string(0) ""

Ο παράδεισος της γάτας: Οι πιο cat friendly πόλεις του κόσμου

Μυρτώ Τζώρτζου

22/08/2023

Photo: Shutterstock

Μπορεί η Αθήνα να είναι από τις λιγότερο φιλικές πόλεις της Ευρώπης για τα αδέσποτα, όμως αυτό δεν συμβαίνει παντού.

Αυτό πιθανόν να το γνωρίζετε, αν έχετε ταξιδέψει εκτός. Θα έχετε δει μια άλλη κουλτούρα και μια άλλη αντιμετώπιση στα ζώα. Συν το ότι δεν έχουν τον τεράστιο αριθμό των αδέσποτων της Ελλάδας.

Αν είστε γατο-γονιός σίγουρα κοιτάζετε τι γίνεται με τις γάτες όταν επισκέπτεστε άλλα μέρη. Αν τώρα σας έλεγαν ότι υπάρχουν πόλεις που λατρεύουν αυτά τα τετράποδα, δεν θα είχατε περιέργεια να δείτε τι γίνεται εκεί; Θα είχατε. Αν λοιπόν σχεδιάζετε κάποιο ταξίδι, σας παρουσιάζουμε τις πιο φιλικές για τις γάτες- είτε αδέσποτες είτε δεσποζόμενες- πόλεις του κόσμου. Και ανάλογα πράττετε.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει μια ιδιαιτερότητα. Έχει καταφέρει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς αδέσποτα. Πώς το κατάφερε; Βασικά με αυστηρό πρόγραμμα στειρώσεων και υιοθεσιών. Και το πέτυχε.

Τι γίνεται όμως με τις γάτες; Οι Ολλανδοί τις λατρεύουν. Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη-όαση για τους απανταχού γατόφιλους. Έχει καφετέριες φιλικές στις γάτες και ένα πλωτό γατοκαταφύγιο-πρότυπο, το De Poezenboot, που είναι το μοναδικό πλωτό καταφύγιο στον κόσμο. Επίσης στο Άμστερνταμ υπάρχει και μουσείο γάτας, το Kattenkabinet, με πίνακες ζωγραφικής-και όχι μόνο- που απεικονίζουν όμορφα αιλουροειδή.

Τόκιο, Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι και αυτή γνωστή για την αγάπη της στις γάτες. Μπορεί να είναι μακριά αλλά αξίζει τον κόπο ένα ταξίδι. Αμέτρητα τα γατοκαφέ στο Τόκιο, ακόμα και ναός υπάρχει αφιερωμένος σε αυτές, ο Gotokuji, που θεωρείται γενέτειρα της διάσημης τυχερής γάτας της Ιαπωνίας, τη γνωστή Μανέκι Νέκο.

Η Μανέκι Νέκο είναι ιαπωνική φιγούρα-αγαλματίδιο που πιστεύεται πως φέρνει καλή τύχη στον κάτοχό της. Συνήθως κατασκευάζεται από κεραμικά υλικά ή πλαστικό. Οι φιγούρες αυτές συχνά τοποθετούνται σε μαγαζιά, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και αλλού, συνήθως κοντά στην είσοδό τους.

Στο Τόκιο επίσης υπάρχουν πολλά cat-friendly πάρκα όπου γάτες περιφέρονται ανενόχλητες. Πολλοί δε άνθρωποι που έχουν καταστήματα τις αφήνουν να μπαινοβγαίνουν μέσα.

Ρώμη, Ιταλία

Και η Ρώμη γενικά είναι γνωστή για την αγάπη της στα φουντωτά αυτά τετράποδα και ειδικά για το καταφύγιο για γάτες που βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο, το Torre Argentina, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Το καταφύγιο προσφέρει φροντίδα και περίθαλψη σε τραυματισμένες ή γέρικες γάτες, τροφή για όλους τους τετράποδους «ενοίκους» του αρχαιολογικού χώρου και βέβαια δυνατότητα υιοθεσίας. Εδώ μπορείτε να δείτε εκατοντάδες γάτες αλλά και τα ερείπια της Κουρίας του Πομπήιου, όπου συνεδρίαζε η σύγκλητος και όπου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ο Ιούλιος Καίσαρας.

Επιπλέον, η Ρώμη διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία και εστιατόρια φιλικά προς τις γάτες, ενώ ακόμη και το Κολοσσαίο φιλοξενεί γατοαποικίες. Τέλος οι Ιταλοί είναι γνωστοί για το ότι αφήνουν πιάτα με ζυμαρικά και τροφές έξω για τις αδέσποτες γάτες, ώστε να είστε σίγουροι ότι οι γούνινοι φίλοι τους θα φάνε.

Το 2001 οι γάτες που ζούσαν στο Κολοσσαίο, στο Φόρουμ και στην Αργεντινή Torre ονομαζόταν επίσημα μέρος της «βιοποικιλότητας» της πόλης.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η κατάσταση εδώ είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Κωνσταντινούπολη έχει αμέτρητες αδέσποτες γάτες που θεωρούνται σημαντικό μέρος της κουλτούρας της. Πολλοί ντόπιοι ταΐζουν και φροντίζουν τις γάτες, ενώ η πόλη έχει φτιάξει ακόμη καταφύγια αλλά και σταθμούς ταΐσματος με σπιτάκια για αυτές.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν τα δημοφιλή καφενεία για γάτες και το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπου υπάρχουν και εκεί κάποιες γάτες σε μόνιμη βάση. Στην Αγία Σοφία ζούσε και η εμβληματική γάτα Γκλι, η οποία ήταν γνωστή σε όλον τον κόσμο. Πολυφωτογραφημένη ακόμα και με τον Barack Obama, η Γκλι πέθανε πριν από 3 περίπου χρόνια σε μεγάλη ηλικία.

Επίσης υπάρχουν και άλλα τζαμιά όπου οι Ιμάμηδες εκεί έχουν γάτες, τις φροντίζουν και τις αφήνουν να μπουν μέσα χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα από τον κόσμο.

Χουτόνγκ, χωριό γάτας, Ταϊβάν

Το Χουτόνγκ βρίσκεται περίπου σε απόσταση μιας ώρας με το τρένο από την Ταϊπέι στην Ταϊβάν. Η φήμη του Χουτόνγκ εκτοξεύθηκε, αφότου ένας φωτογράφος και λάτρης των γάτων ξεκίνησε να γράφει στο ιστολόγιό του για τον αυξανόμενο πληθυσμό των αδέσποτων γάτων του χωριού.

Δεν ήθελε και πολύ. Το Χουτόνγκ μεταμορφώθηκε σε Μέκκα των φανατικών της γάτας και βρίσκεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Για να μιλήσουμε με αριθμούς το χωριό πλέον προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες

8 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη φοβερή και τρομερή γάτα της ερήμου

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα