string(0) ""

17 άγνωστες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα χρυσόψαρα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

30/08/2023

Photo: Unsplash

Τελικά τα χρυσόψαρα έχουν «μνήμη χρυσόψαρου»; Πόσο μεγάλα μπορούν να γίνουν; Πέφτουν σε χειμερία νάρκη;

Τα χρυσόψαρα αν και είναι τα δημοφιλέστερα κατοικίδια στον κόσμο – πωλούνται κάθε χρόνο πάνω από 480 εκατομμύρια – υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες και άγνωστες πληροφορίες για εκείνα, ακόμα και στα άτομα που έχουν σπίτι τους ενυδρείο με ένα, δύο ή και παραπάνω χρυσόψαρα.

Υπάρχουν μύθοι και ανακρίβειες που κυκλοφορούν χρόνια, οπότε σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να «αποκαταστήσουμε» το όνομά τους.

1. Δεν χρειάζονται πολύ φαγητό

Τα χρυσόψαρα, είναι αρκετά ανθεκτικά στην πραγματικότητα. Σκεφτείτε ότι μπορούν να αντέξουν χωρίς φαγητό πάνω από τρεις εβδομάδες, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήστε τόσο καιρό χωρίς τροφή.

2. Είναι ένδειξη φιλίας

Το να χαρίζεις σε κάποιον χρυσόψαρο είναι ένδειξη φιλίας. Σε ορισμένους πολιτισμούς, τα χρυσόψαρα θεωρούνται ότι προσφέρουν ευημερία και πλούτο. Είναι καλό φενγκ σούι και φέρνουν τύχη στο σπίτι που βρίσκονται.

3. Μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα

Μπορεί να σκέφτεστε ότι πρόκειται για μικρά ψαράκια, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα. Το μεγαλύτερο χρυσόψαρο στον κόσμο, ήταν τόσο μεγάλο όσο μια γάτα. Ένα χρυσόψαρο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20-25 εκατοστά, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι όλα τόσο μικροσκοπικά όσο είναι το μικρό μας δαχτυλάκι.

4. Είναι αρκετά ομιλητικά

Αυτά τα πλάσματα δεν είναι και τόσο ήσυχα όσο νομίζετε. Επικοινωνούν τα συναισθήματά τους μέσω ανεπαίσθητων ήχων, κάτι σαν γουργούρισμα, ροχαλητό ή βουητό. Αυτοί οι ήχοι ακούγονται ακόμα και όταν τρώνε, για να δηλώσουν την ικανοποίησή τους.

5. Υπάρχουν διάφορα είδη

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη χρυσόψαρων. Καθένα έχει διαφορετικό χρώμα, σχήμα πτερυγίου και διαφορετικά μάτια. Βέβαια, αν και υπάρχουν τόσα πολλά είδη, τελικά κατατάσσονται μόνο σε 15 κατηγορίες.

6. Τα αρσενικά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά

Κατά τις περιόδους της αναπαραγωγής, τα αρσενικά χρυσόψαρα εμφανίζουν κηλίδες στα βράγχια έτσι ώστε να εντυπωσιάσουν και να δελεάσουν τα θηλυκά. Μάλιστα πιστεύεται ότι όσο ωριμάζει το αρσενικό τόσο πιο περίτεχνες είναι αυτές οι πιτσιλιές.

7. Έχουν τα μάτια τους πάντα ανοιχτά

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, όμως συμβαίνει. Τα χρυσόψαρα έχουν μόνιμα τα μάτια τους ανοιχτά ακόμα και όταν κοιμούνται. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν βλέφαρα. Είναι λίγο ανατριχιαστικό αλλά ταυτόχρονα αξιοθαύμαστο.

8. Βλέπουν πολλά χρώματα

Τα χρυσόψαρα μπορούν να δουν ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων από ότι οι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, τα χρυσόψαρα βλέπουν τα χρώματα γύρω τους πιο έντονα και ζωηρά από ότι εμείς. Αν και βλέπουν περισσότερα χρώματα, η όρασή τους δεν είναι τόσο καλή όσο η δική μας. Επιπλέον, έχουν ένα τυφλό σημείο μπροστά τους, λόγω της θέσης που είναι τοποθετημένα τα μάτια τους.

9. Δεν έχουν στομάχι

Όχι, τα χρυσόψαρα δεν έχουν στομάχι. Έχουν όμως ένα αρκετά μακρύ έντερο, το οποίο είναι αρμόδιο για την πέψη της τροφής.

10. Η επιβίωση τους εξαρτάται από την όσφρηση τους

Για να μπορέσουν να επιβιώσουν, έχουν αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση της όσφρησης, για να βρίσκουν την τροφή τους στα βάθη της θάλασσας οπότε η μύτη τους, τους δείχνει το δρόμο. Οι μύτες τους φιλτράρουν το νερό μέσα και έξω και τα σωματίδια μεταδίδουν πληροφορίες στους υποδοχείς όσφρησης του χρυσόψαρου.

11. Πέφτουν σε χειμερία νάρκη

Αντιμετωπίζουν το κρύο, όπως ακριβώς κάνουν και οι αρκούδες – πέφτοντας δηλαδή σε χειμερία νάρκη. Τα χρυσόψαρα ευδοκιμούν σε θερμότερες θερμοκρασία, οπότε έχουν αναπτύξει αυτόν τον μηχανισμό για να επιβιώσουν.

12. Μνήμη χρυσόψαρου

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι κάποιος έχει «μνήμη χρυσόψαρου». Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για αβάσιμη πληροφορία και έναν ευρέως διαδεδομένο μύθο. Για να διαψεύσουν λοιπόν αυτή την ανακρίβεια, Ισραηλινοί επιστήμονες διεξήγαγαν ένα πείραμα εκπαιδεύοντας τα ψάρια να ανταποκρίνονται σε έναν ήχο κουδουνιού, το οποίο σηματοδοτεί την ώρα του φαγητού. Τα χρυσόψαρα εξακολουθούσαν να θυμούνται αυτό το κόλπο πολλούς μήνες αργότερα, αφού απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

13. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα

Αυτά τα όμορφα ψαράκια προσαρμόζονται πολύ καλά στο περιβάλλον τους και μετατρέπουν το χρώμα τους σε ωχρό λευκό όταν το φως του ήλιου είναι περιορισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου βοηθά τα χρυσόψαρα να παράγουν χρωστικές ουσίες δίνοντας το εκάστοτε χρώμα στο δέρμα τους. Χωρίς αυτό, το χρώμα τους μετατρέπεται σε λευκό.

14. Μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια

Παρόλο που είναι πιο οικονομικό να έχει κάποιος ψάρι από ότι σκύλο ή γάτα, μπορεί το πορτοκαλί σας χρυσόψαρο να ζήσει μέχρι τα βαθιά σας γεράματα. Ορισμένα χρυσόψαρα μπορεί να ζήσουν πάνω από 40 χρόνια. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τη σωστή φροντίδα και περιποίησή τους.

15. Μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπό μας

Εκτός από διάφορα χρώματα και σχήματα, τα χρυσόψαρα είναι ικανά να αναγνωρίσουν και το πρόσωπό μας. Με μνήμη που μπορεί να ξεπεράσει τους 6 μήνες, τα χρυσόψαρα είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους κύριους φροντιστές τους αλλά και τους συχνούς επισκέπτες.

16. Αγόρι ή κορίτσι;

Τα θηλυκά χρυσόψαρα είναι πιο στρουμπουλά, ενώ τα αρσενικά είναι πιο λεπτά και έχουν μακρύτερα και πιο μυτερά πτερύγια. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, τα αρσενικά αναπτύσσουν και κάποιες κηλίδες όπως αναφέραμε παραπάνω.

17. Είναι μουσικόφιλα

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία, τα χρυσόψαρα είναι ικανά να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της μουσικής του Stravinsky και του Μπαχ. Οπότε αν έχετε χρυσόψαρο, να ξέρετε ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τις μουσικές σας επιλογές.

Ποιος να φανταζόταν λοιπόν ότι αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα είναι τόσο συναρπαστικά;

Σχετικά άρθρα

Ο Έλληνας Garfield υπάρχει και σας τον παρουσιάζουμε

6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε ότι φοβίζουν τη γάτα σας

Topetmou σας περιμένει 5 & 6 Οκτωβρίου στο Vegan Life Festival