string(0) ""

Grooming στο σπίτι: Πώς θα περιποιηθείτε σωστά τον σκύλο σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

03/09/2023

Photo: Shutterstock

Ο συχνός καλλωπισμός των αγαπημένων σας χνουδωτών φίλων είναι πολύ σημαντικός για να διατηρούνται καθαροί και ευτυχισμένοι.

Αν και πολλοί σκύλοι φοβούνται το grooming, η τακτική περιποίηση βοηθάει αυτούς να διατηρούν το τρίχωμά τους λαμπερό και γυαλιστερό και εσάς να ελέγχετε για τυχόν παράσιτα ή δερματικά προβλήματα.

Μπορεί να έχετε πελαγώσει ανάμεσα στον σκύλο σας που το βάζει στα πόδια κάθε φορά που ακούει την λέξη «μπάνιο» και ανάμεσα στα άπειρα αξεσουάρ grooming στο αγαπημένο σας pet shop αλλά ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καθιερώσετε μια ρουτίνα περιποίησης στο σπίτι.

Συχνό βούρτσισμα

Πριν ξεκινήσετε το βούρτσισμα βεβαιωθείτε ότι έχετε εξοπλιστεί με μια καλή βούρτσα, ειδική για το χτένισμα σκύλων. Ανεξάρτητα από το τρίχωμα του σκύλου σας το βούρτσισμα πρέπει να καθιερωθεί τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα. Η συχνότητα βέβαια εξαρτάται από το μήκος και την υφή του τριχώματος αλλά και την φυλή του σκύλου. Πιο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε έναν σκύλο με μακρύ, σγουρό τρίχωμα και λιγότερο συχνά έναν με κοντό, ίσιο τρίχωμα. Αν η γούνα του σκύλου σας είναι μακριά, μπορεί να παρατηρείτε συχνά να μπλέκονται οι τρίχες με αποτέλεσμα να προσπαθεί να ανακουφιστεί από την ενόχληση είτε γλείφοντας είτε δαγκώνοντας την περιοχή και έτσι να δημιουργούνται δερματικές μολύνσεις στο σημείο ερεθισμού. Μπορεί επίσης κάποιο σκληρό χόρτο ή φύλλο να κρύβεται μέσα στο τρίχωμά του και να προκαλέσει πληγή. Αν ο σκύλος σας διαθέτει κοντό τρίχωμα, με το βούρτσισμα αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες και η βρωμιά καθώς επίσης παρατείνεται και το χρονικό διάστημα μεταξύ των λουσιμάτων.

Κούρεμα

Οι περισσότεροι σκυλογονείς προτιμούν κάποιον επαγγελματία για το κούρεμα του μικρού τους σκύλου. Αν παρόλα αυτά προτιμάτε να το κάνετε μόνοι σας, βεβαιωθείτε ότι θα είστε πολύ προσεκτικοί και ίσως χρειαστεί να πάρετε συμβουλές από κάποιον ειδικό. Σίγουρα οι τρίχες ανάμεσα στα μάτια του σκύλου σας είναι πολύ ενοχλητικές και μπορεί να εμποδίζουν την όρασή του. Μπορείτε να τις κουρέψετε χρησιμοποιώντας ένα μικρό ψαλιδάκι αλλά πάντα με προσοχή. Προτιμήστε να είναι ξαπλωμένος και ήρεμος και σιγουρευτείτε ότι κινείστε αργά και προσεκτικά όταν το ψαλίδι είναι κοντά στο δέρμα. Αν θέλετε να κόψετε τις μακριές τρίχες στις πατούσες του, κρατήστε σταθερά με το ένα χέρι το πόδι του και με το άλλο κουρέψτε τις ενοχλητικές τριχούλες. Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού με κάποιον έμπειρο αν θέλετε να κόψετε τις τρίχες μέσα στα αυτιά του για να βελτιώσετε την κίνηση του αέρα και να αποφύγετε μολύνσεις. Σε κάθε περίπτωση επιβραβεύστε τον σκύλο σας με τις αγαπημένες του λιχουδιές στο τέλος του κουρέματος ώστε να το εκλάβει ως μια ευχάριστη διαδικασία.

Μπάνιο

Ανάλογα την φυλή, την δραστηριότητα και τον τρόπο ζωής του σκύλου σας θα χρειαστεί να τον κάνετε μπάνιο κάθε 1 με 3 μήνες. Είτε χρησιμοποιήσετε την μπανιέρα σας είτε κάποιο self service κατάστημα για μπάνιο σκύλων είναι μια διασκεδαστική διαδικασία, τουλάχιστον για εσάς. Για να φροντίσετε να γίνει ευχάριστη ρουτίνα και για τον σκύλο σας δωροδοκήστε τον με μία λιχουδιά. Όταν είναι όλα έτοιμα μπορείτε να ξεκινήσετε το μπάνιο. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Τρίψτε τον σκύλο σας καλά κάνοντας απαλό μασάζ τμηματικά με σαμπουάν ειδικό για σκύλους. Επικεντρωθείτε σε κάθε σημείο 2-3 λεπτά ώστε να αφαιρεθεί η βρωμιά και να δράσει το προϊόν. Προσέξτε την περιοχή των ματιών και των αυτιών ώστε να μην εισχωρήσει σαμπουάν και προκαλέσει ερεθισμούς. Σειρά έχει το ξέβγαλμα με άφθονο νερό μέχρι να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει άλλο προϊόν πάνω στο τρίχωμά του. Στη συνέχεια, σκουπίστε καλά με απορροφητικές πετσέτες το σκύλο σας και αφήστε και κάποια πετσέτα στο πάτωμα για να κυλιστεί και να στεγνώσει μόνος του. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το στέγνωμα σεσουάρ μαλλιών σε χαμηλή θερμοκρασία αν και τα περισσότερα σκυλάκια δεν το προτιμούν.

Νύχια

Ίσως το χειρότερο κομμάτι της περιποίησης για κάποιου κηδεμόνες σκύλων είναι το κόψιμο των νυχιών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε με ένα καλό ψαλίδι ειδικό για σκύλους ή αν προτιμάτε μια ηλεκτρική λίμα. Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο ψαλίδι για κόψιμο νυχιών γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο και να κόψετε βαθιά και στραβά τα νύχια του σκύλου σας. Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ήρεμος και αποσπάστε του την προσοχή με λιχουδιές. Αποφύγετε να του κόψετε τα νύχια όταν είναι νευρικός γιατί μπορεί να τραυματιστεί. Στα ανοιχτόχρωμα νύχια μπορείτε να δείτε ένα ροζ χρώμα προς την κορυφή τους, και αυτό είναι το σημείο που πρέπει να σταματήσετε το κόψιμο. Στα σκουρόχρωμα νύχια, ξεκινήστε σταδιακά με δοκιμές ή θυμηθείτε που περίπου είχε κόψει τα νύχια του σκύλου σας την προηγούμενη φορά ο ειδικός. Παρόλα αυτά, επειδή ατυχήματα συμβαίνουν, αν υπάρξει αιμορραγία, τοποθετήστε μια επουλωτική κρέμα πάνω στο νύχι και πιέστε το σημείο μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Σε περίπτωση που δεν σταματάει, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρο. Κάποιοι προτιμούν τις ηλεκτρικές λίμες, ωστόσο είναι περισσότερο χρονοβόρες και μπορεί κάποια σκυλάκια να φοβούνται τον θόρυβο. Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε αυτήν την διαδικασία περιποίησης επισκεφτείτε έναν έμπειρο groomer.

Δόντια

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των δοντιών. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους και κάντε του ένα ελαφρύ μασάζ για να μην άθελά σας τον τραυματίσετε. Φυσικά, το βούρτσισμα δεν είναι εύκολο και θα χρειαστεί να ξεκινήσετε σταδιακά την διαδικασία για να μην πεισμώσει ο αγαπημένος σας φίλος και δεν ανοίγει με τίποτα το στόμα του. Υπάρχουν οδοντόκρεμες με γεύση, οπότε είναι απίθανο να μην βρείτε κάποια να τον δελεάσετε.

Αυτιά

Κατά την περιποίηση του σκύλου σας, ελέγξτε τακτικά και τα αυτιά του διότι μπορεί να γίνουν εστία μικροβίων με αποτέλεσμα να προκληθούν επώδυνες μολύνσεις. Αν παρατηρήσετε άσχημη μυρωδιά, ερυθρότητα και έντονη φαγούρα, καλό θα είναι να καλέστε τον/την κτηνίατρο που παρακολουθεί τον σκύλο σας. Χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό ακολουθώντας τις οδηγίες του, βαμβάκι και όχι μπατονέτα και καθαρίστε προσεκτικά τα αυτιά του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε για την ηρεμία και την επιβράβευση του σκύλου σας στο τέλος του καθαρισμού.

Τελευταίες σκέψεις

Η περιποίηση, το μπάνιο και ο τακτικός έλεγχος του σκύλου σας όχι μόνο συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του αλλά αποδεικνύουν και την αγάπη που του τρέφετε περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του. Παρόλο όμως που μπορεί να βρίσκετε αυτές τις διαδικασίες διασκεδαστικές, καλό είναι να τις αφήνετε στα χέρια των ειδικών κάποιες φορές. Εξάλλου και αυτή η κίνηση αποδεικνύει την αγάπη σας προς τον μικρό χνουδωτό σας φίλο!

Σχετικά άρθρα

Δείτε για ποιους λόγους κρύβεται ο σκύλος μετά το κούρεμα

Ερωτήσεις που θα ήθελε να σας κάνει η γάτα σας την ώρα που καθαρίζετε την αμμολεκάνη της

5 παράξενες συμπεριφορές του σκύλου σας και η εξήγησή τους