Υπακοή σε εντολές ή καθημερινές δεξιότητες – Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας σωστά
Κώστας Κοίλιας
22/08/2023
Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια προκαλεί πάντα συναισθήματα ενθουσιασμού αλλά και άγχους.
Ειδικά όταν αυτό το νέο μέλος είναι ένα κουτάβι ή ένας σκύλος μεγαλύτερης ηλικίας, όλοι σκέφτονται τις ατέλειωτες στιγμές ευτυχίας και ξενοιασιάς που θα περάσουν μαζί του. Έρχεται, όμως, η στιγμή που ο κηδεμόνας αποφασίζει να ξεκινήσει να εκπαιδεύει τον μικρό του τετράποδο φίλο. Το δίλημμα που προκύπτει είναι το εξής: είναι πιο σημαντικό ο σκύλος μας να ξέρει να εκτελεί την εντολή «κάτσε», ή να μπορεί να παραμείνει σταθερός και ήρεμος όταν βρίσκεται έξω με πολλά ερεθίσματα γύρω του;
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, πέρα από συγκεκριμένες εντολές τις οποίες θα πρέπει να μάθει να εκτελεί ο σκύλος σας, είναι ιδιαίτερα βασικό να μάθει να ανταποκρίνεται σε γεγονότα και καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Θα πρέπει να ελέγχει τις παρορμήσεις του και να παραμένει ήρεμος, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω του.
Για παράδειγμα αν ένας σκύλος βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν ένταση και φωνές, μπορεί να τρομάξει και να θέλει να φύγει μακριά. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ταυτόχρονα, όμως, για να μην χτυπήσει ο ίδιος ή κάποιος άλλος, ο κηδεμόνας του τού ζητάει να εκτελέσει την εντολή «μείνε», την οποία ενώ ο σκύλος σας την ξέρει και την έχει εκτελέσει πολλές φορές, μπορεί να μην την πραγματοποιήσει λόγω άγχους και στρες. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό όταν ένας σκύλος βρίσκεται σε ένταση είναι αρκετά μεγάλη.
Επίσης, όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα κείμενα μας, η σημασία της ηρεμίας του σκύλου κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι μεγάλη, όπως και η σημασία του συνδυασμού των εντολών με θετικές εικόνες και αποτελέσματα. Στο παραπάνω παράδειγμα δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο.
Επομένως, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ουσιαστικά θέλουμε ένα σκύλο που ενώ αρχικά έχει μάθει να εκτελεί εντολές σε ήρεμο περιβάλλον, στη συνέχεια θα μάθει να παραμένει ήρεμος και χαλαρός κάτω από σταδιακά αυξανόμενη πίεση του περιβάλλοντος και να το διαχειρίζεται αναλόγως. Για να γενικεύσουμε την ήρεμη αντίδρασή του, εισάγουμε σιγά σιγά ερεθίσματα διαφορετικά ερεθίσματα στο περιβάλλον του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Τελικά τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε ώστε ο σκύλος μας να είναι ισορροπημένος;
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σαφώς μια καλή υπακοή, αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ηρεμία και ο έλεγχος των παρορμήσεων, ώστε να μπορεί ο σκύλος μας να διαχειριστεί καλά τα πολλαπλά ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον του.
Κοίλιας Κώστας: Εκπαιδευτής σκύλων συντροφιάς / θεραπείας κι υπηρεσίας
Instagram: @dog_wise.gr
Site: dogtherapy.gr