string(0) ""

10 φυλές σκύλων που μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα

Στέλλα Πανοπούλου

29/08/2023

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι δεν ονομάζονται τυχαία οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

Πρόκειται για μαγικά ζώα με τρομερή εξυπνάδα, τρυφερότητα, και τη δυνατότητα να δεθούν ολοκληρωτικά με τους κηδεμόνες τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν θελήσει κάποια στιγμή έναν σκύλο, και αν τον απέκτησαν σίγουρα τους άλλαξε τη ζωή.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στο εξής σενάριο: ονειρεύεστε να έχετε ένα σκυλάκι, αλλά μένετε σε διαμέρισμα. Είναι, τελικά, η γάτα η μόνη λύση;

Και όμως, όχι. Παρότι πολλοί άνθρωποι που μένουν σε διαμερίσματα επιλέγουν κάποιο κατοικίδιο, ή το αποφεύγουν τελείως, υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές σκύλων που μπορούν να ζήσουν ικανοποιητικά σε διαμέρισμα – φυσικά με κάποιες προϋποθέσεις, όπως το να πηγαίνουν βόλτες όσο συχνά χρειάζεται, και να έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, ώστε να μην βαριούνται. Αυτές είναι ανάγκες για κάθε σκύλο, ανεξαρτήτου φυλής. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρο πως οι φυλές που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας είναι πιο κατάλληλες για να ζήσουν μέσα σε ένα διαμέρισμα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1) Κυνηγόσκυλο Basset

Τα basset είναι μια αξιολάτρευτη φυλή σκύλων με μέτρια επίπεδα ενέργειας τα οποία μειώνονται σταδιακά όσο ο σκύλος μεγαλώνει σε ηλικία. Χρειάζονται μία με δύο καθημερινές βόλτες αλλά, πέρα απ’ αυτό, δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη άσκηση.

2) Bulldog

Τα bulldog μεσαίου μεγέθους έχουν μέτρια επίπεδα ενέργειας. Έχουν ανάγκη από συστηματική άσκηση, αλλά δεν αντέχουν την πολλή κούραση. Αρκούν μία ή δύο καθημερινές βόλτες και κάποια παιχνίδια. Πρόκειται για ιδιαίτερα πιστούς συντρόφους, που γενικά δεν κάνουν φασαρία – αν εξαιρέσει κανείς το ροχαλητό.

3) Maltese

Τα maltese είναι από τις πιο αξιαγάπητες φυλές μικρόσωμων σκύλων. Είναι παιχνιδιάρικα και πολύ φιλικά, με περιορισμένες ανάγκες άσκησης. Τους αρκούν μία ή δύο βόλτες την ημέρα, και λίγη ώρα παιχνιδιού. Συγκριτικά με άλλες μικρόσωμες φυλές, τα maltese δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδη. Είναι ήρεμα σκυλιά του καναπέ και της αγκαλιάς.

4) Chihuahua

Τα chihuahua δεν είναι σαν τα υπόλοιπα σκυλάκια αυτής της λίστας, καθώς τα επίπεδα ενέργειάς τους κυμαίνονται μεταξύ μέτριου και υψηλού. Πολλά chihuahua, μάλιστα, γαβγίζουν αρκετά. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ο λόγος για τον οποίο τα chihuahua είναι κατάλληλα για διαμέρισμα, είναι κυρίως το μικρό τους μέγεθος, λόγω του οποίου δεν χρειάζεται να μένουν σε μεγάλο χώρο.

5) Γαλλικό bulldog

Τα γαλλικά bulldog δεν χρειάζονται παρά μία βόλτα την ημέρα για να παραμείνουν σε φόρμα. Είναι αγαπησιάρικα, μικρά σε μέγεθος, με γλυκές φατσούλες και χωρίς πολύ γάβγισμα.

6) Bichon Frise

Τα bichons, παρότι είναι μικρά σε μέγεθος, δεν γαβγίζουν ιδιαίτερα και δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από καθημερινό παιχνίδι και μία με δύο βόλτες. Είναι πιστά, χαρούμενα και αξιολάτρευτα.

7) King Charles Cavalier Spaniel

Τα King Charles Cavalier Spaniel είναι χαρωπά σκυλάκια με μέτρια επίπεδα ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται καθημερινά βόλτες και παιχνίδι, αλλά το πιο σημαντικό για εκείνα είναι η παρέα. Πολλές φορές τους αρκεί να καθίσετε στον καναπέ και να κάνετε αγκαλιές.

8) Shih Tzu

Τα Shih Tzu είναι χαρούμενα, παιχνιδιάρικα, και αγαπησιάρικα σκυλάκια που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη άσκηση. Αρκούν μία με δύο καθημερινές βόλτες και λίγο παιχνίδι. Πρόκειται για σκύλους που δένονται έντονα με τους ανθρώπους, αλλά δεν παθαίνουν τόσο εύκολα άγχος αποχωρισμού. Ευτυχώς, λοιπόν, μπορείτε να τα αφήσετε στο σπίτι και να τα βρείτε να σας περιμένουν ήρεμα.

9) Pug

Τα pugs, όπως και τα bulldogs, περνάνε μια χαρά στο σπίτι. Οι αστείες φατσούλες τους δεν είναι το μοναδικό ατού τους. Πρόκειται για χαρούμενα, ευγενικά, παιχνιδιάρικα και αγαπησιάρικα σκυλάκια. Έχουν έντονη προσωπικότητα, οπότε συνδυάζουν την ενεργητικότητα με την ηρεμία. Είναι ιδανικοί σκύλοι για οικογένειες με παιδιά. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διατροφή και την άσκηση: πρέπει να τα ταΐζετε ισορροπημένα, και να μην τα κουράζετε πολύ, καθώς το πλακουτσωτό τους πρόσωπο καθιστά την αναπνοή δύσκολη και ενδέχεται να υπερθερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

10) Boston Terrier

Τα boston terrier δεν χρειάζονται ιδιαίτερη άσκηση, αλλά έχουν ανάγκη από διάφορα νοητικά ερεθίσματα, εμπλουτισμένο περιβάλλον, αγάπη και προσοχή. Αν νιώσουν παραμελημένα ενδέχεται να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς. Τους αρκούν μία με δύο βόλτες την ημέρα. Είναι γλυκύτατα σκυλάκια που μπορούν να ζήσουν σε διαμερίσματα χωρίς προβλήματα.

Αν σκέφτεστε να πάρετε σκύλο και μένετε σε διαμέρισμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε φυλές που νιώθουν καταπιεσμένες σε μικρούς χώρους και έχουν ανάγκη να τρέξουν, όπως οι σκύλοι Δαλματίας, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί και άλλοι σκύλοι αγέλης. Ακόμα, αποφύγετε σκύλους που γαβγίζουν δυνατά, όπως τα Beagle και τα Spitz.

Σχετικά άρθρα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε σκύλο

10 πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τις αλεπούδες

5 οφέλη από τη συμβίωση των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων με έναν σκύλο