Οι δύο ήχοι που στρεσάρουν περισσότερο τους σκύλους
Team Petmou
30/08/2023
Κάθε τετράποδος χνουδωτός φιλαράκος είναι μοναδικός. Με τη δική του ιδιαίτερη και χαριτωμένη προσωπικότητα. Για κάποια χαρακτηριστικά ευθύνεται το DNA του ενώ κάποια άλλα μπορούν να διαμορφωθούν κατά την ανατροφή και εκπαίδευσή του.
Μπορεί να μεγαλώσει η αυτοπεποίθησή του, η κοινωνικότητά του, να μικρύνουν οι φόβοι και τα άγχη του. Αλήθεια, όμως ποιοι είναι οι μεγάλοι του φόβοι και πώς μπορούμε να θωρακίσουμε το ζωάκι μας απέναντί τους;
Όταν μιλάμε για περιστατικά που μπορεί να προκαλούν φόβο στις αγαπημένες μας μουσούδες, η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη. Ωστόσο, αν γενικεύσουμε, τότε θα λέγαμε με βεβαιότητα ότι πολλοί σκύλοι έχουν έντονη αποστροφή στους ξαφνικούς και δυνατούς θορύβους, όπως οι καταιγίδες και τα πυροτεχνήματα. Αυτοί οι θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν φόβο και άγχος στα περισσότερα σκυλάκια. Ο δυνατός και απρόβλεπτος ήχος μιας βροντής ή των πυροτεχνημάτων μπορεί να τρομάξει και να στρεσάρει τους σκύλους, κάνοντάς τους να κρύβονται, να τρέμουν ή να αναζητούν παρηγοριά στους κηδεμόνες τους.
Ο φόβος των ήχων, γνωστός παγκοσμίως και ως noise phobia, είναι μια αρκετά οδυνηρή κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πολλοί σκύλοι. Αυτός ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: από ήπιο άγχος έως σοβαρές αντιδράσεις πανικού. Ανάμεσα στην πληθώρα των ερεθισμάτων που μπορούν να προκαλέσουν φόβο στους σκύλους, οι δυνατοί και ξαφνικοί θόρυβοι ξεχωρίζουν ως οι πιο σημαντικοί. Οι καταιγίδες και τα πυροτεχνήματα, πιο συγκεκριμένα, είναι οι διαβόητοι ένοχοι που συχνά προκαλούν έντονο φόβο στα σκυλάκια μας.
Κατανόηση του φόβου
Η αίσθηση της ακοής στους σκύλους είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε ήχους που οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιληφθούν καν. Σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι ακούνε ήχους πάνω από 0 ντεσιμπέλ, ενώ οι σκύλοι από -15. Οι δυνατοί θόρυβοι λοιπόν, όπως οι κεραυνοί ή τα πυροτεχνήματα, πέρα από ψυχικά επηρεάζουν και σωματικά τους σκύλους λόγω της οξείας ακουστικής τους αντίληψής τους. Η απρόβλεπτη φύση αυτών των ήχων, σε συνδυασμό με την έντασή τους, πυροδοτεί μια αντίδραση φόβου η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στο ένστικτο επιβίωσης των αγαπημένων μας τετράποδων. Οι σκύλοι μπορεί να αντιληφθούν τέτοιους ήχους ως πιθανές απειλές, κάτι που τους οδηγεί σε κατάσταση άγχους και αναζήτηση ασφάλειας.
Εκδηλώσεις του φόβου
Ένας σκύλος που φοβάται τους δυνατούς ήχους μπορεί να επιδείξει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών. Ορισμένοι μπορεί να προσπαθήσουν να κρυφτούν σε στενούς και μικρούς χώρους, ενώ άλλοι μπορεί να τρέμουν, να λαχανιάζουν υπερβολικά ή να βηματίζουν νευρικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι σκύλοι μπορεί να εκδηλώσουν απρόβλεπτη συμπεριφορά (με φόβο ακόμη και να τραυματιστούν) καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από την πηγή του θορύβου. Δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητούν παρηγοριά και ανακούφιση στους κηδεμόνες τους για όσο διαρκούν αυτοί οι ήχοι -και για ώρες μετά.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πληροφορίες για να βοηθήσετε τον σκύλο σας σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο: Δημιουργήστε έναν άνετο και ήσυχο χώρο όπου ο σκύλος σας μπορεί να «κρυφτεί» όταν είναι αγχωμένος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα crate ή ένας χώρος σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Φτιάξτε τον άνετο τοποθετώντας εκεί ένα κουβερτάκι και παιχνίδια.
Εκπαίδευση συμπεριφοράς: Η σταδιακή απευαισθητοποίηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Εισάγετε τους ήχους που προκαλούν φόβο σε χαμηλή ένταση και συνδυάστε τους με θετικές εμπειρίες, όπως λιχουδιές ή παιχνίδι. Αυξήστε σταδιακά την ένταση με την πάροδο του χρόνου καθώς ο σκύλος σας θα γίνεται όλο και πιο χαλαρός.
Μουσική που καλύπτει τους ήχους: Βάλτε χαλαρωτική μουσική ή λευκό θόρυβο για να καλύψετε τους ήχους που προκαλούν φόβο.
Συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες: Εάν ο φόβος του σκύλου σας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αναζητήστε καθοδήγηση από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Οι ειδικοί μπορούν να σας συστήσουν τεχνικές και, εάν είναι απαραίτητο, φάρμακα για τη διαχείριση του άγχους.
Μείνετε ήρεμοι: Οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα του κηδεμόνα τους. Κατά τη διάρκεια δυνατών ήχων, παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι για να βοηθήσετε το σκύλο σας να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ποτέ μην τιμωρείτε τη φοβισμένη συμπεριφορά: Η τιμωρία μπορεί να επιδεινώσει το φόβο. Αντ’ αυτού, καθησυχάστε και παρηγορήστε όσο μπορείτε τον σκύλο σας ώστε να νιώσει ασφαλής.