string(0) ""

Καλεσμένοι στο σπίτι με αλλεργία στην γάτα σας: Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

05/09/2023

Photo: Shutterstock

Πρόκειται να φιλοξενήσετε τους αγαπημένους φίλους αλλά δυστυχώς έχουν αλλεργία στην φουντωτή σας γάτα; Πώς μπορείτε να κάνετε αυτή την συνύπαρξη πιο ομαλή;

Μπορεί οι καλεσμένοι σας να λατρεύουν την γάτα σας αλλά κάθε φορά που είναι στον ίδιο χώρο μαζί της να εμφανίζουν ενοχλητικά συμπτώματα. Το συχνό φτέρνισμα, ο ξηρός βήχας, ο ερεθισμός των ματιών, ο έντονος κνησμός και τα δερματικά εξανθήματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που πιθανώς να εμφανιστούν.

Η αλλεργία στην γάτα είναι πολύ συχνή αλλεργία σε ζώο, όμως αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι δεν προκαλείται από το τρίχωμά της. Οι γάτες παράγουν μια σειρά από πρωτεΐνες στις οποίες αντιδρούν οι άνθρωποι. Μία τέτοια πρωτεΐνη είναι και η Fel d 1 η οποία ευθύνεται για τα περισσότερα συμπτώματα στους ανθρώπους με αλλεργία στις γάτες.

Βρίσκεται στο σάλιο, στους σμηγματογόνους αδένες, στους πρωκτικούς αδένες, στο δέρμα και στο τρίχωμά τους. Καθώς οι γάτες είναι πολύ επιμελείς με την περιποίησή τους, μεταφέρουν τα αλλεργιογόνα με το σάλιο τους στο τρίχωμα και τα επιθήλιά τους και έτσι αυτά αιωρούνται σε όλο το σπίτι. Επιπλέον κάθε γάτα παράγει διαφορετική ποσότητα αλλεργιογόνων, ή ακόμα και η ίδια γάτα παράγει διαφορετική ποσότητα ανά περιόδους οπότε τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν θα είναι ανάλογα της ποσότητας αυτής.

Επομένως, αν και δεν υπάρχει τρόπος οι καλεσμένοι σας να απαλλαγούν από την αλλεργία τους αλλά υπάρχουν τρόποι η διαμονή τους να γίνει πιο άνετη.

● Αρχικά καθαρίστε πολύ σχολαστικά όλο σας το σπίτι. Μια ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο καθαρισμού HEPA μπορεί να περιορίσει τα αλλεργιογόνα έως και 90%. Τα συγκεκριμένα φίλτρα καθαρισμού φιλτράρουν τον αέρα μέσα από μια ειδική συσκευή η οποία παγιδεύει το νεκρό δέρμα, το τρίχωμα, την σκόνη και τα διάφορα αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να μειώσουν σημαντικά ότι προκαλεί αλλεργία.

● Χρήσιμη θα φανεί και η εγκατάσταση ειδικού φίλτρου καθαρισμού του αέρα ιδίως στο δωμάτιο των καλεσμένων σας.

● Καλό θα ήταν να πλύνετε τις κουρτίνες του σπιτιού, πάνω στις οποίες συγκεντρώνεται πολλή σκόνη, τρίχες και αλλεργιογόνα, σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο.

● Αν έχετε χαλιά, προσπαθήστε να τα αφαιρέσετε καθώς μεγάλο μέρος του τριχώματος της γάτας σας και της σκόνης παγιδεύεται εκεί και μπορεί να κάνει τα συμπτώματα ακόμα πιο έντονα.

● Αερίστε και καθαρίστε καλά το δωμάτιο που θα φιλοξενήσετε τους αγαπημένους σας. Αλλάξτε τα σκεπάσματα, αφού τα έχετε πλύνει σε υψηλή θερμοκρασία για να έχουν καταστραφεί τα περισσότερα αλλεργιογόνα και ακάρεα. Επιπλέον, κρατήστε μακριά για λίγο καιρό την αγαπημένη σας γάτα από το συγκεκριμένο δωμάτιο.

● Αποφύγετε να έχετε αρωματικά κεριά καθώς και αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

● Χτενίστε την αγαπημένη σας γάτα με ειδική χτένα ώστε να αφαιρεθούν οι νεκρές τρίχες τόσο από την επιφάνεια όσο και από το υπόστρωμα της γούνας της.

● Μπορείτε επίσης αν θέλετε να κάνετε μπάνιο την γάτα σας με ειδικό σαμπουάν ώστε και πάλι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερο νεκρό τρίχωμα.

● Ο καλεσμένος σας πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια του εάν αγγίζει την γάτα σας.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να εξαλείψετε την αλλεργία στις γάτες, παρά μόνο να την κάνετε πιο ανεκτή. Καλό θα ήταν αν κάποιος καλεσμένος σας έχει έντονα συμπτώματα αλλεργίας, να μιλήσει με τον γιατρό του ώστε να λάβει φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αλλεργίας να αποφύγει την επίσκεψη στο σπίτι σας με την αγαπημένη σας γατούλα.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια