string(0) ""

Γιατί αρέσει στη γάτα σας να τη χαϊδεύετε όταν τρώει

Μυρτώ Τζώρτζου

03/09/2023

Photo: Shutterstock

Μπορεί να έχετε δει βίντεο με ανθρώπους να χαϊδεύουν τις γάτες τους ενώ τρώνε και να σας φάνηκε χαριτωμένο. Ή μπορεί η δική σας γατούλα να αναζητά τα χάδια όταν πηγαίνει να φάει. Άλλη μια παράξενη συμπεριφορά των γατών; Ναι είναι, όμως και αυτή εξηγείται.

Από επιστημονικής άποψης πιστεύεται ότι αν οι γάτες χαϊδεύονται κατά τη διάρκεια του γεύματός τους, απελευθερώνουν ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς) που τις βοηθούν να χαλαρώσουν και να νιώσουν άνετα. Στην άγρια φύση, οι γάτες φοβούνται μην τις πλησιάσουν άλλοι θηρευτές και το ένστικτο της επιβίωσής τους τις έχει πάντα σε επιφυλακή. Έτσι όταν τις χαϊδεύετε καθ’ όλη τη διάρκεια του φαγητού τους, τους παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας, κάτι που βοηθάει στην ανακούφιση από το άγχος τους.

Επίσης, είναι απλά ευχάριστο για τις γάτες να τις χαϊδεύουν. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες απολαμβάνουν τη σωματική και συναισθηματική σύνδεση που έρχεται με το άγγιγμα και το χάδι. Για πολλές γάτες, το να τις χαϊδεύουν όταν τρώνε είναι η απόλυτη ικανοποίηση.

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να απολαμβάνει να το χάδι σας ενώ τρώει

1. Αισθάνεται ωραία

Οι γάτες είναι διαβόητα ιδιότροπες όταν πρόκειται να τις αγγίξουν, αλλά φαίνεται ότι απολαμβάνουν να τις χαϊδεύουν κατά τη διάρκεια του γεύματός τους. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή αισθάνονται όμορφα, όπως είπαμε, και τις βοηθά να χαλαρώσουν.

2. Είναι ένα σημάδι στοργής

Όταν χαϊδεύετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια του γεύματός της, είναι ένα σημάδι στοργής. Οι γάτες είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα και απολαμβάνουν την προσοχή των ανθρώπων.

3. Τη βοηθάει να νιώθει ασφαλής

Ορισμένες γάτες, το να τις χαϊδεύουν, όταν τρώνε, τις κάνει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις δειλές και ντροπαλές γατούλες.

4. Την κρατάει ήρεμη

Αν η γάτα σας είναι λίγο αγχωμένη, τότε το χάδι την ίδια στιγμή που τρώει μπορεί να τη βοηθήσει να παραμείνει ήρεμη και χαλαρή.

5. Σας δένει μαζί της

Το να χαϊδεύετε τη γάτα σας την ώρα που τρώει είναι ένας τρόπος να δεθείτε μαζί της. Οι γάτες δίνουν μεγάλη σημασία στα ανθρώπινα συναισθήματα και αυτός είναι ένας τρόπος να τους δείξετε την αγάπη σας.

Όποτε η γάτα σας φαίνεται να το απολαμβάνει, προχωρήστε και δώστε της λίγη επιπλέον προσοχή. Είναι σίγουρο ότι θα το εκτιμήσει!

Πρέπει να χαϊδεύετε τη γάτα σας ενώ τρώει;

Ως κηδεμόνας γάτας πιθανότατα έχετε μπει στον πειρασμό να τη χαϊδέψετε κατά τη διάρκεια του γεύματός της. Εξάλλου, είναι τόσο χαριτωμένη και φαίνεται να της αρέσει όταν της δίνετε προσοχή.

Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας μερικά πράγματα πριν αρχίσετε να χαϊδεύετε τη γάτα σας όταν τρώει. Πρώτον, οι γάτες είναι πολύ κτητικές με το φαγητό τους και μπορούν να γίνουν επιθετικές κάθε φορά που νιώθουν ότι κάποιος προσπαθεί να τους το πάρει.

Επιπλέον, οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο άγγιγμα και μπορεί εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή τους την ώρα που τρώνε. Όταν αρχίσετε να χαϊδεύετε τη γάτα σας, μπορεί να αρχίσει να παίζει με το χέρι σας αντί να τρώει το φαγητό της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μην κάνει τη διατροφή που χρειάζεται.

Έτσι, εξαρτάται από εσάς. Όμως είναι μάλλον καλύτερο να περιμένετε μέχρι να τελειώσει το φαγητό της πριν της δώσετε λίγη αγάπη.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι η γάτα μου απολαμβάνει την εμπειρία του γεύματος;

Οι γάτες είναι μοναδικά πλάσματα που μερικές φορές κάνουν πράγματα που εμείς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας φαίνεται να απολαμβάνει να τη χαϊδεύουν ενώ τρώει. Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε αν αυτό συμβαίνει πραγματικά;

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

Γουργουρητό: Σε περίπτωση που η γάτα σας γουργουρίζει την ίδια στιγμή που τη χαϊδεύετε, αυτό είναι συνήθως ένα καλό σημάδι ότι το απολαμβάνει.

Ζύμωμα: Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε αν η γάτα σας απολαμβάνει το χάδι είναι όταν αρχίζει να ζυμώνει τις πατούσες της πάνω σας. Αυτή είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά που κάνουν οι γάτες όταν αισθάνονται ικανοποιημένες.

Χαλαρή γλώσσα του σώματος: Σε περίπτωση που η γλώσσα του σώματος της γάτας σας είναι χαλαρή και δεν προσπαθεί να απομακρυνθεί από εσάς, τότε μάλλον απολαμβάνει την κατάσταση.

Χαρούμενες φωνές: Όποτε ακούτε κάποια από αυτές τις χαρούμενες φωνούλες, τότε είναι ένα καλό σημάδι ότι απολαμβάνει τα χάδια. Απλά φροντίστε να δίνετε προσοχή στη γλώσσα του σώματός της.

Πώς να χαϊδεύετε σωστά τη γάτα σας ενώ τρώει;

Είναι πιθανό να δείτε τη γάτα σας να γουργουρίζει και να γέρνει προς το χέρι σας όταν προσπαθείτε να τη χαϊδέψετε. Μπορεί επίσης να κλείσει τα μάτια της ή να σηκώσει το πηγούνι της για να σας δώσει καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού, που συνήθως είναι τα πιο ευχάριστα σημεία για χάδια.

Σε περίπτωση που τη δείτε να αρχίζει να στριφογυρίζει ή να απομακρύνεται, αυτό είναι συνήθως σημάδι ότι έχει χορτάσει και θα ήθελε να μείνει μόνη της για να απολαύσει το γεύμα.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι η γάτα μου απολαμβάνει την εμπειρία του γεύματος (χωρίς χάδια);

Σε περίπτωση που είστε σαν τους περισσότερους γατογονείς, θέλετε η γάτα σας να απολαμβάνει την εμπειρία του γεύματός της. Εξάλλου, ποιος δεν θέλει τα μωρά του να είναι ευτυχισμένα και υγιή; Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την εμπειρία του γεύματος της γάτας σας:

1. Ξεκινήστε δημιουργώντας έναν άνετο και ήσυχο χώρο για να τρώει η γατούλα σας. Αυτό μπορεί να είναι στην κουζίνα ή σε μια γωνιά της τραπεζαρίας.

2. Τοποθετήστε τα μπολ με φαγητό και νερό στον καθορισμένο χώρο φαγητού. Βεβαιωθείτε ότι το πιάτο φαγητού είναι καθαρό. Ένα βρώμικο πιάτο μπορεί να κάνει ακόμα και τα πιο νόστιμα φαγητά να φαίνονται άσχημα.

3. Φροντίστε το φαγητό της γάτας σας να είναι ποιοτικό και θρεπτικό. Ενδέχεται να μην μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της τροφής των ανθρώπων και της τροφής για γάτες, αλλά να ξέρετε ότι χρειάζεται τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην τροφή για γάτες. Εάν η γάτα σας δεν πολυθέλει την τροφή της, πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη φαγητού και γεύσεις για να βρείτε αυτό που της αρέσει.

4. Μόλις βρείτε ένα φαγητό που της αρέσει, ακολουθήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ταΐσματος. Αυτό θα τη βοηθήσει να καταλάβει πότε είναι ώρα να φάει και θα τη βοηθήσει να δημιουργήσει μια ρουτίνα.

5. Αποφύγετε να χαϊδεύετε ή να ενοχλείτε τη γάτα σας ενώ τρώει. Αυτό μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία γι ‘αυτή και μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή του φαγητού εντελώς. Αφήστε τη να φάει με την ησυχία της. Μόλις αφήσετε το φαγητό της κάτω, φύγετε και δώστε της λίγο χώρο.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα