Οι περίφημες γάτες του Αιγαίου – Ιστορία και χαρακτηριστικά
Στέλλα Πανοπούλου
29/08/2023
Λίγα πράγματα θυμίζουν Ελλάδα όσο η Κυκλαδίτικη αισθητική.
Βουκαμβίλιες, εκκλησάκια, τιρκουάζ παράθυρα, ασβεστωμένα σπίτια, και φυσικά, γάτες που αράζουν στη περβάζια των παραθύρων και ζητούν να φάνε ψάρι από τους θαμώνες των ταβερνών. Εσείς γνωρίζατε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη φυλή γατών που εντοπίζεται στα νησιά του Αιγαίου, και μάλιστα είναι η μοναδική Ελληνική φυλή γάτας; Εάν στο μυαλό σας έρχεται η εικόνα μιας φουντωτής γάτας με διάφορους χρωματισμούς και έξυπνα μάτια, τότε μάλλον θα την ξέρετε: πρόκειται για την υπέροχη γάτα του Αιγαίου. Ποια είναι, λοιπόν, η περίφημη νησιώτισσα;
Προέλευση και Ιστορία
Όπως γράφει ο Tsitsosthecat και σύμφωνα με τον Θεόδωρο Φραγκογιό, ιδρυτή της Λέσχης Γάτας του Αιγαίου, η οποία επιδιώκει να διασώσει, να διαδώσει, και να αναγνωριστεί διεθνώς η μοναδική ελληνική φυλή γάτας, η όμορφη Κυκλαδίτισσα καταγράφηκε επίσημα για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Αντώνη Κασταμωνίτη. Υπολογίζεται, όμως, ότι υπάρχει εδώ και περίπου 250 χρόνια στη χώρα μας. Πρόκειται για μία γάτα που εμφανίστηκε αρχικά στα νησιά των Κυκλάδων με φυσικό τρόπο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Είναι συγγενής της τούρκικης γάτας βαν, η οποία ήρθε στην Ελλάδα μαζί με πρόσφυγες και, ζευγαρώνοντας με ντόπιες γάτες, οδήγησε στην εμφάνιση αυτής της ιδιαίτερης φυλής.
Εμφάνιση
Η συγκεκριμένη φυλή γάτας παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ημιμακρύτριχη, μυώδης, δυνατή, μεσαίου μεγέθους, συνήθως με φουντωτή ουρά, στρογγυλά πόδια, και δυνατό σαγόνι. Τα αυτιά της έχουν πλατιά βάση και στρογγυλεμένες άκρες, και καλύπτονται από τρίχωμα. Τα μάτια της μπορεί να είναι πράσινα, μπλε, κίτρινα, ή παράταιρα χρωματισμένα, σε αμυγδαλωτό σχήμα και ελαφρώς σχιστά. Το τρίχωμά τους εμφανίζεται σε όλους τους χρωματισμούς, μονόχρωμο, δίχρωμο ή τρίχρωμο, με ραβδώσεις ή στίγματα. Το λευκό είναι συνηθισμένο στους διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η μοναδικές περιπτώσεις οι οποίες σίγουρα δεν είναι καθαρόαιμες γάτες Αιγαίου, είναι οι γάτες με πιο σκούρα άκρα π.χ. αυτιά, μύτη, πόδια, ουρά, όπως είναι ο τυπικός χρωματισμός της γάτας του Σιάμ.
Χαρακτήρας
Οι υπέροχες βασίλισσες του Αιγαίου είναι εξημερωμένες εδώ και αιώνες, και τα πηγαίνουν πολύ καλά με τους ανθρώπους. Είναι έξυπνες, ενεργητικές, και επικοινωνιακές, καθώς για χρόνια συμβίωναν αρμονικά με τους ψαράδες στις ακροθαλασσιές, ζητώντας τους τροφή. Κυνηγούν σαμιαμίδια και τρίβονται στις γάμπες ντόπιων και τουριστών, περιτριγυρίζουν τις γλάστρες με τους βασιλικούς και μαζεύονται σε σκαλάκια για να… κουτσομπολέψουν τους γείτονες. Ιδιαίτερα κοινωνικές αλλά και ανεξάρτητες, αφού μπορούν να επιβιώνουν στους δύσκολους και μοναχικούς χειμώνες των νησιών. Φυσικά, τα πηγαίνουν καλά με το νερό και λατρεύουν το ψάρι.
Φροντίδα
Λόγω της φυσικής εξέλιξής τους χωρίς την παρέμβαση των ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές από άποψη υγείας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και καλλωπισμό πέρα από ένα καλό καθημερινό βούρτσισμα.
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί επισήμως και διεθνώς αυτή η μοναδική Ελληνική φυλή. Όσες και όσοι από εσάς έχετε στη ζωή σας μια γάτα Αιγαίου, δώστε της σήμερα λίγη αγάπη – και ίσως λίγο ψάρι, με προσοχή! – και από εμάς!