string(0) ""

Πώς θα σταματήσει η γάτα να σκορπίζει την άμμο έξω από την αμμολεκάνη

Μυρτώ Τζώρτζου

12/09/2023

Photo: Shutterstock

Πρώτα από όλα θα πρέπει να μάθουμε κάποια πράγματα για την ίδια μας τη γάτα που μπορεί να αγνοούμε.

Οι γάτες, παρά το γεγονός του ότι είναι επιδέξιοι θηρευτές, μπορεί να γίνουν και θήραμα σε μεγαλύτερα αρπακτικά. Με άλλα λόγια θηρεύουν μικρότερα ζώα και θηρεύονται από μεγαλύτερα.

Επειδή ακριβώς είναι και θηράματα, έχουν αναπτύξει κάποιες ενστικτώδεις συμπεριφορές για να προστατευτούν από τις διάφορες επιθέσεις. Μια από αυτές είναι να σκάβουν και να καλύπτουν τα απορρίμματά τους για να κρύψουν την παρουσία τους μια και τα μεγάλα αρπακτικά θα τα μυρίσουν και θα πλησιάσουν. Έτσι «εξαφανίζουν» τα ίχνη τους. Επίσης με τον τρόπο αυτόν αποφεύγουν και τα παράσιτα.

Βέβαια όλα αυτά δεν συμβαίνουν σήμερα καθώς οι γάτες εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο και έγιναν κατοικίδια. Όμως τα ένστικτά τους παραμένουν.

Αν τώρα η γάτα σας ξεκινήσει να σκορπάει με μανία σε όλο το σπίτι άμμο, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει;

1. Η αμμολεκάνη δεν είναι καθαρή

Γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι ιδιαίτερα καθαρά ζώα. Για αυτό άλλωστε τις βλέπουμε όλη την ώρα να καθαρίζουν την πολύτιμη γούνα τους. Υπάρχουν γάτες που τις ακουμπάτε και αμέσως γυρνούν να πλυθούν. Αν λοιπόν η αμμολεκάνη τους δεν είναι άδεια από απορρίμματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αντιδράσουν σκορπώντας εδώ και εκεί την άμμο, στην προσπάθειά τους να βρουν λίγο καθαρό χώρο. Με άλλα λόγια δεν μπορούν με τίποτα να μην έχουν καθαρή άμμο.

Η λύση: Καθαρίζουμε καθημερινά την αμμολεκάνη της πετώντας ό,τι έχει μέσα ώστε να τη βρουν άδεια από απορρίμματα και να είναι εντάξει. Φυσικά δεν αφήνουμε την ίδια την άμμο πολύ καιρό μέσα αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πετάμε και βάζουμε νέα και καθαρή.

2. Η αμμολεκάνη έχει υπερβολική ποσότητα άμμου

Πολλοί κηδεμόνες γεμίζουν μέχρι πάνω το δοχείο σκεπτόμενοι ότι αρέσει στις γάτες και έτσι θα κάνουν πιο εύκολα την ανάγκη τους. Δυστυχώς δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι παραγεμισμένες αμμολεκάνες συχνά τις δυσκολεύουν. Πετυχαίνουν δηλαδή το αντίθετο από αυτό που εμείς είχαμε στο μυαλό μας. Επίσης στις γάτες με προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδες ή πόνους, ένα παραγεμισμένο κουτί θα τους κάνει δύσκολη τη ζωή γιατί σημαίνει ότι πρέπει να ισορροπήσουν σε ασταθές ανάχωμα άμμου, κάτι που θα τις κάνει να πετάξουν όση άμμο μπορούν έξω. Αλλά ακόμα και οι γάτες χωρίς προβλήματα υγείας θέλουν να βρουν μια σταθερή επιφάνεια για να σκάψουν. Και όχι βουνά. Και έτσι τα περισσότερα που βρίσκονται μέσα στην αμμολεκάνη θα πεταχτούν έξω. Επίσης το μέγεθος της λεκάνης έχει μεγάλη σημασία.

Η λύση: Απλή. Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω την αμμολεκάνη και βρίσκουμε το σωστό μέγεθος. Μια μεγαλόσωμη γάτα δεν μπορεί να έχει μικρή αμμολεκάνη που να μην μπορεί καλά καλά να χωρέσει μέσα. Επίσης δυο γάτες δεν μπορεί να μοιράζονται μια σταλιά αμμολεκάνη.

3. Ο αριθμός αμμολεκάνων και η θέση τους

Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Δεν γίνεται να έχετε μια αμμολεκάνη για 3-4 ή περισσότερες γάτες. Ο χρυσός κανόνας θέλει μια αμμολεκάνη το πολύ σε δύο γάτες. Από την άλλη η θέση τους έχει μεγάλη σημασία. Μια αμμολεκάνη δίπλα σε μια πόρτα, όπου μπαινοβγαίνουμε, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη γάτα σας. Δεν πρέπει να είναι σε μακρινό σημείο ούτε να χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία για να την προσεγγίσει. Επίσης καλό θα είναι να μην μπαίνει δίπλα στα μπολάκια φαγητού της. Και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν. Εμείς θα το θέλαμε;

Η λύση: Βάλτε τες λοιπόν κάπου προφυλαγμένες, σε ήσυχο μέρος, μακριά από πόρτες, σκάλες και τα σχετικά ώστε οι γατούλες σας να κάνουν με ησυχία και χωρίς στρες την ανάγκη τους. Και κυρίως να μη βιάζονται. Γιατί αν είναι στρεσαρισμένες και βιάζονται, το μισό σας σπίτι θα γεμίσει άμμο. Επίσης θα πρέπει να είναι, όπως είπαμε πιο πάνω, σε μέρη εύκολα προσβάσιμα.

4. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Όταν μια γάτα αλλάζει συμπεριφορά όταν κάνει την ανάγκη της, πολύ πιθανό να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Μπορεί για αυτό να ρίχνει τη μισή άμμο έξω ή να κάνει την ανάγκη της σε άλλα μέρη, εκτός αμμολεκάνης. Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά, μεταξύ αυτών πέτρες στην ουροδόχο κύστη, κυστίτιδα, ουρολοίμωξη αλλά και άλλες, όπως ασθένεια του ήπατος, διαβήτης ή θυρεοειδής.

Η λύση: Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να καλέσετε στο τηλέφωνο τον κτηνίατρό σας. Να τον ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Γιατί το πιθανότερο είναι να σας πει να τον επισκεφτείτε. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν πρέπει να το αμελήσετε. Γιατί όταν πάτε, μπορεί να είναι αργά.

5. Δεν τους αρέσει η άμμος

Και όμως αυτό μπορεί να συμβαίνει. Δεν αρέσουν όλα τα είδη άμμου σε όλες τις γάτες. Για παράδειγμα μια άμμος που είναι αρωματισμένη μπορεί να τις απωθεί και να είναι νευρικές όταν μπαίνουν να κάνουν την ανάγκη τους. Γιατί εμάς η μυρωδιά της μπορεί να μας αρέσει, όμως η γατούλα σας να μην τη θέλει με τίποτα. Ένα άλλο παράδειγμα. Το γνωστό μας πέλετ. Κάποιες γάτες δεν το θέλουν με τίποτα και το σκορπούν με μανία εδώ και εκεί.

Η λύση: Όταν μια άμμος βολεύει τη γάτα μας, δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε. Βρίσκουμε λοιπόν την άμμο της αρεσκείας της, και όχι της δικής μας, και βάζουμε πάντα αυτή.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα