string(84) "Γιατί ο σκύλος πηδάει πάνω σε ξένους ή σε εσάς;"
Γιατί ο σκύλος πηδάει πάνω σε ξένους ή σε εσάς;

Πώς να αποφύγετε να πηδάει ο σκύλος πάνω σας αλλά και πάνω σε άλλους ανθρώπους

Σοφοκλής Μακρινός

20/06/2023

Photo: Unsplash

Ένα από τα προβλήματα κάποιων σκυλοκηδεμόνων είναι ότι το γουνοπαιδί τους ενδέχεται να πηδάει πάνω σε ξένους ανθρώπους αλλά και πάνω στους ίδιους, ιδιαίτερα σε ακατάλληλες στιγμές.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε μια τέτοια συμπεριφορά;

Ρωτήσαμε τον εκπαιδευτή κ. Σοφοκλή Μακρινό και μας πρότεινε αποτελεσματικούς τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν αυτή την ενοχλητική σκυλο-συνήθεια.
Καταρχάς, είναι σημαντικό όταν ο σκύλος μας παρουσιάζει κάποια συμπεριφορά που μας ενοχλεί, να ξέρουμε γιατί την κάνει, να γνωρίζουμε δηλαδή την αιτία, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της. Οι σκύλοι πηδούν πάνω στους ανθρώπους για να τους χαιρετήσουν και για να τραβήξουν την προσοχή τους, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο. Είναι δύσκολο κάποιος να μη δώσει σημασία σε ένα τετράποδο όταν αυτό πηδάει πάνω του.

Πώς σταματάει;

Γενικότερα, όταν ο σκύλος μας παρουσιάζει μια συμπεριφορά την οποία εμείς θέλουμε να σταματήσουμε: α) ένας άμεσος τρόπος είναι να μην του επιτρέψουμε να επιβραβευτεί από αυτή και β) αντιθέτως, ως δεύτερο βήμα σε αυτή τη διαδικασία, να επιβραβεύουμε μια εναλλακτική συμπεριφορά του.
Στην πράξη λοιπόν: όταν ο σκύλος αρχίσει να πηδάει πάνω μας, κάτι που κατά κανόνα σημαίνει ότι αποζητά την προσοχή μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον αγνοήσουμε. Όταν λέμε να τον αγνοήσουμε, δεν εννοούμε εδώ να τον σπρώχνουμε με τα χέρια μας ή κάτι τέτοιο. Μπορούμε απλώς να αποφεύγουμε να τον κοιτάμε, καθώς η οπτική επαφή μαζί του μπορεί μεγάλο βαθμό να ερμηνευθεί από εκείνον ως ενθάρρυνση. Όταν ο σκύλος πηδάει πάνω μας κι εμείς τον κοιτάμε, θεωρεί ότι αμέσως μας τράβηξε την προσοχή και άρα πέτυχε το σκοπό του.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν σκύλος πηδάει πάνω μας

Όπως σημειώνει ο εκπαιδευτής, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να του φωνάζουμε, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ανεβασμένη ένταση από μέρους του, και έτσι είναι πιθανό να αρχίσει να πηδάει πάνω μας ακόμα πιο πολύ. Εάν λοιπόν του φωνάξουμε, κινδυνεύουμε να επιδεινώσουμε τη συγκεκριμένη ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Αντιθέτως, όταν ο σκύλος αρχίσει να πηδάει πάνω μας, εμείς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε λες και ο σκύλος μας δεν υπάρχει— μπορούμε να το γυρίσουμε και την πλάτη μας, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Το σημαντικό είναι όσο εκείνος συμπεριφέρεται έτσι, εμείς απλά να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και πριν. Ο σκύλος έτσι φαίνεται να αποτυγχάνει στο να τραβήξει την προσοχή μας, και δεν επιβραβεύεται για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Επιβράβευση εναλλακτικής συμπεριφοράς

Αντιστρόφως, προκειμένου να σταματήσει ο σκύλος να πηδάει πάνω μας, επιβραβεύουμε μια συμπεριφορά που δεν μας ενοχλεί, ή και την επιδιώκουμε. Παραδείγματος χάρη: ο σκύλος μας κάθεται κάτω στα τέσσερα πόδια του, κάτι που επέλεξε να το κάνει. Μόλις λοιπόν πέσει κάτω στα τέσσερα πόδια, εμείς μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά δίνοντάς του χάδια.
Όπως τονίζει ο εκπαιδευτής, ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κηδεμόνες είναι ότι, μόλις ο σκύλος τους επιδεικνύει μια ενοχλητική συμπεριφορά, όπως το να πηδάει πάνω τους ή να τους δαγκώνει, εκείνοι εφησυχάζουν ή σκέφτονται: «Ουφ, ευτυχώς ηρέμησε. Ας τον αφήσουμε ήσυχο μπας και ηρεμήσει κι άλλο.» Πρόκειται για μεγάλο σφάλμα, καθώς ο σκύλος δεν πρόκειται να ηρεμήσει με αυτόν τον τρόπο και μετά από λίγο θα ξαναπροσπαθήσει να κάνει τα ίδια. Εν τέλει είναι δεδομένο ότι θα κερδίσει την προσοχή του σας, καθώς αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πρέπει να τον σταματήσετε κάπως από το να πηδάει πάνω σας, είτε χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, είτε μιλώντας του κλπ.
Αυτό που πρέπει να κάνει ο κηδεμόνας είναι: Μόλις ο σκύλος σταματήσει από μόνος του να πηδάει πάνω του, και το δευτερόλεπτο που πέσει στα τέσσερα πόδια του, να τον επιβραβεύσει δίνοντάς του χάδια. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν μόλις εμείς τον χαϊδέψουμε, να δοκιμάσει πάλι να πηδήξει πάνω μας. Μόλις αρχίσει πάλι αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, εμείς σταματάμε αμέσως να του δίνουμε σημασία, και ούτω καθεξής: μόλις ξαναπέσει κάτω, τον ενισχύουμε με τον τρόπο που είπαμε, μέχρι να καταλάβει από τη μεριά του ποια συμπεριφορά του πρόκειται να επιβραβευτεί και ποια όχι.
Με άλλα λόγια, ο σκύλος μπαίνει σε μία διαδικασία μάθησης καθώς καταλαβαίνει ότι, όσο στέκεται στα δύο του πόδια, δεν θα παίρνει προσοχή, ενώ μόλις καθίσει στα τέσσερα πόδια του θα λαμβάνει την προσοχή του κηδεμόνα του. Άρα αντιλαμβάνεται ότι από εδώ και πέρα όταν θέλει κάτι, θα πρέπει να παραμείνει καθιστός στα τέσσερα πόδια του.


Εκπαιδευτικό tip: Επειδή η συγκεκριμένη συμπεριφορά του να πηδάει ο σκύλος πάνω μας συμβαίνει συνήθως όταν επιστρέφουμε σπίτι, μπορούμε όταν ανοίγουμε την πόρτα και μπαίνουμε μέσα, να είμαστε λίγο σκυφτοί και να έχουμε ήδη τα χέρια μας προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, ενστικτωδώς ο σκύλος θα έρθει αμέσως στα χέρια μας και δεν θα έχει ευκαιρία να πηδήξει πάνω μας. Έτσι λοιπόν, έχοντας ήδη τα χέρια μας προς τα κάτω, ο σκύλος θα έρθει προς αυτά και έτσι μπορούμε να τον χαϊδέψουμε, ενώ μόλις αρχίσει να πηδάει πάνω μας, σταματάμε αμέσως τα χάδια και τον αγνοούμε.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το σκύλο μας από το να πηδάει πάνω σε άλλους

Όπως μας είπε ο κύριος Μακρινός, κλειδί για να σταματήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ο σκύλος μας είναι να ακολουθούν τις οδηγίες που προαναφέραμε όλοι όσοι τον συναναστρέφονται. Ακόμα κι αν εμείς ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες και είμαστε πολύ τυπικοί, όταν έρθει ένας επισκέπτης, γνωστός ή φίλος και επιβραβεύσει με κάποιον τρόπο (μέσω επιφωνημάτων χαράς, επαφής με τα μάτια, ανταπόκρισης με χάδια και παιχνίδια) τη συμπεριφορά αυτή του σκύλου μας, εκείνος θα θεωρήσει ότι έχει πετύχει να του τραβήξει την προσοχή και θα το εκλάβει ως ενίσχυση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του. Έτσι, όλη η δουλειά που θα έχουμε κάνει εμείς μαζί του θα έχει πάει χαμένη. Συνεπώς, δεν θα πρέπει μόνο εμείς να είμαστε τυπικοί ακολουθώντας τις συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά πρέπει να είμαστε και ξεκάθαροι στους επισκέπτες μας, ώστε να είναι και εκείνοι εξίσου τυπικοί, και να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να τον χαϊδεύουν όσο βρίσκεται στα δύο του πόδια, αλλά μόνο όταν είναι στα τέσσερα.

Ίδια λογική για κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά

Όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτής, οι κηδεμόνες θα πρέπει να ακολουθούν ανάλογη τακτική προκειμένου να σταματήσουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά παρουσιάζει ο σκύλος τους προκειμένου να τους τραβήξει την προσοχή. Για παράδειγμα, όταν αυτός γαβγίζει για προσοχή και εμείς θέλουμε να σταματήσει, δεν θα πρέπει να του μιλάμε, αλλά απλώς να τον αγνοούμε. Αμέσως μόλις σταματήσει, σταματάμε και εμείς να τον αγνοούμε και αρχίζουμε να του δίνουμε χάδια. Με αυτόν τον τρόπο του δίνουμε να καταλάβει πως το ότι σταμάτησε να γαβγίζει έχει νόημα.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας