string(0) ""

Τι πρέπει να κάνετε αν υιοθετήσατε ένα πολύ φοβικό γατάκι

Μυρτώ Τζώρτζου

29/08/2023

Photo: Shutterstock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια ενήλικη γάτα μπορεί να φοβάται. Ο φόβος υπάρχει λόγω διαφόρων, συνήθως άσχημων, εμπειριών στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ζώου. Αν όμως το ζώο δείξει ξαφνικά φόβο, αυτό συνήθως οφείλεται σε μια αλλαγή στο περιβάλλον του ή σε μια πρόσφατη τραυματική εμπειρία.

Ωστόσο, με ένα νεαρό γατάκι τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να φοβάται είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστούν. Και αυτό γιατί συχνά δεν γνωρίζουμε το ιστορικό του. Αν και εσείς έχετε υιοθετήσει ένα φοβικό γατάκι, δείτε κάποια πράγματα που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ώστε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους του και να ζήσετε μαζί μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

Λόγοι που το γατάκι μου είναι πολύ φοβισμένο

Αν και μπορεί να είναι λογικό τα γατάκια όταν μπαίνουν για πρώτη φορά σε ένα νέο σπίτι να είναι λίγο φοβισμένα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να είναι και πολύ φοβισμένα. Ένα υγιές γατάκι που έχει περάσει το σωστό χρόνο με τη μητέρα του και τους συνομήλικούς του θα πρέπει να προσαρμοστεί μετά από λίγο καιρό. Αν όμως αυτό παραμένει πολύ φοβισμένο, αυτό πιθανόν να οφείλεται σε:

Ελλιπή κοινωνικοποίηση: Η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία ενός ζώου. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία το γατάκι μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά με άλλες γάτες, ανθρώπους, ακόμη και με άλλα ζώα. Αν δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένο, δεν θα έχει μάθει βασικά όρια που του επιτρέπουν να ζει αρμονικά με άλλα ζώα.

Απομάκρυνση από τη μητέρα του πολύ νωρίς: Ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα γατάκι δεν είναι σωστά κοινωνικοποιημένο είναι επειδή έχει απομακρυνθεί πολύ νωρίς από τη μητέρα του. Ο δεσμός μεταξύ μητέρας και γατιού είναι ζωτικής σημασίας και δεν εξασφαλίζει απλώς τις σωματικές του ανάγκες. Τα γατάκια χρειάζονται τη συναισθηματική ασφάλεια που τους προσφέρει η μητέρα τους. Συχνά, αν απομακρυνθούν από τη μητέρα τους, απομονώνονται και από τα αδέρφια τους, και έτσι εμποδίζεται η περαιτέρω κοινωνικοποίησή τους.

Άλλα κατοικίδια: Αν έχουμε και άλλα ζώα στο σπίτι, ακόμη και αν είναι φιλικά και κοινωνικά, ενδέχεται να εκφοβίσουν το νέο γατάκι. Και ενώ αυτό πρέπει να μάθει να μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα ζώα, κάποια ίσως έχουν πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία.

Τραύμα: Αν και δεν πιστεύουμε ότι ένα γατάκι έχει ζήσει πολλά στη σύντομη ζωή του, εντούτοις οποιαδήποτε τραυματική εμπειρία έχει βιώσει πριν έρθει σε εσάς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του. Τραύμα υπάρχει συχνά σε γατάκια που έχουν εγκαταλειφθεί, παραμεληθεί ή κακοποιηθεί. Ένα γατάκι που απομακρύνεται πολύ νωρίς από τη μητέρα του, όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι από μόνο του ένα είδος τραύματος.

Παιδιά: Όπως συμβαίνει και με την ύπαρξη άλλων κατοικίδιων ζώων, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, τα οποία μπορεί να δημιουργούν φόβο στο μικρό γατάκι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί τα δικά τους όρια.

Και ενώ το κάθε γατάκι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση ώστε να βοηθηθεί στις φοβίες του, υπάρχουν κάποια γενικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.

Γνωριμία με το νέο γατάκι

Όταν φέρνουμε ένα γατάκι στο σπίτι μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Όταν είναι νεογέννητο, για τα πάντα έχει φροντίσει η μητέρα του φτιάχνοντας μια φωλιά για αυτό και τα αδέρφια του. Η φωλιά αυτή είναι ένας μικρός και προστατευτικός κόσμος που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του εκείνη τη στιγμή. Μετά τον απογαλακτισμό, ο χρόνος αυτός τελειώνει και η μητέρα θα αρχίσει να διώχνει τα μικρά από τη φωλιά ώστε να μπορούν να φροντίζουν μόνα τον εαυτό τους.

Η γάτα είναι εξημερωμένο ζώα συντροφιάς. Από τον ασφαλή κόσμο με τη μητέρα και τα αδέλφια της έρχεται στο δικό μας περιβάλλον. Δεν έχει πια γύρω της ζώα του είδους της (εκτός αν υπάρχουν ήδη γάτες στο σπίτι μας), αλλά αντίθετα πρέπει να συνυπάρξει με ανθρώπους και τα υπόλοιπα κατοικίδια που μπορεί να φροντίζουμε. Αυτό είναι ένα μικρό σοκ για αυτή.

Επειδή όμως ο χαρακτήρας τους πλάθεται εύκολα, αν τους φερόμαστε καλά και ικανοποιούμε τις ανάγκες τους, θα καταφέρουν να προσαρμοστούν χωρίς πρόβλημα στο νέο τους περιβάλλον. Έτσι μπορεί το γατάκι σας να φαίνεται φοβισμένο, αλλά δεν θα είναι πολύ φοβισμένο. Θα είναι περισσότερο περίεργο και θα θελήσει να εξερευνήσει το νέο του σπίτι.

Όμως δεν είναι μόνο το γατάκι που θα γνωρίσει εμάς. Είμαστε και εμείς που θα πρέπει να γνωρίσουμε αυτό το μικρό πλασματάκι που μπήκε στη ζωή μας. Κάποια ζώα μπορεί να είναι τολμηρά και ανέμελα, ενώ άλλα μπορεί να είναι νευρικά και πιο φοβισμένα, ακόμη και αν έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες.

Όταν λοιπόν φέρνουμε ένα γατάκι σε ένα νέο σπίτι, πρέπει να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που μπορεί να το κάνουν να φοβηθεί. Πρέπει να μένουμε μαζί του ώστε να συνηθίσει την παρουσία μας, χωρίς να το πιέζουμε να κάνει πράγματα. Αφήστε αυτό να έρθει σε εσάς με την ησυχία του και όταν νιώσει άνετα. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο ή πολύ χρόνο.

Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος

Αν το γατάκι σας είναι φοβισμένο, μπορεί να υπάρχουν πράγματα στο περιβάλλον που το κάνουν να αισθάνεται ανασφάλεια. Και η ανασφάλεια γεννά φόβο. Αν για παράδειγμα ακούμε πολύ δυνατά μουσική ή φωνάζουμε όλη μέρα, είναι λογικό το ζώο να αισθάνεται φοβισμένο. Ωστόσο, πολλά γατάκια μπορούν να συνηθίσουν ακόμα και τους δυνατούς θορύβους με το σωστό χειρισμό που σημαίνει θετική-και μόνο- εκπαίδευση.

Εμείς από την άλλη πρέπει να είμαστε διακριτικοί απέναντι στην εξερευνητική τους φύση. Τα γατάκια θα θέλουν να γνωρίσουν το περιβάλλον τους, να μαρκάρουν την περιοχή τους και να νιώσουν ασφαλή στο χώρο τους. Αν υπάρχουν μέρη που κρύβουν κίνδυνο για αυτά, τότε πρέπει να τα κρατήσουμε μακριά από εκεί.

Ένα γατάκι, όπως είπαμε, μπορεί να φοβάται και λόγω παιδιών που μπορεί να ζουν στο σπίτι. Ή λόγω άλλων κατοικίδιων ζώων. Αν έχετε σκύλο, σαύρα ή παπαγάλο, να θυμάστε ότι δεν θα μπορέσουν να τα πάνε καλά όλα τα ζώα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πριν υιοθετήσουμε ένα γατάκι και το φέρουμε σπίτι μας.

Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, θα πρέπει καταρχήν το γατάκι να έχει το δικό του ασφαλή χώρο. Θα δείτε ότι οι γάτες κρύβονται σε σκοτεινά μέρη όταν φοβούνται γιατί θέλουν να νιώσουν ασφάλεια. Αν δεν παρέχουμε στο γατάκι κάποιο μέρος για να ξεκουραστεί όταν χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια, θα στρεσαριστεί και θα φοβηθεί.

Τέλος το να έχει ένα γατάκι πράγματα να κάνει είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που το βοηθάει να αισθάνεται ήσυχο και χαλαρό. Αυτό δεν σημαίνει να έχει μόνο τα παιχνίδια του αλλά να ασχολούμαστε και εμείς μαζί του. Χωρίς φωνές και τιμωρίες. Η θετική προσέγγιση των πραγμάτων θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μην αναπτύξει άλλους.

Πώς να βοηθήσετε ένα πολύ φοβισμένο ζώο

Μόλις γνωρίσουμε το νέο μέλος του σπιτιού και δούμε γενικά πώς αντιδράει, τότε πρέπει και εμείς να αντιδρούμε ανάλογα. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να το καθησυχάζουμε σε ό,τι και αν προκύψει.
Βέβαια αν το γατάκι είναι πολύ φοβισμένο μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και άλλα πράγματα για να το βοηθήσουμε.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να δημιουργήσουμε για το ζώο μας μια σταθερή ρουτίνα, που σημαίνει ότι αυτό δεν θα ανησυχεί για καμία από τις βασικές ανάγκες φροντίδας του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ταΐζουμε σε σταθερά τακτά χρονικά διαστήματα με τη σωστή διατροφή για τις ατομικές του ανάγκες. Η ρουτίνα είναι κάτι πολύ βασικό για τις γάτες καθώς τη λατρεύουν.

Αν όμως το γατάκι εξακολουθεί να είναι πολύ φοβισμένο, τότε ίσως χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στον κτηνίατρο. Εκείνος θα το εξετάσει και θα μπορέσει να μας συμβουλεύσει.

Κάποιες φορές το τραύμα ή οι προηγούμενες εμπειρίες του ζώου να ήταν τόσο άσχημα, ώστε να χρειάζεται να πάρει κάτι για να το βοηθήσει κάποιον καιρό στην καθημερινότητά του. Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να δώσουμε ανθρώπινα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άγχους του. Μπορούμε όμως να δώσουμε φυσικές θεραπείες, όπως είναι το catnip ή η βαλεριάνα. Ωστόσο, αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρά και θα λειτουργήσουν μόνο για ορισμένες περιόδους και όχι για το γενικευμένο άγχος. Για αυτό, σε αυτή την περίπτωση, οι συμβουλές ενός εκπαιδευτή θα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες.
Για το τέλος πρέπει να πούμε ότι όταν φέρνουμε ένα νέο πλάσμα στο σπίτι μας, δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση να εγκλιματιστεί αμέσως στο νέο αυτό περιβάλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται αρκετή υπομονή και θετική ενίσχυση. Και άπειρη αγάπη.

Σχετικά άρθρα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Τι να κάνετε όταν η μία γάτα σας κάνει bullying στην άλλη

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας