string(0) ""

10 πράγματα που καταλαβαίνουν μόνο όσοι έχουν γάτα

Στέλλα Πανοπούλου

31/08/2023

Photo: Shutterstock

Το να ζείτε μαζί με μια γάτα συνοδεύεται σίγουρα από ένα σύνολο ιδιαίτερων εμπειριών.

Η συμβίωση με γάτες φέρνει μαζί της μοναδικές στιγμές, κάποιες ενοχλητικές, άλλες ξεκαρδιστικές, αλλά σίγουρα όλες αξέχαστες. Πώς να το κάνουμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να καταλάβει μόνο όποιος/α έχει γάτα. Ας δούμε 10 ξεχωριστές εμπειρίες που μας ενώνουν με τους υπόλοιπους γατογονείς:

1. Απ’ την κορφή μέχρι τα νύχια μες στην τρίχα

Όλοι οι γατογονείς έχουν αναγκαστεί να ακολουθούν έναν άγραφο κανόνα: δεν φορούν μαύρα εκτός αν κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Εάν είστε κηδεμόνας γάτας πιθανότατα διαλέγετε τα ρούχα που θα φορέσετε βάσει του σε ποια φαίνονται λιγότερο οι τρίχες γιατί, αναπόφευκτα, γεμίζετε με αυτές απ’ την κορφή μέχρι τα νύχια. Αν έχετε πλέον αποδεχτεί τη θέα τριχωτών σύννεφων που αιωρούνται μέσα στο σπίτι μη νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, δεν είστε μόνος/η. Ζωή με γάτες σημαίνει ζωή με τρίχες, αλλά δεν θα την αλλάζατε με τίποτα!

2. Τη χαϊδεύετε και αυτή σας προσβάλει

Σας έχει τύχει ποτέ να χαϊδέψετε ή να φιλήσετε τη γάτα σας και αυτή κατευθείαν να γυρίσει από την άλλη και να καθαρίσει με τη γλώσσα της το σημείο που την αγγίξατε; Μια γάτα, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ευκολία, μπορεί να σας κάνει να συνηθίσετε την απόρριψη. Το σίγουρο είναι ότι δεν το εννοεί.

3. Σας φέρνει δώρα

Αν έχετε γάτα, τότε έχετε υπογράψει – εκούσια ή ακούσια – συμβόλαιο να βρίσκετε ανεπιθύμητα δωράκια στο χαλί, ή ακόμη και στο κρεβάτι σας. Έντομα, ποντίκια, ακόμη και νυχτερίδες, μπορεί να σας φέρει η γάτα σας, κρίνοντάς σας για άχρηστο κυνηγό και θέλοντας να βεβαιωθεί ότι δεν θα πεθάνετε από ασιτία.

4. Κάποιος σας δείχνει την αγάπη του με κουτουλιές

Είναι σίγουρα μοναδικό το συναίσθημα του να σας δείχνει ένα πλάσμα την αγάπη του κουτουλώντας εσάς και τα έπιπλα γύρω σας. Κι όμως, είμαστε τόσο συνηθισμένοι/ες σε αυτή την περίεργη συμπεριφορά, που δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε στοργή και ευγνωμοσύνη όταν η γάτα μας τρίβει το κεφάλι και τα μάγουλά της πάνω μας για να μας μαρκάρει με τη μυρωδιά της.

5. Οι άυπνες νύχτες με ένα μωρό γατάκι

Αν κάποτε κληθήκατε να μεγαλώσετε ένα μικρό γατάκι, τότε είναι πολύ πιθανό να σας φάνηκε σαν να έχετε ένα μωρό στο σπίτι. Κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, καθώς είχατε ένα μωρό στο σπίτι, και μάλιστα χώραγε στη χούφτα σας. Ένα μωρό ή έφηβο γατάκι έχει απίστευτη ενέργεια, ειδικά τις ώρες που θέλετε να κοιμηθείτε. Θέλει να παίξει, να περάσει χρόνο μαζί σας, και φυσικά να φάει τις πιο απίθανες ώρες της νύχτας. Η φροντίδα του είναι απαιτητική και συχνά μπορεί να σας γεμίζει με άγχος, αλλά το έντονο δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ σας και σας εξασφαλίζει τη φιλία μιας ζωής είναι αναντικατάστατο.

6. Ξυπνάτε με τον πισινό της στο πρόσωπό σας

Αν έχετε πλέον συνηθίσει το να ξυπνάτε με τον πισινό ενός ζωντανού πλάσματος πάνω στο πρόσωπό σας, τότε έχετε σίγουρα μια – ή παραπάνω – γάτες που σας αγαπούν πολύ και μπαίνουν δυναμικά στο οπτικό σας πεδίο για να ζητήσουν χάδια.

7. Φωνάζετε “μη!” ενώ βλέπετε το κινητό σας να πέφτει απ’ το τραπέζι

Πρόκειται για μια στιγμή την οποία σχεδόν όλοι/ες μπορούμε να φανταστούμε σε αργή κίνηση. Η γάτα σας σάς ρίχνει ένα βλέμμα για να δει αν την κοιτάτε, και μετά σπρώχνει αργά, βασανιστικά, και επιδεικτικά τα κλειδιά σας ή το ποτήρι με το νερό πέρα απ’ το χείλος του τραπεζιού. Με αυτή την συμπεριφορά η γάτα σας ζητά την προσοχή σας, ή απλά παίζει με το αντικείμενο, κάνοντας πάντα τον χρόνο να παγώνει πριν το μεγάλο “μπανγκ”.

8. Τη βρίσκετε στα πιο περίεργα μέρη

Της έχετε αγοράσει το πιο αναπαυτικό – και μάλλον όχι το φθηνότερο – κρεβάτι της αγοράς, αλλά η γάτα σας προτιμά να ξεκουράζεται μέσα σε μια χάρτινη κούτα, στον νιπτήρα, ή κοιτώντας σας από ψηλά, ανεβασμένη πάνω στην κάσα της πόρτας.

9. Η γκριμάτσα αηδίας – ή μήπως δεν είναι;

Άλλη μια περίπτωση που η γάτα σας σάς προσβάλει αναίσχυντα: αφού σκύβει για να μυρίσει το παπούτσι σας, σηκώνει το πρόσωπό της που έχει παγώσει σε μια έκφραση φαινομενικής αηδίας. Στην πραγματικότητα, ο αστείος μορφασμός με το ανοιχτό σώμα και την έκφραση απορίας ή ενόχλησης όταν η γάτα σας μυρίζει κάτι ενδιαφέρον, οφείλεται στο φαινόμενο που ονομάζεται απόκριση flehmen, και υποδεικνύει μάλλον ότι η γάτα σας αναλύει μια ασυνήθιστη μυρωδιά, παρά ότι την βρίσκει δυσάρεστη.

10. Χάδια και δαγκώματα

Η γάτα μπορεί να σας φαίνεται ένα σχετικά κυκλοθυμικό ζώο, καθώς δεν είναι σπάνιο να σας τρίβεται και να σας χαϊδεύεται, μόνο και μόνο για να αποφασίσει ξαφνικά να σας δαγκώσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η γάτα σας παθαίνει υπερδιέγερση από τα πολλά χάδια, όταν δηλαδή τα έντονα ερεθίσματα που λαμβάνει ξεπερνούν το όριο της αντοχής της, και τότε εκφράζει τη σύγχυσή της με επιθετικότητα.

Οι γάτες είναι υπέροχα και μοναδικά ζώα, και οι γατογονείς αποτελούν σίγουρα μια ιδιαίτερη κοινότητα με κοινές εμπειρίες και κώδικες επικοινωνίας.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα