string(0) ""

Πώς να συμπεριφέρεστε όταν βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους με σκυλοφοβία

Στέλλα Πανοπούλου

21/09/2023

Photo: Shutterstock

Λατρεύετε το υπέροχο σκυλάκι σας και θεωρείτε φυσιολογικό να νιώθει το ίδιο όλος ο κόσμος.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να φοβούνται να βρίσκονται κοντά στο αγαπημένο σας κατοικίδιο, ακόμα και αν στη θεωρία το συμπαθούν και θέλουν το καλό του. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να υποφέρουν από σκυλοφοβία.

Η σκυλοφοβία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες φοβίες που σχετίζονται με τα ζώα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από σκυλοφοβία μπορεί να αντιπαθούν τους σκύλους, ή μπορεί απλά να τους φοβούνται υπερβολικά, ενώ τους αγαπούν από απόσταση. Πιστέψτε με, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το ξέρω από πρώτο χέρι. Όταν ήμουν μικρή φοβόμουν τους σκύλους σε απίστευτο βαθμό – τόσο που μπορεί να άλλαζα πεζοδρόμιο επειδή έβλεπα ένα αξιολάτρευτο μαλτεζάκι, με κίνδυνο να με πατήσει αυτοκίνητο – ακόμα και χωρίς να έχω ποτέ κάποια τραυματική εμπειρία. Η φοβία μου πέρασε μονομιάς όταν πήραμε σκυλάκι, και κατέληξα να τα λατρεύω όσο τίποτα.

Φυσικά, δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο πώς ξεπερνιέται η σκυλοφοβία, γιατί η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εξαρτάται από τα βιώματα του κάθε ατόμου. Ας δούμε, όμως, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν βρισκόμαστε μαζί με τον σκύλο μας, κοντά σε ανθρώπους που φοβούνται τους σκύλους. Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν πιο άνετα, χωρίς όμως να παραβιάσουμε τα όρια του σκύλου μας;

Τρόποι καλής συμπεριφοράς για κηδεμόνες σκύλων

Μια καλή αρχή για όταν βρίσκεστε κοντά σε ανθρώπους με σκυλοφοβία, είναι να ακολουθείτε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς για κηδεμόνες σκύλων.

Δένετε τον σκύλο σας με λουρί ακόμα και αν γνωρίζει πώς να έρχεται σ’ εσάς αμέσως μόλις τον καλείτε. Θεωρείται σημάδι ευγένειας να κρατάτε τον σκύλο σας δεμένο με ένα στέρεο, ανθεκτικό λουρί, ώστε να μπορείτε να τον ελέγχετε πλήρως. Εάν ο σκύλος σας είναι δεμένος με αυξομειούμενο λουρί, δεν μπορείτε να τον ελέγχετε επαρκώς. Σε αυτή την περίπτωση, ο κηδεμόνας μπορεί να βρεθεί στη θέση να τραβάει έντονα το λουρί για να μαζέψει το σκύλο του, με αποτέλεσμα να στρεσάρεται ο ίδιος, ο σκύλος, αλλά και ο άνθρωπος προς τον οποίο μπορεί να τρέχει ο σκύλος. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας επιστρέφει πάντοτε όταν τον καλείτε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρύτερο λουρί, ώστε να νιώθει περισσότερη ελευθερία αλλά να μπορείτε ταυτόχρονα να τον ελέγξετε αποτελεσματικά.

Μην υποθέτετε ότι όλοι θέλουν να γνωρίσουν τον σκύλο σας. Ακόμα και αν η συμπεριφορά του σκύλου σας είναι εξαιρετική, και ο ίδιος αξιαγάπητος, μπορεί να μην θέλουν όλοι – άνθρωποι και σκύλοι – να τον γνωρίσουν. Λαμβάνετε ως δεδομένο ότι οι άλλοι άνθρωποι και σκύλοι προτιμούν να διατηρούν τον προσωπικό τους χώρο, και επιτρέψτε στον σκύλο σας να χαιρετίσει κάποιον/α μόνο αν δείτε προθυμία από το άλλο άτομο π.χ. αν το ίδιο σας ζητήσει να χαϊδέψει το σκυλάκι σας.

Χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες εντολές για να ανακατευθύνετε τον σκύλο σας. Αν συναντήσετε κάποιον άνθρωπο με σκυλοφοβία κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες εντολές τις οποίες ο σκύλος σας έχει μάθει να ακολουθεί, ώστε να τον σταματήσετε ή να τον απομακρύνετε. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να κάθεται όταν του το ζητάτε, ό,τι κι αν συμβαίνει στο περιβάλλον του. Αν υπάρχει κάποια άλλη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε, προτιμήστε να αλλάξετε δρόμο για να αποφύγετε να πλησιάσετε κάποιον άνθρωπο που εμφανώς φοβάται.

Έχετε μαζί σας λιχουδιές για εκπαίδευση. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο. Για την ακρίβεια, είναι πολύ σημαντικό να τον εκπαιδεύετε και σε δημόσιους χώρους, έτσι ώστε να μαθαίνει να σας υπακούει παρά τους περισπασμούς. Χρησιμοποιείστε clicker και λιχουδιές επιβράβευσης για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται κατά τη διάρκεια της βόλτας, ό,τι πειρασμό κι αν συναντήσει.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν αλλάζει το πόσο αγαπάτε και εκτιμάτε τον σκύλο σας, ούτε το πόσο καλή είναι η συμπεριφορά του. Οι άνθρωποι που μπορεί να φοβούνται ή να νιώθουν άβολα παρουσία σκύλων δεν το κάνουν επίτηδες. Έχουν τις δικές τους εμπειρίες που τους έχουν οδηγήσει να εκδηλώσουν αυτή τη φοβία, και δεν έχουν σκοπό να προσβάλλουν εσάς και τον σκύλο σας. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας έτσι ώστε κάποιο άτομο με σκυλοφοβία να μπορεί να νιώσει πιο άνετα όταν σας συναντά.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά