string(86) "Σκύλος και παραλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε"
Σκύλος και παραλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σκύλος και παραλία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μυρτώ Τζώρτζου

23/06/2023

Photo: Pixabay

To καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι εξορμήσεις μας στη θάλασσα ξεκίνησαν.

Αν έχετε σκύλο, θα αναρωτηθείτε και φέτος αν μπορείτε να πάτε μαζί του στην παραλία και τι πρέπει να κάνετε. Λογικό, αφού η νομοθεσία για τα κατοικίδια στις παραλίες στο παρελθόν ήταν αρκετά μπερδεμένη. Τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα και για να μην έχουμε προβλήματα, καλό είναι να τα γνωρίζουμε.

Στο άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» ο νέος νόμος 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021) αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται κανονικά στις μη οργανωμένες παραλίες καθώς και στη θάλασσα.

Τι γίνεται όμως με τις οργανωμένες παραλίες;

Στις οργανωμένες παραλίες κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο αν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, η οποία θα έχει αναρτηθεί από το νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας.

Ο σκύλος μας θα πρέπει πάντα εκτός θάλασσας να είναι με λουρί και όχι να είναι ελεύθερος να τρέχει πέρα δώθε. Γιατί έτσι δημιουργούνται οι καβγάδες και δεν θα το θέλαμε.

Στις παραλίες με πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης οι σκύλοι απαγορεύονται. Αντίθετα οι σκύλοι βοηθοί ή θεραπείας επιτρέπονται όταν έρχονται με το συνοδό τους. Πρέπει όμως να υπάρχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που να δείχνουν ότι ο σκύλος είναι βοήθειας ή θεραπείας. Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σκύλων βοήθειας ή θεραπείας σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και εκκλησίες.

Επίσης δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του ζώου μας όπου θα δείχνει ότι είναι τσιπαρισμένος, εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος. Έχουν ήδη αρχίσει έλεγχοι και το τελευταίο που θα θέλαμε είναι ένα πρόστιμο.

Τέλος, αν πάρουμε το κατοικίδιό μας στην παραλία, θα πρέπει να βρούμε ένα μέρος με σκιά για να προφυλαχτεί από τον ήλιο καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας ή ηλίασης. Και φυσικά μαζί μας πρέπει να έχουμε άφθονο δροσερό νερό για να τον δροσίζουμε. Τα ζώα παθαίνουν ηλίαση και θερμοπληξία όπως ακριβώς εμείς. Αν το κατοικίδιό σας είναι μεγάλο σε ηλικία ή παίρνει κάποια θεραπεία με φάρμακα, καλύτερα να μην το εκθέσετε στην πολλή ζέστη.

Αγαπάμε τα ζωάκια μας αλλά σεβόμαστε και τους άλλους που ίσως να μην τα θέλουν. Για να έχουμε ένα καλό και ήσυχο καλοκαίρι.

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας

Η Björk χρησιμοποιεί AI για να επαναδημιουργήσει φωνές ζώων που έχουν εξαφανιστεί

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε