούνε από τον κηδεμόνα να είναι ανένδοτος στο ότι δεν είναι ψύλλοι, επειδή η γάτα του ζει μόνιμα μέσα. Και στη συνέχεια μένουν κατάπληκτοι όταν ακούνε ότι οι γάτες τους έχουν ψύλλους.
Οι ψύλλοι μπορούν να μπουν πολύ εύκολα στο σπίτι σας, είτε μέσω του τριχώματος άλλων ζώων είτε μέσω των ρούχων σας. Μερικές φορές βρίσκονται ήδη στα χαλιά ή στα έπιπλα. Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι οι γάτες εσωτερικού χώρου έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν ψύλλους, σίγουρα δεν είναι αδύνατο.
Οι ψύλλοι συχνά προκαλούν στις γάτες φαγούρα και πόνο. Μεταφέρουν επίσης διάφορες ασθένειες. Και δυστυχώς δεν τους ξεφορτώνονται εύκολα. Λόγω του κύκλου ζωής τους, οι ψύλλοι απαιτούν τακτική θεραπεία για να εξαλειφθούν. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.
Οι κηδεμόνες γατών μπορούν να αποτρέψουν αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια του κτηνιάτρου τους, ο οποίος θα τους δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η πρόληψη φυσικά μπορεί να γλιτώσει εσάς και τη γάτα σας από μια μακρόχρονη, πιο αγχωτική διαδικασία θεραπείας.
6. Δεν αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια πόνου
Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η γάτα σας θα φωνάζει ή θα κουτσαίνει αν πονάει, τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και αυτό γιατί οι γάτες είναι καλές στο να κρύβουν τον πόνο επειδή, στη φύση, είναι τόσο θήραμα όσο και θηρευτές. Και δεν είναι μια καλή στρατηγική επιβίωσης να «φωνάζουν» ότι έχουν πρόβλημα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα σημάδια πόνου του ζώου σας είναι εύκολο να σας διαφύγουν, με αποτέλεσμα πολλές γάτες να υποφέρουν περισσότερο.
Κάποια ανεπαίσθητα σημάδια που μπορείτε να προσέξετε και τα οποία υποδεικνύουν ότι η γάτα σας δεν είναι καλά είναι:
● Κοιμάται περισσότερο
● Είναι αποσυρμένη, ευερέθιστη ή λιγότερο παιχνιδιάρα από ό,τι είναι συνήθως
● Έχει μειωμένη όρεξη
● Προτιμάει τη μία πλευρά του στόματος όταν τρώει
● Δεν περιποιείται τον εαυτό της όπως πριν
● Δεν θέλει να την αγγίζουν ή να τη σηκώνουν
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας.